2018-08 augustus Hans en Edwin

Langeland, Spodsbjerg 25 t/m 31 augustus 2018

Na 1 jaar van afwezigheid dit jaar weer naar Langeland vertrokken. Andere jaren zijn wij altijd begin juni gegaan maar dit jaar eens tegen het einde van de zomer om de grotere kabeljauw te belagen.

Ook nu hadden we weer de Uttern 560 boot bij Nikolaj van IBI gehuurd en huis aan de Solyst nr. 9.

Een mooi huisje met voldoende ruimte. Enige kanttekening was dat de badkamer met wc wat aan de kleine kant was. Verder een mooi net huisje met voldoende ruimte, zeker rondom het huis met grote oprijlaan.

Zaterdagmorgen aangekomen en daar ons huisje nog niet gereed was een hengel met wat spulletjes bij elkaar gerist en het water op. Er bleek toch wat meer wind te staan op het water dan dat we gedacht hadden dus een hobbelige eerste vaart.

Een aantal voor ons bekende stekken aangedaan maar buiten een grove wijting gaf de eerste stek niet veel prijs. Later wat richting de Groene Paal gevaren waar Edwin een mooie makreel en klein gulletje wist te vangen. Het begon toen bij mij toch wat draaierig te worden in mijn maag, waarschijnlijk ook vermoeidheid, waarna we besloten om richting haven te varen en ons huisje te gaan installeren.

‘s Avonds vroeg het bed in want de volgende dag wilde we vroeg uitvaren.

Zondag 26 augustus:

Het weer zag er goed uit, weinig wind dus snel richting haven. Daar aangekomen de visspullen geïnstalleerd en besloten om noordelijk te gaan richting  richting de rode boei 4.

Hier wat driftjes gemaakt tussen de 33 en 37 mtr. en 2 leuke gullen van rond de 70 cm weten te vangen. Verder veel kleintjes van tussen de 30 en 50 cm.

De wind trok wat aan en daar er een vissersboot zijn netten ging plaatsen op de stek zijn we richting kust gevaren om bij de 3 windmolens op platvis te gaan. Daar driftjes gemaakt tussen de 10 en 17 mtr maar buiten wat kleine scharretjes werd er niet echt de schollen gevangen waar we op gehoopt hadden. Aan het einde van de ochtend weer vertrokken om dicht onder de kant vanwege de golven terug te varen richting haven.

Ik had mijn tappenpomp meegenomen en in de middag nog even naar het strandje geweest daar het behoorlijk laagwater was om wat pieren te pompen. In nog geen halfuurtje tijd wisten we zo ongeveer 40 pieren te pompen van mooi formaat. In het huisje de pieren in een krantje verpakt en koel gelegd.

Maandag 27 augustus:

Helaas zeer veel wind dus een verplichte rustdag.

Nog even naar de pieren gekeken welke we de dag tevoren gepompt hadden en deze zagen er nog “redelijk” uit maar ik merkte wel dat ze de volgende dag wel opgemaakt moesten worden daar er een aantal pieren leeggelopen waren. Misschien dat het temperatuur verschil van het toch warme zeewater en koeling iets teveel is geweest. Op de site wordt aangegeven de pieren het beste 2-3 dagen in vers zeewater te bewaren met een luchtpompje en daarna in een droog krantje te verpakken in de koelkast te bewaren. (Helaas hadden we geen pompje bij ons)

Dinsdag 28 augustus:

Weer vroeg eruit en richting zuiden gevaren. Eerst nog even voor de haven in een putje van 38 mtr. wat driftjes gemaakt zonder succes.

Daarna snel naar het zuiden waar we voorbij de Groene Paal wat driften hebben gemaakt achter de Xilio II op een diepte van 44 mtr tot 35 mtr. met een westen wind. Een aantal gullen en gulletjes weten te vangen maar geen vetpot. Daarna weer doorgevaren verder de Zuid in maar op een aantal gulletjes en koolvisjes kwam er niet veel aan boord. Besloten om richting kant te gaan daar de wind weer behoorlijk was toegenomen en op een voor mij bekende schollenstek met de gepompte pieren, meegenomen zagers en Franse tappen op de platvis gegaan. Hier een leuk aantal mooie scharren en een paar schollen gevangen. Niet de aantallen zoals een aantal jaren geleden helaas.

Woensdag 29 augustus:

Een rustige ochtend dus richting Noord naar de rode boei #4 en verder. Helaas stonden hier netten van de beroepsvisserij en na een keer vast gezeten te hebben in het net doorgevaren voorbij de Groene Paal de DW47. Hier in de buurt een klein wrakje aangedaan tussen de 20 en 25 mtr. en 2 mooie gullen weten te vangen.

Verder doorgevaren verder Noordelijk en een aantal stekken en wrakjes aangedaan met wisselende vangsten maar toch een aantal 75 tot 80 cm gullen weten te vangen.

Ook de nodige kleintjes. Toen ook hier kwam de wind weer opzetten vanuit zuidelijke richting en dus maar besloten om snel langs het kantje terug naar de haven te varen wat een behoorlijke lange tocht bleek te gaan worden.

Donderdag 30 augustus:

 

Regen!!!! Toch in de ochtend het water op. Helaas het bleek een visloze sessie te worden met maar 1 klein koolvisje als resultaat. Zelfs de platvis op de bekende stek wilde niet bijten.

Rest v.d. dag wat rond getoured en in de avond toen eindelijk de regen stopte even een wandeling over het park gedaan.

 

Vrijdag 31 augustus:

 

Laatste dag helaas. Maar weer eens het zuiden opgezocht maar de gul wilde niet bijten. Diverse stekken aangedaan vanaf 45 mtr. aflopend tot 25 mtr. met een westelijke wind tegen de oostzijde van de vaargeul.

Toen we tussen de 20 en 25 mtr. kwamen zaten we opeens in een school makreel. Klein werp pilkertje eraan met een veertje erboven als bijvanger en hierop zeer mooie makreel gevangen waarvan er de meeste tussen de 40 en 45 cm waren.

De grootste makrelen meegenomen inclusief een gulletje van 55 cm die helaas zeer vervelend gehaakt was en het niet overleefd zou hebben.

Makrelen gefileerd om thuis lekker in de rookoven klaar te maken.

Tot slot:

 Ondanks de toch wat winderige dagen hebben we het weer enorm naar ons zin gehad. Helaas niet de meter kabeljauw weten te vangen maar toch wel een aantal leuke vissen. Volgend jaar maar weer in juni geboekt. Bevalt ons toch het beste in deze periode.