2016-04 Stijn Herman Jimmy

Vistrip 16-23 april 2016

Wij (mijn vader, een goede kameraad en ikzelf), hadden van 16 tot 23 april een huisje geboekt via Cordes op Langeland. Het enige bootje dat nog beschikbaar was, was een Uttern 560 in Bagenkop. 

Ervaring met zeevissen hebben we meer dan voldoende, maar dan wel op de Noordzee, het was onze eerste keer op de Belt. 

Zaterdagochtend om 5u vertrokken vanuit Sint-Pieters-Leeuw, en na een vlotte rit (995km) al aangekomen bij “Haus und Boot” rond 15u15 in de namiddag. 

Na het afhandelen van de formaliteiten en het kopen van de vergunningen, kregen we de sleutel van het huisje, de “R4”. Morten deelde ons ook al mee dat de weersvoorspelling voor de eerste dagen niet goed was en dat we voor woensdag wellicht niet het water op konden. Toen we aan het huisje arriveerden werd al snel duidelijk dat de foto’s die we gezien hadden van het huisje duidelijk dateerden van meer dan een paar jaar geleden… Hoog tijd voor een opfrisbeurt en een lenteschoonmaak daar! 

Uitgepakt en iets gegeten, en daarna met de strandstokken naar het strand van Fredmose. Ik had wat ingezouten Franse tappen en mesheften mee van thuis. 

De wind waaide stevig met een 6 WNW en de vangst was mager, enkele botten van zodra het donker werd.

Zondag 17/4 na het ontbijt alle spullen voor de boot gaan oppikken en naar de haven. Uitvaren zat er zoals voorspeld niet in. In de namiddag naar het strand van Bukkemose gaan vissen, vangst nihil overdag en de wind leek nog aangewakkerd. Als we opstonden vlogen de stoelen direct om. Door de wind was het onaangenaam vissen, dus ’s avonds gewoon binnen gebleven.

Maandag 18/4 bij Ulv wat raad gaan inwinnen over kunstaas en stekken voor zeeforel. Wat spulletjes gekocht en gaan vissen op het strand in Snode Ore. Stevige wind, af en toe wat gedruppel, zwaar bewolkt weer en geen vis. Daarna nog wat strandstekken gaan bekijken, maar uiteindelijk besloten niet te gaan vissen door de wind en de regen. De houtkachel aangemaakt en genoten van een paar glaasjes.

Dinsdag 19/4 nog steeds hevige wind en wisselvallig weer. Uitvaren geen optie, dus weer strandvissen in de buurt van het bos in Fredmose. Een paar botten, schol en schar gevangen. Opvallend was dat alle vis werd gevangen aan de zoute tappen en niet aan de verse (dure) zagers. De grootste botten zelfs allemaal zeer ver uit de kant gevangen op een verwerp pennelrig met 2x 2/0 haak waar ik een gulletje op hoopte te scoren.

Woensdag 20/4, de wind zou wat afzwakken vanaf de middag, dus benzine voor de boot gaan tanken en spullen ingeladen. Rond 14u uitgevaren op een hobbelig zeetje. Op aanraden van Morten enkele drifts gemaakt op 12-15m voor de kliffen, zonder resultaat. We lagen daar pal in de wind, dus besloten om te gaan vissen aan de Oostkant. Verschillende geulen en dieptes getest, tot aan de DW54 geweest. Drift ging aan een rotvaart door de wind. Ondermaatse gul en wat platvis, verder kwamen we niet. Binnengevaren rond 20u30.

Donderdag 21/4, de wind was doenbaar, maar wakkerde in de namiddag sterk aan, dus binnengevaren rond 17u. Aan de ingang van de haven was ik toch even buiten mijn comfortzone. Vandaag de mooiste gul gevangen op een talud van 20 naar 30 meter. ’s Avonds alles fileren en een stevige portie vis met een sausje van olijfolie, kerstomaten, look, sjalot, saffraan en wat room op het bord.

Vrijdag 22/4, tegen de middag opnieuw het water op, deze keer heel de bak kunstaas getest, maar de resultaten bleven mager. Met aas nog een paar scharren gevangen. ’s Avonds pakken en opruimen.

Zaterdag 23/4, rond 9u vertrokken en opnieuw na een vlotte rit thuis aangekomen rond 19u.

Conclusie… we hadden van onze eerste keer Langeland toch wat meer verwacht. We hadden uiteraard pech met het weer (vooral de wind dan), maar op de dagen dat we op het water gelegen hebben waren de vangsten echt slecht. We hebben in de haven ook geen blije gezichten en volle frigoboxen gezien bij andere vissers, dus ik ben vrij zeker dat het voor iedereen slecht was. Uiteraard hebben we wel genoten van de mooie kust en de rust. Voor herhaling vatbaar, maar dan misschien eerder vanuit Spodsbjerg en wat later op het seizoen.

groeten en vang ze,
Stijn, Herman en Jimmy