2016-06, Spodsbjerg, team Gelok

Visvakantie groep “Nieuwlanders” (Team Gelok)
Denemarken – Langeland – Spodsbjerg
11 – 18 juni 2016

Zaterdagmorgen 11 juni om 05.00 uur met 14 man vanuit Nieuw- en Sint Joosland vertrokken voor een rit van 960km naar Spodsbjerg. De meesten gingen voor de 3e keer mee, maar na onze geweldige vangsten van vorig jaar waren er ook een paar jonge gasten mee, waarvan eentje lid is van de Jeugd Vis Opleiding Zeeland, dus dat beloofde wat…

Voor Bremen wat file ellende, maar bij Hamburg viel het gelukkig erg mee waardoor we rond 16.00 uur arriveerden bij Novasol in Rudkobing.  Bij de controle aan de Deense grens mochten we gelukkig zo doorrijden.

Daarna bij IBI de sleutels van de Limbo’s hebben opgehaald en een korte uitleg gekregen over de navigatieapparatuur.

’s Avonds de spullen uitgepakt en ons met 10 personen geïnstalleerd in huisje nummer G10102 met wederom te kleine slaapkamers, maar met zwembad en jacuzzi. Vier personen verbleven in een ander huisje.

Ook hebben we de zagers over de tempex boxen verdeeld. Topsy baits levert deze in keurige gesealde zakken gevuld met turf en water. In ruim vers zeewater en met voldoende koelelementen en vijverpompjes kan je de zagers gemakkelijk een week goed houden. Helaas konden we 1 bak (ca. 1kg) de volgende dag weggooien, omdat enkele koelzakjes gescheurd waren. Je kunt dus beter harde drijvende elementen gebruiken. Als je zinkende elementen gebruikt worden de zagers geplet.

Zondag

Windkracht 4 uit het Oosten zorgde voor aardig wat golven, maar het was verantwoord om uit te varen. Vorig jaar erg goed gevangen op de lijn 1 mijl zuid en 1 mijl noord van de DW55 en DW52 (beter bekend als groene paal en rode boei zuid van Spodsbjerg) op dieptes tussen de 25 en 18 meter, dus zijn we ’s morgens opgestoomd richting het zuiden. Er stond helaas nauwelijks stroming. De visserij leek stroef te verlopen, waarbij er af en toe wel een klein gulletje werd gevangen aan bijvangers versierd met een stukje zager. Ook vloermatten van schollen doken op dit aas. Aan de shad hebben we ook enkele gulletjes gevangen, waarbij de grootste ca. 55cm was. Één boot heeft ’s ochtends en ’s avonds gevist, maar ook in de avond was de vangst slecht.

Maandag

Windkracht 6 uit het Oosten zorgde voor flinke schuimkoppen. Helaas niet verantwoord om te gaan vissen, dus hebben we de lokale hengelsportzaak bezocht. ’s Middags zijn we nog bij de boten wezen uitzoeken hoe de navigatieapparatuur werkt en hebben we diverse waypoints ingevoerd. Verder bestond deze dag uit relaxen, een kaartje leggen, voetbal kijken en een schuimparty in de jacuzzi.

Dinsdag

Hopende op betere vangsten begonnen met vissen voor de haven tussen de DW53 en DW50. Kyle pakte vrijwel direct een mooie gul van 66cm op een rood/gele shad, dus dat beloofde veel goeds. Verder is er nog wat klein spul binnen gekomen, maar dat was minder dan zondag. Niet alle 14 vissers wisten vandaag te scoren. Organisator Rob wist wel een mooie gul van 70cm te vangen in de geul van de ferry. Ook deze dag oostenwind met weinig stroming.

Woensdag

Onder het mom van veel slechter kan het toch niet worden zijn we maar weer de zuid in gedoken. We hebben een gigantisch gebied afgevist op allerlei dieptes. Ook hebben we de geul van de blinde darm uitgekamd. Mario haakte daar op 15m diepte op een loodkleur pilker een mooie gul van 75cm, wat later de grootste vis van de week bleek te zijn. Verder was de vangst wederom slecht. Deze dag draaide de wind naar zuid en was er wel stroming, zij het minimaal.

Donderdag

Onze laatste visdag. Opgestoomd richting stekken ten noorden van de Bermuda driehoek en gevist op de randen van de Bermuda driehoek. Hier is het door de drukke scheepvaart zeer goed opletten geblazen. Één boot heeft de gehele dag rond de DW48 gevist en redelijk gevangen, maar wederom geen grote jongens.

 

Terug aan wal heeft een collega visser een groepsfoto van ons gemaakt. Zij kwam met een goede tip voor volgend jaar: op http://www.zeevissenlangeland.nl/page/nuttige-links kijken naar de stroomsnelheid en stroomrichting. Gul aast normaal gesproken beter als er stroming staat.

Vrijdag

’s Morgens alle spullen ingepakt, het huis schoongemaakt en rond 09.30 uur vertrokken voor de terugreis. Onderweg veel fileleed tussen Hamburg en Bremen door een stuk of 10 wegvakken waar zogenaamd werkzaamheden aan de gang zouden zijn. Meer dan één persoon die de berm aan het aanharken was en één persoon die met een schop een geluidswal aan was aan het leggen hebben wij niet gezien. Erg frustrerend. Na een gezamenlijke maaltijd arriveerden we tegen 22.30 uur thuis.

Na vorig jaar erg succesvol te zijn geweest met zeer veel vis tussen de 55 en 76cm, viel dit jaar qua vangsten tegen. Waar je vorig jaar onbeperkt veel gulletjes kon vangen op bijvangers was dat dit jaar aanzienlijk minder. De gezelligheid was er zeker niet minder om. Ook de jeugd heeft het erg naar hun zin gehad. Dankzij kok Jan N mochten we ook nog eens genieten van heerlijke maaltijden.

Wie weet tot volgend jaar!