2016-04 peter schuurbiers

Nyborg, april 2016

Na een week van voorbereiding, zagers zelf halen, leeglopers bij SuperCatch en tappen bij Bijl Zeeaas, de boodschappen verzamelen, donderdag auto een 30.000km beurt en banden omgewisseld en dan vrijdag 6 mei, was het de dag van alles klaar zetten en de auto vullen.

Deze maal het advies van mijn makker Frank gevolgd en gewoon in de vroege ochtend gaan rijden, in plaats van vroeg in de nacht en tegen 4 uur vertrekken we en na de nodige stops, om bij te tanken en wat anders achter te laten, komen we juist voor 12u aan in Nyborg, totaal zonder op onthoud, alleen de 3 weg opbrekingen na Hamburg, waar je 80 mag, maar de drukte bleef uit! Even een rondje gereden, om alles aan onze zoon te laten zien, voor wie Nyborg zijn eerste maal is en rond half 1 gaan we naar het huisje en laden we vlug de spullen uit. Het huisje is simpel, maar compleet en een zee van ruimte, binnen en buiten en met uitzicht op de zee, op 40 meter afstand.

De vakantie kan nu echt beginnen, maar dit is niet met vissen, we eten een broodje bij de kiosk aan de naast gelegen camping en genieten van het zonnetje buiten en om 18u ga ik de koffer in en om 20u als ik eruit wil komen, neem ik enkel mijn medicatie in en kruip terug. We hebben verders afgesproken, dat elke dag na 10u voor mijn vrouw en zoon zijn en voor die tijd ga ik vissen.

Zondag 8 mei: Om 4 uur ben ik klaar wakker, na een mammoetslaap van 10 uur en maak op mijn gemak wat te eten en koffie klaar en tegen half 6 rijd ik naar de oude haven van Nyborg, naar de eerste pier, omdat ik toch op zie tegen de wandeling bij het cursuscenter, maar ik verwacht er weinig van, omdat het rond laagwater is, maar toch een paar uurtjes vissen vandaag!

Ik vis deze week met mijn blauwe Shimano hengels, samen met de ultegra xtc, alles van Hengelsportvanderpoel, wat uiteraard een supersetje is. Deze ochtend begint eigenlijk niet slecht, boven verwachting, een aantal botten, een aantal 30+ scharren en lekker vissen vanuit de achterklep, dus genieten geblazen!

Eigenlijk was het gewoon lekker vissen, regelmatig beet, maar alleen enkelingen, vandaag.

Voor 9u ben ik al aan het opruimen, want we hadden afgesproken, dat ik om 9.30u thuis was. Thuis nog een bakje gedaan en een douche genomen en daarna gaan we Nyborg in, naar Lidl, Fotex en nog wat zaken en kopen wat lekkernijen en na de middag maken we een wandeling en genieten van de omgeving.

Daarna een gezellige lange middag in de tuin, onder het genot van een biertje en heel veel lekkers en dan is het aangenaam vertoeven en de dag schiet op en voor we het weten, zitten we in de avond alweer een dvd te kijken en dan weer vroeg de koffer in!

Maandag 9 mei: Vandaag ben ik iets later uit bed, het is al bijna 5u en heel rustig neem ik een ontbijtje en zet koffie en ben om 6u weer aan de pier en van begin af aan, heel slecht en ik vind het maar moeilijk om te blijven vissen, maar, omdat de rest van de familie, tegen 10u naar me toe komt, te voet, besluit ik maar te blijven, ik vang 2 botten en dan weer helemaal niets en mijn vrouw en zoon komen even snel kijken, met wat boodschappen, die ze bij hebben en zijn alweer snel weg.

Even later ruim ik op, omdat we juist hebben afgesproken om weer wat rond te gaan rijden vanmiddag, richting Odense. Dan vang ik toch nog een schol van 29 cm.

Hij mag weer zwemmen, want in mijn emmer zou hij of zij, maar alleen zijn, dus vandaag niets voor de vriezer. Na de middag gereden richting Odense en daar voorbij het Centrum gereden, wat totaal niets voorstelt, helaas, dus weer maar thuis zitten genieten van het zonnetje en dan schiet de tijd op, als het gezellig is. Voor we het weten is de dag weer voorbij en liggen we op bed. Morgen een paar uurtjes vissen aan het platform, want er moet toch vis binnenkomen en daarna richting Svendborg en de toeristische route terug, langs het water.

Dinsdag 10 mei: Vandaag ben ik extra vroeg wakker en neem mijn gisteren gesmeerde broodjes mee naar het water, waar ik om 5 uur ben, helemaal alleen, licht bepakt, een rugtas met eten en drinken, onderlijntjes 5 loodjes en wat geep materiaal en dan nog een koeltasje met aas en een paar emmers en als ik op het platform arriveer, na ongeveer 500 met lopen, schrik ik een beetje, van het uitzicht!

Begint ook een beetje op Nederland te lijken, maar er komen natuurlijk ook steeds meer Nederlanders en overal liggen platvis onderlijntjes uit de Nederlands talige landen, jammer hoor! Eerst stond er een hele grote groene container en zag je nagenoeg niets op de grond en dit is natuurlijk ook een beetje de schuld van de vuil ophalers, die nalatig zijn, maar dat maakt de overige rondslingerende rotzooi niet goed. Maar goed snel vissen!

Mijn eerste draai brengt een 30+ schar en een ondermaats scharretje.

Er zit redelijk stroming in het water en ik zie actie aan de oppervlakte, geep op jacht, dus mijn geep hengel gauw klaar gemaakt, een kweek zagertje erop en bam, gelijk beet en de eerste is een gewoon formaat, rond de 60 cm.

De 2e is iets groter en de derde is er een, waarop ik wacht!

Dan heb ik er 3 en ik vind het genoeg, dat is een maaltje voor mij en mijn vrouw. Over naar het statisch vissen, wat beet op beet is, maar ik doe het rustig aan, het moet niet op werken gaan lijken.

De bot overheerst, maar er zit regelmatig een erg dikke schar bij en de scharren boven de 30 cm, mogen mee, de rest gaat terug, voornamelijk dikke botten, maar je weet wat ik daar mee doe en daarom een ode aan mijn vrind Jack uit Veldhoven, waar ik vorig jaar een fabeltastische week mee heb beleeft hier!

Jack ik zou ze graag voor je meenemen, maar ik ben een beetje beperkt in de ruimte, omdat we met zijn 3 zijn. Maar voor de rest eigenlijk elke draai vis en erg mooie aanbeten.

Ik heb eigenlijk binnen het uur al een goede bodem in mijn emmer gevuld, met alleen dikke schar.

Inmiddels zie ik in de verte een bekende aankomen, met een gloednieuwe viskar met 4 luchtbanden, wat voorheen niet nodig was, dan visten we gewoon vanuit de auto. Het weerzien is weer met emoties, wat elke keer het geval is en al snel is hij ook met vis aan het draaien.

Als hij telefoon krijgt, loopt hij naar de auto en brengt zijn beste vriend in de rolstoel mee, om te vissen. Deze vriend is terminaal en had er eigenlijk al niet meer moeten zijn, maar hij geeft niet op zegt Finn. Even later komt er een ouder mannetje met de fiets richting onze kant en praat eerst met Finn en begint dan tegen mij, in het Deens, wat ik nog steeds niet beheers, maar hij kan wel een beetje Engels, zelf geleerd zegt hij, omdat dit in mijn jonge tijd op school nog niet gegeven werd, verteld hij, ook verteld hij dat hij 90 jaar is, ongelooflijk!

Even later fiets hij weer verder als een jonge kerel. Ik vis en vang verder tot half 9 en vang er nog meerdere.

Ik neem een 12 tal grote scharren mee en 3 gepen en neem afscheid van mijn vriend en we zien elkaar in augustus/september weer, als we hier 2 weken zijn met het hele gezin.

Thuis de vis in de vriezer, onze zoon wakker gemaakt en een douche genomen en we besluiten weg te rijden naar Svendborg en onderweg maar ergens wat te eten. In Svendborg wat in het winkelcentrum geslenterd en ik mag voor pak ezel spelen. Dan besluiten we de toeristische route terug te nemen en we komen nog een Netto tegen, daar gauw wat boodschappen gedaan en karren weer maar en onderweg is er een strand kiosk, daar gestopt en een Deense lekkernij gegeten en gedronken.

Een Polstermix, wat inhoud erg lekkere frites, met gefrituurde polsterworst, in stukjes door elkaar, met werkelijk erg lekkere mayonaise in overvloed en ik heb werkelijk moeite met de hoeveelheid, maar ik kan er niet mee stoppen, zo lekker!!! Daarna rijden we nog even de haven in van Nyborg en brengen daar een bezoek aan de havenshop, die bestaat uit “Doe het zelf”, souvenirs, automaterialen en ook een gedeelte visserij, alles onder een eigenaresse en daar krijg ik alle info, die ik nog niet eerder tegenkwam! Een Charter, om op te stappen, 2 verhuur bedrijfjes met de Limbo boten en ook de kaartjes met hun website en de telefoon nummers, waar ik heel blij mee ben. Ook is er een automaat, waar je dag en nacht kweekzagers en soms leeglopers uit kan trekken, tegen een betaling. Dat is gemakkelijk als je voor langere periode gaat!

Thuis gaan we weer tuinieren en wandelen en genieten van de zon en van elkaar, tot het weer bedtijd is.

Woensdag 11 mei: Vandaag weer lekker vroeg uit bed en weer de wandelschoenen aan getrokken, voor het platform, waar het een ongelooflijk vangfestijn zou blijken te zijn, vandaag. Ik zou maar een paar uurtjes vissen, omdat hij erg hoge temperatuur en weinig wind afgeeft, dus family time na het vissen. Ik ben rond 5.30u aan het water en installeer de boel.

Vandaag vis ik de laatste leeglopers op van de 6 ons die ik gekocht had, maar heb nog steekzagers, tappen en zout aas, genoeg en hartstikke goed van kwaliteit in de turf zoals ik al jaren doe, voor mij geen water! Ik vis veel liever met taaie zagers uit de turf en oudere leeglopers, veel hogere aantrekkingskracht, vooral voor schar.

De eerste indraai is een tripletje, maar dat lijkt wel een Zeeuws tripletje, maar 1 aan de maat.

Maar wat daarna gebeurt, overtreft al mijn verwachtingen, grove schar in triplet, of 2 en een bot, een schar van 36 cm en zo lekker dik. Dit heb ik zelfs hier nog nooit mee gemaakt in alle jaren dat ik hier vis.

Tussendoor werp ik even de geepstok in en ook dat gaat lekker, ik vang er 3 op rij en dat is weer genoeg voor mij.

De laatste tikt de 80cm aan, maar dat is echt geen uitzondering in Denemarken. Weer terug naar de lange hengels en tegen 8 uur, het resultaat.

Ik vind het weer een mooie tijd om te stoppen en maak eerst de vis schoon, dan heb ik thuis geen rotzooi. Als ik mijn hengels indraai om op te ruimen, zit er aan de eerste nog een triplet bot, wat lekker aanvoelt, gebonk onder de top.

Aan de laatste weet ik niet wat er op doet, als hij 10 meter uit de kant is, klappen op de top en van links naar recht in het water en ik moet pompen, maar het lukt en dit is voor mij de vangst van de dag, een dikke bot en een 40+ schol, die ik zo lekker vind!

Gauw schoonmaken die schol en de bot retour en mijn lange wandeling begint, nu zonder mijn vrouw en ik moet 3 keer alles even neerzetten om te rusten, maar moe en voldaan bereik ik de auto en rijd weer naar ons huis. Inmiddels is het al aangenaam buiten en na de douche ontbijt ik samen met mijn vrouw en we maken onze zoon wakker en gaan weer naar de Lidl en fotex en toeren wat rond, later genieten we weer in onze tuin en in de avond maakt Robbin een Schnitzel paradijs, zoals hij het altijd noemt. In de avond heb ik weer eens een black-out van de suiker en ben uren aan het worstelen om deze goed te krijgen en later gaan we weer naar bed. Morgen weer lekker vissen en daarna richting Kerteminde, via de toeristische route.

Donderdag 12 mei: Vandaag om 4 uur gaat het alarm van mijn gsm af en ik voel me zo lusteloos, dat ik besluit even naar het toilet te gaan en daarna weer terug mijn bed in en vandaag maar een dag niet vissen, maar voor het gezin. Om half 9 ben ik wakker en weer redelijk fit, we ontbijten samen en om een uur of 11 rijden we op ons gemak richting Kerteminde, het rijden op zich is al erg leuk en ook het stadje ziet er mooi uit, met een echt ouderwetse haven, een groot soort van Aquarium, voor Zeehonden, dolfijnen en dergelijke. We wandelen door het havenbuurtje.

Ons Marian en onze Robbin poseren bij onze nieuwe boot, speciaal voor Denemarken.

We drinken een bakje in de haven op een terras en rijden daarna richting Nyborg via een andere route en we eten in Nyborg in de haven eet tent. Geweldig lekker die Fishburger, met een erg lekker saus en een lekker sapje.

We maken de dag vol, in de tuin en bij de dvd, met een lekker sapje en een snack. Morgen alweer de laatste dag!

Vrijdag 13 mei: Vandaag is het rond 6 uur hoogwater en ben best bang dat er anderen ook speciaal komen voor het hoge water, dus mijn alarm gaat al om 3.30u en om half 5 sta ik al op het plateau, voor de laatste maal deze week.

Als ik mijn tas open doe, denk ik er ineens aan dat ik mijn koffie vergeten ben en denk, zal ik er even om rijden en de spullen laten staan? Toch wijselijk maar niet gedaan. Ik sta er juist en er komen 2 jonge mannen te zijn, goedlachs en erg vriendelijk, de ene komt gelijk een blikje Royal export, een Deens biertje van 6%, waar ik gemengde gevoelens over heb, zo vroeg op de ochtend, maar ik neem het toch aan en bedank hem vriendelijk. We beginnen met vissen en we hebben een hoop lol en de andere vissers blijken Polen te zijn, ze spreken perfect Engels en ze zijn dol op Bot en dan treffen ze het, dat ze naast mij staan.

Het vissen is vandaag weer top, maar wel meer enkelingen en vele erg grote scharren en botten en ook de Geep is heel even aanwezig.

Om 5.30u besluit ik het biertje te openen en ik zou een grote leugenaar zijn, als ik zou zeggen, dat het niet zou smaken, omdat het gewoon verdomd goed smaakt! Mijn nieuwe Poolse vriend heeft al snel een 5 tal dikke botten van mij in zijn emmer en dat worden er nog wel meer.

Dan vang ik wel een hele mooie doublet scharren, ze blijken 34 en 35cm te zijn, dat maak je bij ons nevernooitnie mee!

Mijn Poolse vriend vangt ook zijn visje en wil mij ook weer ontmoeten in Aug/sept.

Ik heb tot dan een 10 tal echte mooie scharren in mijn emmer en dat vind ik genoeg voor vandaag en vis nog een uurtje door voor de fun en we lachen wat af en dan zie ik ons Marian aankomen en ik besluit er een eind aan te breien en de laatste visjes van de vakantie kiek ik nog ff gauw.

Ze mogen weer zwemmen! Ik neem afscheid van de nieuwe vrienden en we gaan naar huis. Doen onze dingen, vis in de vriezer, douchen, maken onze Robbin wakker en gaan voor de laatste maal naar Fotex, voor Heilbot en Haring in saus en frikadellen, enz. om mee naar huis te nemen. Thuis ruimen we de spullen zoveel mogelijk op en zetten alles klaar en nuttige buiten wat lekkers en om een uur of 3 treed er een verandering op in het weer, voor het eerst is de zon weg deze week en dondert het op afstand, er vallen druppels, we gaan naar binnen, ik doe een dutje.

In de avond laden we de auto en kijken voor het laatst tv en drinken wat en om 21u gaan we naar bed en mijn alarm staat op 3u en na een vlotte opstart na het wakker worden, rijden we om 3.50u huiswaarts, na het opbergen van de sleutel in de codebox. In Duitsland tussen Hamburg en Bremen is er een groot oponthoud omdat iedereen inhoud om te gapen naar een geschaarde auto met boot, door een waarschijnlijk slingerende vrachtwagen, de boot is gebroken en alles ligt in de sloot, vrachtwagen en al. Zou je maar gebeuren, weg vakantie en dan maar hopen dat de eigenaar van auto met boot niks mankeert?

Om 12.40u zijn we weer thuis en begint ons dagelijkse leventje weer!

Conclusie: Alweer een top vakantie in Nyborg. Mijn vrouw en zoon vonden het geweldig en zien zo uit naar Augustus!

Ik roep al jaren, dat ik geen boodschappen meer meeneem van thuis, maar kon het weer niet laten, maar nu, weet ik het zeker, doen we niet meer voor Nyborg, waar zoveel supermarkten zijn en natuurlijk Fotex, waar je gewoon alles aan Hollandse prijzen kan kopen, bij Lidl hebben ze alles wat er bij ons is. Gewoon het noodzakelijke voor de eerste dag, wat sapjes en koffie en wat te eten en voor de rest elke dag alles vers! In Aug/Sept 2 weken met het complete gezin, eind Sept weer een week met Jordi, wat Nyborg betreft en 11 juni met mijn goede vriend Stefan Lau, weer naar Langeland, een week bij Hausundboat, Danmark we love you!!!

Groetjes Peter

Voor meer foto’s

Zie ook Onze Facebook Pagina

We zouden het erg op prijs stellen als u een like geeft, voor onze pagina en de verslagen, om verder te groeien in de toekomst!