Ninja maken van stingers

Groot kunstaas voor kabeljauw en stingers

Wanneer gebruik gemaakt wordt van groot kunstaas kan het noodzakelijk zijn om een extra stinger te plaatsen. Onder moeilijke omstandigheden kan groot realistisch kunstaas wat het lokale voedselaanbod imiteert wel eens de sleutel tot succes zijn. Denk hierbij aan een imitatie van een haring, makreel, zandspiering etc. In het bijzonder gebruiken wij zoals bekend vaak de cutbait herring. De naam zegt het al, een imitatie van een haring. Ongeacht de kleuren hebben we al veel succes geboekt op dit kunstaas, maar ook andere grote shads resulteren in zeer goede vangsten met beduidend grotere vissen.

Wat ons in de loop van de jaren is opgevallen is dat zeker 80% van de gevangen vissen op dergelijk groot kunstaas (20cm en groter) enkel gehaakt zijn aan de stinger. De dreg zit keurig in de bek gehaakt maar het kunstaas met de hoofdhaak bungelt er buiten. Dit bevestigd dat de kabeljauw in deze periodes zeer voorzichtig en selectief aast. Het komt dan vaak voor dat ze het aas achterna zwemmen en deze vervolgens enkel het staartdeel pakken.  Kortom, de stinger zorgt voor meer succesvolle inhakingen en beduidend minder lossers tijdens een dril. Het is wel zaak om de stinger te maken van een materiaal met een hoge trekkracht en het materiaal moet slijtvast zijn. Immers is de belasting op dit korte stukje bijzonder hoog tijdens een dril.

Middels dit artikel wordt geïllustreerd hoe gemakkelijk en effectief een prachtige en betrouwbare stinger gemaakt kan worden met fluorcarbon en crimps. Fluorcarbon met een hoge diameter is namelijk nauwelijks nog mooi te knopen en door het toepassen van deze crimps blijft de trekkracht van de fluorcarbon ook nog eens zo veel mogelijk behouden. Tot slot het belangrijkste voordeel: met de crimps kun je altijd super eenvoudig de lengte van de onderlijn bepalen. Met het knopen is dit immers nog wel eens lastig door het ‘slippen’ van de knoop.

Gebruikte materialen:

  1. Momoi Neo Fluorcarbon 0.90mm (80LB)
  2. Spro Matt Black Double Brass Crimp Ø 1mm (1.0×2.2x8mm)
  3. Owner Dreg ST36BC Gunsmoke (1/0)
  4. Jenzi Crimp Tang
  5. Boomerang Cutting Tool

 

Opmerking: bovengenoemde materialen zijn gebruikt in dit artikel, uiteraard kunnen er ook soortgelijke producten van andere merken gebruikt worden.

Stap 1

Steek de fluorcarbon door één uitsparing van de crimp. De crimps die gebruikt worden in dit artikel hebben twee uitsparingen met elk een diameter van 1mm. De 0.90mm fluorcarbon past hier dus perfect in.  Haal vervolgens het uiteinde van de fluorcarbon door het oog van het kunstaas.

Tip 1: gebruik een super scherp knippertje om de fluorcarbon door te knippen en knip de fluorcarbon niet haaks af, maar onder een hoek van 45 graden. Door deze hoek en het scherpe gereedschap  ontstaat er geen ‘platte kant’ wat het doorvoeren door de crimp bemoeilijkt. In dit artikel wordt gebruik gemaakt van de vlijmscherpe boomerang cutting tool waarmee je ook dyneema zonder enige moeite doorknipt. Met de retractor heb je hem ook altijd bij de hand. Een echte aanwinst voor de visserij.

Stap 2

Doe vervolgens het uiteinde wederom door de resterende uitsparing van de crimp. De crimps hebben twee gaten waardoor de lijnen mooi van elkaar gescheiden worden. Hiermee voorkom je dat de lijn dubbel zit in de crimp waardoor bij het aandrukken met de tang een zwakke plek ontstaat waardoor lijnbreuk op kan treden.

Stap 3

Schuif de crimp aan tot ca. 0.5cm van het kunstaas en knijp de crimp plat met de tang door deze gewoon licht samen te knijpen. Het is absoluut niet de bedoeling om hier extreme kracht toe te passen want hierdoor beschadigd de lijn alleen maar. De ‘tanden’ van de tang sluiten de fluorcarbon netjes op in de bronzen crimp waardoor een super strakke en sterke verbinding ontstaat waar geen knoop tegen op kan. Voor de zekerheid is het aan te bevelen om beide kanten van de crimp met de tang licht samen te knijpen.

Tip 2: koop indien mogelijk altijd double lock sleeves om er zeker van te zijn dat de lijn elkaar niet kruist. Mocht je deze niet hebben kijk dan zorgvuldig of de lijn netjes parallel loopt voordat je deze met de tang dicht knijpt. Koop de crimps altijd net iets ruimer dan de diameter van de lijn die toegepast wordt.

Stap 4

Knip de fluorcarbon op de gewenste lengte. Als vuistregel kun je de fluorcarbon afknippen op de lengte van de staart van de shad. Immers is door het gebruik van de crimps niet veel marge nodig die normaal wel nodig is voor het knopen. Doe vervolgens weer een crimp om de uiteinde van het fluorcarbon en zet vervolgens de dreg op het fluorcarbon.

Stap 5.

Nu herhaal je stap 2 en 3 door het uiteinde weer in de crimp te steken. Bepaal nu de gewenste lengte van de stinger en schuif de crimp aan tot ca. 0.5cm van de dreg. Knijp vervolgens de crimp aan beide kanten voorzichtig vast met behulp van de tang.

Stap 6.

Knip de uiteinden van het resterende fluorcarbon af en klaar is je stinger!

Slotwoord

Met deze stinger kun je met een gerust hart zeer grote vissen drillen. Immers is de fluorcarbon met een diameter van 0.90mm buitengewoon slijtvast en heeft het een zeer hoge trekkracht. Ook is door het gebruik van de fluorcarbon de lijn nagenoeg onzichtbaar onder water hetgeen een extra voordeel kan zijn. Nogmaals, er komt een buitengewoon hoge kracht op deze onderlijn te staan dus denk altijd goed na welke diameter het meest geschikt is voor jouw type visserij. Hierbij geldt: liever te dik dan te dun!

Ninja Klapwijk, juni 2018