2016-06 Hans Muste

Langeland, Spodsbjerg 4 t/m 10 juni 2016

Weer naar Spodsbjerg vertrokken samen met Edwin voor een weekje vissen op de Langelandbelt.
We hadden weer de Uttern 560 boot bij Nikolaj gehuurd voor de week en ons huisje de Udsigten 4.
Toen we aankwamen op zaterdagochtend eerst de boot geinstalleerd en vanwege het prachtige weer en daar we ons huisje toch nog niet in konden besloten om eerst maar eens wat stekken aan te doen om te zien of de gul nog aanwezig was.

Eerst richting Blindedarm Geultje waar wij vorig jaar behoorlijk veel gevangen hadden. Eerst wat driften gemaakt om te zien hoe de stroming was. Er stond een mooie stroompje van ongeveer 2-2,5 km. Na een aantal driften gemaakt te hebben de eerste serieuze aanbeet. Jammer genoeg loste de vis net voordat ik hem kon zien. Na wat meerdere stekken te hebben aangedaan bij de Blindedarm zonder resultaat maar eens de vaargeul overgestoken en rond de Groene Paal wat driften gemaakt. Gelijk bij mij een mooie aanbeet wat een mooie vis beloofde te worden. Het was een koolvis van zo’n 70 cm. echter toen ik hem net wilde scheppen schoot de vis van de shad af. Balen!!!

Nog wat driftjes gemaakt en uiteindelijk 2 maatse gullen van rond de 60-65 cm. weten te vangen door Edwin en mijzelf.

Zondag 5 juni:

Weer een schitterende dag zonder wind maar ook zonder stroming. Maar richting noorden gevaren nabij de Bermuda. Wat kleine gulletjes gevangen maar niet bijzonder. Nog wat verder noordelijker en daar wist Edwin 2 mooie gulletjes te vangen waarvan 1 aan de bijvanger.

Hierna was het weer rustig. Besloten om de wrakjes welke nog wat noordelijker liggen te bezoeken. Eerste wrak geen leven, 2de wrak volop vis echter niet weten te verleiden om onze shads te pakken. De beet zat er gewoon niet in!!
Rond 12:00 het voor gezien gehouden en richting haven gevaren om en even te relaxen bij het huisje.

Geen stroming!!

Maandag 6 juni:

Vroeg in de ochtend er weer uit. Er stond wat meer wind dus hopende dat we zo ook wat mooie driftjes konden maken. Eerst even het wrakje voor de haven aangedaan. Eerste worp een mooie klap op de hengen. Lekker gevoel dat beuken op de hengel.

Leuke gul van 72 cm.

Later weer wat verder naar het zuiden afgezakt om daar nog wat stekken aan te doen welke vorig jaar veel vis opleverde. Helaas het leek wel of de vis vetrokken was, zelfs geen kleine gulletjes die eigenlijk altijd wel te vangen zijn waren niet aanwezig.
Uiteindelijk toch nog een mooie kelpgul van rond de 70 cm weten te strikken op 14 meter water.

Dinsdag 7 juni

Een harde oostenwind waardoor we helaas niet konden uitvaren. In de avond zou het gaan afnemen dus maar een tripje naar Bagenkop.

Bagenkop

Strandje bij Gulstav

In de avond viel de wind vrijwel weg dus de haven weer opgezocht en wat kleine wrakjes aangedaan. Eerst richting het noorden om daar wat driftjes te maken op dieptes tussen de 35 en 15 m.
Direct wat net maatse gulletjes en naarmate we ondieper gingen vingen we alleen nog Knorhanen. Heb helaas geen foto’s gemaakt. Visjes hebben behoorlijk wat stekels dus voorzichtig onthaken met een doek. Op den duur werden we deze visjes te vangen beu dus maar richting kant om daar wat kleine wrakjes aan te doen.
Het eerste wrakje gaf gelijk een mooie klap op Edwin zijn hengel maar deze vis wist te ontkomen. Kort daarna wist ik er een mooie kelpgul naar boven te halen. Ook hiervan helaas geen foto!

Woensdag 8 juni:

Wind uit het westen maar goed te doen. Deze keer maar naar het zuiden om nabij Humble wat stekken op te zoeken. Wat net maatse gulletjes weten te vangen (Rond de 55 cm.) maar doordat er veel netten lagen wat verder richting het oosten gegaan om vandaar een talud af te vissen van 36 meter naar 22 meter. Rond de 22 meter gelijktijdig beet wat resulteerde in de grootste vis voor Edwin van 85 cm en een mooie gul van rond de 75 cm. voor mij.

85 centimeter. De grootste gul door Edwin gevangen.

75 centimeter gul

Nog wat driftjes hier gemaakt met nog 1 vis erbij gevangen door mijzelf

Later even aan de Groene paal wat gedrift wat mij een mooi klein kelpgulletje opleverde.

Donderdag 9 juni

Een mooie dag zonder veel wind. Voor de haven een paar driftjes gemaakt en 3 mooie gullen weten te vangen. Hierna een flink eind naar het noorden afgevaren om een wrak aan te doen. Toen we aankwamen zagen we net een vissersboot wegvaren die zijn netten had geplaatst aan de westkant van het wrak. Op de fishfinder zagen we behoorlijk vis op het wrak zitten echter niets weten te vangen. Zal waarschijnlijk door het rumoer van de visboot hebben gelegen of het ontbreken van stroming!

Teleurgesteld maar weer richting haven met tussenstops om het shadje te laten zakken. Niets meer gevangen wat ons deed besluiten om de haven op te zoeken en de vis van de ochtend schoon te maken.

In de avond nog 1 keer eruit geweest en wat stekken ver in het zuiden opgezocht. Helaas lagen de meeste stekken vol met netten wat het vissen bemoeilijkte. Wat ons opviel was dat er behoorlijk veel netten lagen, veel meer dan de jaren ervoor. Ook waren de vangsten niet zo als vorig jaar, je moest de vis echt zoeken.

Helaas was de wind op vrijdag flink aangetrokken en besloten we om in de ochtend te vertrekken.

Al met al een week met zeer mooi weer en een aantal mooie gullen maar jammer genoeg teveel netten van de beroepsvisserij!

De stekken welke ons vorig jaar veel vis opleverde gaven dit jaar helaas niet thuis qua vangsten.

Groet,

Hans Muste & Edwin Versteeg