2018-04, Ruud, Rene en Cees, Spodsbjerg

Vakantieverslag Ruud, Rene en Cees 20 april t/m 28 april 2018

Vrijdag 20 april:

Eindelijk was het zover, na een degelijke voorbereiding van enkele weken konden we eindelijk afreizen naar Langeland om daar met zijn 3en een week lang de gul te belagen… Het gezelschap bestaat uit Ruud ( mijn zoon), maat René en ikzelf (Cees). Op zich allemaal fanatieke vissers alleen door omstandigheden vissen we nog maar een paar keer per jaar op zee vanwege tijdgebrek en de tegenvallende vangsten op de wrakken in de Noordzee.

Bij het zoeken naar een alternatief op het internet kwam ik al snel  terecht op de website van Kees Michielsen, de website en later ook de facebookpagina deed ons snel enthousiast worden. De uitgebreide informatie die hierop was te vinden is echt super !, zeker voor mensen die voor het eerst zo’n vakantie willen gaan doen en niet helemaal thuis zijn in de manier van vissen aldaar.

Kortom,  om 22.30 uur vertrokken vanuit Rotterdam richting Denemarken.

Om 23.00 al weer met spoed naar de kant want het verlengsnoer dat onze 2 elektrische koelboxen voedde was aan het doorbranden. Eten en visaas overgeheveld naar 1 koelbox en deze weer rechtstreeks aangesloten en we konden weer verder….

Zaterdag 21 April:

Na goed door te hebben kunnen rijden kwamen wij zaterdag om ongeveer  9.00 uur aan bij Stubbegaard om de sleutel op te halen van de boot. Na van Rudi een lekkere bak koffie te  hebben gehad zijn we gelijk door naar de haven gereden, waar we na een korte verkenning van de boot de zee op gingen richting een aantal stekken die we voorgeprogrammeerd vonden op de navigatieapparatuur die aan boord was. De boot hadden we gehuurd bij Roelof Nijland en dat was achteraf geen verkeerde keuze, wat een geweldige boot !!  Op de stek aangekomen begonnen met vissen met de shad ennnn…….ja hoor..  Na een paar driften lagen de eerste  mooie kabeljauwen al aan boord.

Na nog een tijdje doorgevist te hebben op een aantal stekken en ons quotum bereikt te hebben zijn we weer richting de haven gevaren , we moesten immers om 16.00 uur de sleutels van ons vakantiehuis ophalen. Huis gehuurd bij Sol Og Strand (Huurobject 75-2013-10763431) welke is gelegen op 600 meter van de haven. Niets te klagen over dit huis!!! Van alle gemakken voorzien en schoon. Ook de laatste financiële afwikkeling m.b.t. tot verbruik van water en stroom was keurig.

Rene ging de vis schoonmaken en fileren, ikzelf  ging de keuken in en dekte de tafel, Ruud pakte de vis in de folie en werd daarna netjes in de vriezer gestopt, dat was een volgorde die we de rest van de week aan zouden houden.

Tijdens het eten een paar lekkere biertjes erbij, ik kan je wel vertellen die hakten er wel in. We gingen vroeg naar bed.

Zondag 22 april:

Vroeg op en 07.00 uur ontbijten, daarna de boot weer op en op advies van Roelof Nijland richting de bermuda driehoek. Net als gisteren een prachtige zonnige dag met een hele strakke zee…

M.b.t. de  apparatuur aan boord waarmee je de vis op kan sporen zijn wij dus echt nog leken, we vissen dus ook vandaag ook maar in het wilde weg maar weten toch weer  op goed geluk een zooitje mooie gullen te vangen. In de middag naar de stek gevaren voor de 3 windmolens om nog even op de platvis te vissen.. Driftend op 14 meter diepte was dat ook een succes, ze kwamen niet bij bosjes aan boord maar regelmatig vingen we een mooie schol of schar.. Onderlijnen had ik kant en klaar gekocht bij Willy Gryp, en dat is ook een aanrader. Prima onderlijnen en je steunt ook nog een goed doel.

Na het gebruikelijke ritueel  en een paar borrels  weer vroeg naar bed om de volgende ochtend weer vroeg paraat te zijn.

Maandag 23 april:

Vroeg uit de veren en na het ontbijt snel richting haven…. Op facebook kwam  het bericht van Kees Michielsen voorbij dat hij al heel vroeg in de haven was om er nog snel op uit te gaan voordat het weer zou verslechteren…… Snel er achteraan dus….

Op de stek aangekomen bleek de stroming zo hard te zijn dat vissen onmogelijk was, voor de zekerheid Kees Michielsen gebeld wat hij onder deze omstandigheden aan het doen was ( bellen via Messenger, wat een uitkomst !!)  Kees bleek alweer terug in de haven te zijn…

Gelukkig zijn wij heel eigenwijs en besloten op een andere manier te gaan vissen…., 450 gram wrakkenlood met een wapperlijn gevuld met gezouten tappen van Lobbezoo ( wat is dat een perfect aas zeg!) Dit viel nog enigszins op de bodem te houden door regelmatig wat lijn te geven. Op die manier aardig wat gullen kunnen vangen, niet groot maar genoeg maatse… Ik moet zeggen dat het wel een strijd is om tegen een hele sterke stroming in een gul van 40 cm die  60 tot 70 meter  van je verwijderd is binnen te halen…, je hebt het idee dat je een monster aan de haak hebt geslagen.

Dinsdag 24 april:

De vooruitzichten waren niet best en ook de stroom zou tegen ons zijn, toch besloten om te gaan vissen maar de hoge golven gingen ons toch parten spelen. We besloten om dichter onder de kust te gaan vissen op de platvis bij de stek de 3 windmolens. Omdat we een elektrisch anker hadden zou het simpel moeten zijn, maar het ankertouw was niet geborgd en weg was het anker. Nog wel even driftend geprobeerd te vissen op platvis en zowaar nog een paar mooie vissen binnengehaald.

Woensdag 25 april:

Woensdag gingen we toch het water op ondanks het slechte weer  en de harde stroming. Eigenwijs als we zijn al stuiterend naar de bermudadriehoek… De stroomkaart gaf aan dat het gewoonweg te hard stroomt om te kunnen vissen en aangekomen bij de bermudadriehoek dacht blijkbaar iedere visser er zo over…. Normaal gesproken komen we onderweg of ter plaatse wel collega-vissers tegen maar deze ochtend helemaal niemand… Gelukkig wordt eigenwijsheid soms ook wel beloond want wat bleek…. De wind en stroom kwam uit de zelfde richting en ook nog met eenzelfde snelheid… Eigenlijk geen enkel probleem om met een shad van 120 gram te vissen. We haalden dus toch weer een mooie maal vis naar boven.

Na weer een korte sessie op de platvis later die dag bij de molens besloten we terug te gaan om te gaan eten. Na het eten gingen we weer het water op om rechts uit de haven op de platvis te gaan, na wat regen en enkele platte en kleine gullen gevangen te hebben maar weer richting haven gegaan, de lucht zag er behoorlijk dreigend uit namelijk…In het huisje maar weer een paar borrels en wat  voetbal gekeken en daarna naar bed..

Donderdag 26 april:

Weer vroeg op om naar de bermuda driehoek te varen, door de harde stroom zaten we driftend binnen een uur weer tegenover de haven, na over gegaan te zijn op lood met wapperlijn vingen we nog wel aardig wat  gullen…

Vrijdag 27 april:

Tijd voor iets anders vandaag……. Het is voor ons  de laatste dag en de zee is niet echt rustig… Je raadt het al…, eigenwijs als we zijn toch er op uit. Dit keer onder het genot van een bonkende boot door goven van een meter richting het blindedarm geultje…

Inmiddels hadden we ook een beetje door hoe de apparatuur aan boord werkt en waarachtig wat scholen vis op kunnen sporen…. Hoewel we een speelbal waren van de golven ook deze dag weer prima gevangen met een paar hele mooie exemplaren er tussen….

Nadat we die middag de boot hebben schoongemaakt  hebben we met pijn in ons hart om 16.00 uur na de inspectie de sleutel ingeleverd.

Na het bekende avondritueel hebben we ’s avonds een film gekeken die ik al sinds het begin van de week aan het downloaden was, ja de wifi in het huisje laat wel te wensen over…

Zaterdag hebben we het huisje schoongemaakt met zijn drieën en hebben we de auto weer ingepakt voor de terugreis

Huiswaarts met 30 kg kabeljauwfilet en een stuk of 40 schollen…..en een hele ervaring rijker !!

Wat hebben we genoten en wat hebben we veel geleerd ! Inmiddels is de boot voor volgend jaar alweer besproken bij Roelof en zijn we stiekem alweer aan het aftellen… Met heimwee ( en een beetje jaloers gevoel ) zien we de berichten via de facebookpagina van de andere vissers voorbij komen… Ach….nog maar 11 maanden wachten…