2017-04 Fredmose, Willy & Omer

Langeland/Fredmose april 2017,

Zoals gewoonlijk begint de vakantie bij ons een week voordien, het huis raakt stilaan vol met spullen die mee moeten, en daar maken mijn hengelspullen een groot deel van uit.
Voor we op pad kunnen moeten er nog wat dingen opgehaald worden, vooral aas dan en nog wat klein materiaal…..heb je blijkbaar nooit genoeg van???
Eerst maar even richting Ossendrecht, naar Frank van Lobbezoo Zeeaas

Leuke vent die Frank, en hij verkoopt top spul. Dat zal blijken uit het hierna volgende vakantieverslag.
De 2e stop maak ik bij Dre Vriends in Achtmaal, daar haal ik al jaren mijn kweekzagers en ook steekzagers. Voor mij is dat maar 3 km rijden, das blijkbaar soms een hele luxe positie als je weinig tijd hebt. Hier wordt ook het nodige klein materiaal aangeschaft.

We vertrekken altijd rond 22.00 en dus zoek ik nog voor een paar uur mijn bed op….scheelt weer een stuk in alertheid op de weg, zo’n beetje extra rust, heb ik ondervonden.

Over de rit kan ik kort zijn, die verloopt zonder noemenswaardige problemen. We hebben ook afgesproken bij de Deense grens met onze vrienden Janneke en Omer Tanrioven, die zullen ons gezelschap houden deze week. Ik kijk er al naar uit om deze wedstrijdvisser een keertje een poepje te laten ruiken.

Omer en Janneke maken eerst nog een stop bij Aabenraa om daar hun vader/schoonvader te herdenken, ze visten daar namelijk altijd samen op een forellenput, en dus doen ze dit nu ook weer.

Wij zelf rijden verder richting Langeland naar Torben Hansen om de sleutel op te halen van het huis Th20. Zoals altijd ligt alles al te wachten en kunnen we rond 10.00 het huis bemannen. Groot voordeel als je de eigenaar en de verhuurder al jaren kent, we moeten nooit wachten om in het huis te kunnen.

Alles uitladen en daarna snel vers water halen in de haven van Bagenkop, en dat was erg nodig ook. Een van de zakken  was lek en de zagers die daarin zaten hadden het niet breed. Bij terugkomst waren ook Omer en Janneke aangekomen, en samen met Omer heb ik de zagers nagekeken, de slechte apart op een krant ( goed voor de schar) en het water vervangen, luchtsteen in het water en morgen weer hetzelfde verhaal.

Die avond toch nog even naar het strand om te kijken of de vis actief was, eerst weinig animo, maar de wedstrijdvisser in Omer ging op zoek naar de oorzaak en vond ze ook…..kleine zagers en of pieren werden wel goed genomen en alras had hij een stuk of 5 mooie botten. Ik heb het die eerste dag moeten doen met 1 stukken…..maar als ik zie hoeveel aandacht Omer heeft bij het vissen begrijp ik ook wel dat hij meer ving dan ik, ik kijk graag wat rond en zie ook alles wat op en rond het water gebeurd, wat wel eens ten koste gaat van de visserij natuurlijk. Daartegenover staat dat ik wel de bruinvis zag die op zo’n 100 meter uit de kust rondjes draaide, Omer had hem niet gezien…..maar had wel vis gevangen.

De vermoeidheid van de lange reis sloeg toe en dus gingen we richting huisje, wat eten en op tijd naar bed.

Zondag 02/04

Zonnig weer, westenwind dus besluiten we om ons geluk te proberen bij de Skydebane in Lejbolle. Omer begon sterk en ving 4 mooie botten op rij en een mini tarbot. Ik kreeg wel veel aanbeten, maar kon ze niet verzilveren. Effe spieken bij de buurman en dus ook maar minder aas aan de haak gedaan….1 kleine zager per haak, meer niet. De oplossing was niet ver te zoeken gelukkig. Binnen een bestek van 2 a 3 uur ving 7 mooie botten, 1 schol en nog een botje dat niet groot genoeg was voor de pan van moeder de vrouw….hij of zij mag nog wat groeien en zwemt dus terug in de wateren rond Langeland.

Veel gelachen en gegeit?? Van Daele klopt dit?

Het belangrijkste feit van deze dag is dat ik die wedstrijdvisser het nakijken heb gegeven, ik heb genoten van mijn dagzege!!!!!

Op de terugweg nog even langs bij Roelof en Friedus. Lekker even bijkletsen en een afspraak maken om een dagje met hen het water op te gaan…we hebben een vol programma deze week. Roelof verhuurd 2 schitterende boten die van alle technische snufjes voorzien zijn, een walhalla voor de liefhebber.  

Het was al redelijk laat toen we weer richting Fredmose reden, dus ook laat aan tafel en met een overdaad aan buitenlucht kon het niet anders dat we vrij vroeg ons nestje opzochten. Leuk dat Janneke en Els er geen bezwaar tegen hebben als het al eens wat later word aan het water.

Maandag 03/04

We zijn uitgenodigd door Vic Vervloesem, om samen met hem en met Rudi een halve dag achter de gul aan te gaan. Prachtboot die Xilio II. Omer en ik hebben hier met spanning naar uitgekeken en dus staan we lang voor tijd al in de haven van Spodsbjerg waar we ook Roelof tegenkomen die volop bezig is om zijn 2 boten in het water te krijgen.

Zodra Vic aangekomen is laden we de spullen aan boord en zijn we in no-time op de eerste stek….2x 135 pk gaat heel erg hard….inderdaad.

Hier vangen we een paar ondermaatse gulletjes en Vic is niet tevreden en wil snel verkassen. Voor ons is alles oke en dus besluit de schipper dat we bij Rudi in de achtertuin gaan vissen, bij wijze van spreken dan.

Al in de eerste drift vangt Rudi een leuke maatse gul, afspraak was om alles onder 60 en alles boven 80 cm terug te vertrouwen aan het water van de “Belt”.

Ik en Omer kijken onze ogen uit hoe die twee ouwe rotten ons de les lezen, bij bijna elke drift is het wel raak bij hen, terwijl wij werkloos toekijken…..staan we misschien aan de verkeerde kant van de boot is de logische vraag dus (LOL).

We driften nog een paar keer over dezelfde stek en de wind zorgt er voor dat we te dicht richting boei komen, Vic zegt: Haal maar snel even op mannen, dan verleg ik weer. Ik haal snel op en op een bepaald moment denk ik….vast….GVD…maar dan begint dat “vast”te zwemmen, de slip van mijn Daiwa gilt als een gek….wat is dit?? Na een aantal minuten geeft de vis de strijd op en kunnen we hem scheppen,….wow, koolvis 72,5cm en 5 kg zwaar, voor mij een persoonlijk record. Mijn dag kan niet meer stuk. Omer is ook tevreden ondanks de pech die hem vandaag blijkbaar achtervolgt, regelmatig vast en dus kapotte lijnen en herstelwerkzaamheden, jammer.

Na nog een uurtje of wat is het tijd om terug richting haven te varen, het was een prachtige dag…bedankt Vic en Rudi, ook voor de les effectief vissen die we van jullie kregen. Maar ja, je maakt van een strandvisser geen bootvisser in 1 dag.

Dinsdag 04/04

Vandaag mini dag op Langeland, de ervaren wedstrijdvisser, Omer dus, vangt tijdens de middagsessie 5 minibotjes en in de avondbeurt nog eentje, de grootste was 15 cm, maar eerlijk is eerlijk, hij ving ze en ik niet dus.

Hopelijk word het morgen een stuk beter als we met Roelof en Friedus het water op gaan met 1 van de huurboten van Roelof.

Vanavond nog geprobeerd om een zeeforel te verschalken, maar die gaf ook niet thuis dus, waarschijnlijk heeft Walter Kaiser ze allemaal weggevangen verleden week….hebberd…lol.

Woensdag 05/04

Vandaag afspraak met Roelof en Friedus voor een dagje op zijn boot, top dat we mee kunnen met jullie mannen. We varen richting rode boeien om daar te proberen of de gul wil bijten…..neen dus, de wind trekt aan en te veel stroming is er ook, na een paar driften over 20 a 21 meter vangen we toch een aantal, te kleine gulletjes. Die mogen terug naar mama. Omer ving nog wel een mooie wijting.Na enige tijd word het een probleem om het lood aan de grond te krijgen en dus word er besloten om verder op de platvis te proberen vandaag. We varen richting kust en Roelof stopt de boot op een plek waarvan hij zelf ook niet weet of hier wel platvis gevangen word, zo maar op het gevoel dus. Op een diepte van 8 meter gaat mijn platvislepel van 60gr overboord, de haaklijnen zijn versiert met paarlmoerkralen. 20 meter van de boot gooiuen en met snokjes binnenvissen heeft gelijk resultaat…bot nummer 1 van + 30 cm komt boven. Ik vis met gezouten tappen van Lobbezoo Zeeaas.

En vang daarmee bijna alleen maar schollen van een mooie maat, allemaal 33+, kleiner gaat gewoon terug. De grootste was vandaag 41 cm. Omer vist ondertussen alleen met zagers en vangt daar alleen maar botten mee, tussendoor ook wel een enkele schol maar weinig. De botten die mijn maat vangt zijn van een respectabele maat en ook hier hebben we de standaard op 33+ gezet, zijn grootste vandaag…43cm, altijd baas boven baas toch? Uiteindelijk nemen we er 19 mee die, geseald en wel, mee richting Nederland mogen.

Vanavond heeft Rudi een open avond in de Fiske club

We komen daar nog wat bekende en ook nieuwe gezichten tegen, gezellig hoor. Na wat bijkletsen en overdrijven, lees vissermanstaal uitkramen, is het weer tijd om richting huisje te gaan. We worden ook nog uitgenodigd om vrijdag mee te varen met Roelof, das een mooie verrassing, we aanvaarden ze dan ook met volle overtuiging. Nog even het weer afwachten voor vrijdag want dat zag er niet best uit.

Roelof en Friedus bedankt voor het zeer aangename gezelschap en de mooie dag aan boord van een topboot.

Donderdag 06/04

God wat gaat het snel, alweer donderdag.

Vandaag beginnen we bij Pao, een gekende stek voor mooie platvis vanaf het strand, alleen maakt de wind het voor Omer onmogelijk om daar te vissen, hij zit regelmatig vast en vraagt of het niet beter is om bij ons op het park te gaan proberen. Dus verkassen we naar Fredmose, gelijk links van de ”trailerhelling”?? Rechts staat een grote groep Duitsers te vissen met bootstokjes van 2.40, daar een stuk lood van 150 gram aan en iedere keer als er ingegooid word zijn  ze nat van de plons van hun eigen lood…Ze kijken dan ook vreemd op als wij met ons, redelijk proffesioneel materiaal, op het strand verschijnen. Snel optuigen en al snel gaat het eerste lood richting water….er staan er een aantal met open mond te kijken naar de afstand die we halen.

De beslissing om hier te gaan vissen was zeker een goede, de vissen moesten wel op afstand hehaald worden, maar in een dolle ¾ uur hebben we samen 11 echt grote botten…na deze dolle periode is het over en uit en dus ruimen we op.

De dames komen ook nog even op bezoek en Janneke toont ons hoe het moet, zij draait de eerste van de 11 stuks het strand op….top Janneke, nu weet ik waar Omer zijn kennis vandaan heeft.

Na het avondeten komen Roelof en Friedus nog op de koffie…stik gezellig!!

Morgen afspraak om 09.15 in de haven voor een voormiddag platvis vangen, en dan zit deze week er ook weer op, veel te snel natuurlijk.

Vrijdag 07/04

Vandaag alweer de laatste visdag…we gaan met de boot van Roelof richting de windmolens bij Lejbolle. Onderweg nog even op de gul geprobeerd, en ik ving gelijk bij de eerste drift een ondermaats gulletje. Goede start dus, het visje, 40cm, krijgt de vrijheid. De wind en de stroming zorgen er voor dat Omer zich niet lekker begint te voelen en dus ook stopt met vissen, Roelof beslist gelijk om de sessie verder te zetten dichter onder de kant, bedankt Roelof.

Op de eerste stek duurt het even voor we de eerste aanbeet krijgen, maar zodra de eerste binnen boord is gaan we weer helemaal los. Friedus is in tussen ook omgeschakeld naar de visserij met de platvislepel, lekker actief vissen met maximaal resultaat. De ene schar na de andere schol en bot komt binnen en ook nu gaat alles terug wat onder de 33+ is. Ik vang nog een persoonlijk record schol: 51cm, en dus kan ook vandaag mijn dag niet meer kapot. Uiteindelijk nemen we 20 stuks mee, Omer en ik samen dan.

We willen nog graag even alle mensen bedanken die er mee voor gezorgd hebben dat we een topweek hadden op ons geliefde eiland: Vic Vervloesem, Roelof Nijland, Friedus van Vlimmeren, en last but not least Omer en Janneke Tanrioven en mijn eigen Elsje.

Ik zeg voor herhaling vatbaar, en de planning voor volgend jaar is al gemaakt. We gaan in mei deze keer want Omer wil graag een keer die grote gepen vangen waar iedereen het over heeft.

Wat de vrouwen allemaal gedaan hebben in deze week laat ik ze graag zelf vertellen, want op Langeland is meer te doen dan vissen alleen natuurlijk.

___________________________________________________________________________

Even mijn verslag van een weekje Langeland.

Hoi ik ben Els en heb een weekje op Langeland doorgebracht ,dit voor de eerste keer met Janneke ,de vrouw van Omer.
Wel spannend zo,n eerste keer met iemand die je nog niet zolang kent.
Maar bij voorbaat het was een geweldige week.
Omdat het voor Janneke de eerste keer was heb ik haar een hoop kunnen laten zien.
Een dagje naar Svendborg, lekker wat rondgewandeld en natuurlijk heerlijk samen geluncht bij “Under Ühret”,gezellig en heel lekker.
Ook zijn we naar Gulstav geweest.op zoek naar de wilde paarden,die we al snel vonden.
Ze hadden ook veulens zo leuk.
Wat rond gereden op het eiland herten  gespot en ook damherten met hun grote geweien.
Wat gewinkeld in bagenkop en Humble.
Zo kreeg Janneke een indruk van Langeland.
Ook thuis lekker geluierd en veel gekletst,en gezellig samen koken.
Want als de mannen terug kwamen van het vissen hadden ze honger en genoten van onze bereide maaltijden.
Daar we heel goed weer hadden ook lekker buiten in de zon gezeten.
Al met al was het een hele gezellige en leuke week en voor herhaling vatbaar.