201809 Ronald de Vries

Vrijdag 31-08-2018

De spanning stijgt.

Al een week bezig om alle spullen bij elkaar te zoeken en de boodschappen te doen om volgende week door te komen. We voelen ons net weer als een stel schoolkinderen die weer op schoolreisje gaan.

Je kijkt er altijd weer naar uit als je eenmaal hebt geboekt. Het is voor ons de 5e keer dat we gaan en het is ons jaarlijkse ”mannenweekje”.

Vanmiddag vanuit Aalsmeer naar Monster rijden om ons bestelde aas te halen. Je krijgt je zagers mooi verpakt in een tempex kist met koelelement zodat ze de reis naar Spodsbjerg op Langeland goed kunnen doorstaan.

Vanmiddag de VW-bus een beetje laden zodat we morgenochtend vroeg (05.00 uur) op tijd kunnen gaan rijden.

Zaterdag 01-09-18

Het busje is ingeladen en zoals het bij de meeste vissers wel zal gaan neem je snel meer mee als je denkt en krap je eens op je achterhoofd van “hoe krijg je het voor elkaar om zoveel mee te nemen”.

Als we drie weken met de hele familie gaan hebben we nog maar een kwart van wat er nu in het busje ligt.

Maar goed, om 05.00 uur zat totaal alles in het busje en konden we de reis beginnen van Aalsmeer naar Spodsbjerg. Onderweg geen noemenswaardig oponthoud gehad. Even voor Bremen een kleine file maar daarna konden we toch aardig doorrijden. Zelfs bij Hamburg en daarna reed het aardig door.

Het schijnt dat ze met het stukje na de Elbetunnel in oktober klaar zijn maar er moet toch nog wel een aardig stuk asfalt worden gelegd.

We kwamen 15.30 aan in Rudkobing en werden vlot geholpen bij het kantoor van Novasol zodat we snel door konden naar het huisje.

Alles uit de bus het huisje ingebracht en dan gelijk door naar Nicolai om onze boot te bekijken.

Het is een Cuddy 21 die hij dit jaar voor het eerst heeft en onze eerst indruk was “wow wat een boot” lekker veel ruimte aan boord met een 60pk motor moet dat lekker varen.

Morgen gaan we dat uit proberen eerst alle spullen in het huisje een plaats te geven dan eten maken en lekker onder de wol.

Zondag 02-09-18

Vanochtend 08.00 uur uitgevaren na de boot droog te hebben gemaakt van ochtenddauw. Uiteraard even net buiten de haven de gashendel naar voren gedrukt en met 40 km/uur over het water gestoven. Fantastisch maar daarna in een iets rustiger tempo doorgevaren, je hebt nu eenmaal vakantie nietwaar. Eerst maar naar de windmolens gevaren om te kijken of er platvis te vangen was. Dat viel tegen alle jaren ging het er goed maar of het de oosterwind was vandaag of iets anders maar we hebben alleen een paar kleine scharretjes gevangen. Dan maar op de geep. Ook altijd een leuke sport op licht materiaal. Gepen zaten er genoeg alleen allemaal van het formaat vingerdik.

Naast de geephengel nog een hengel klaar gemaakt met een pilkertje en een haringpaternoster daarboven. Daar hebben we nog een klein gulletje van 30 cm aan gevangen, een wijting en wel 8 zandspieringen, maar deze allemaal dwars gehaakt alsof ze nieuwsgierig waren naar de blinkertjes en dan op de haak terecht kwamen.

Daarna hapte nog een Pieterman op het kleine haringhaakje. Deze heeel voorzichtig van de haak gehaald op de foto gezet want het is een schitterende vis.

Hij schijnt ook lekker te smaken maar dat risico namen we maar niet met de verhalen van japanners die het verkeerde deel van de kogelvis eten (fugu). Na aardig wat kleine geepjes te hebben verschalkt zijn we naar dieper water gevaren om te kijken of we wat gul konden vangen. Dat ging aardig maar allemaal zo tussen de 40 en 60 cm.

De dag van vandaag afgesloten met een half kippetje en patatjes bij het zaakje aan de overkant bij IBI en ’s-avonds nog een filmpje gekeken en heerlijk geslapen.

Maandag 03-09-18

Vanmorgen 07.00 opgestaan en naar buiten gekeken. Oei, zag er niet goed uit, veel bewolking en een stevige wind pal uit het oosten. De vlaggen staan strak aan de mast. Jammer, dat wordt een dagje thuis vermaken. Martin heeft van pvc pijp twee pierenpompen gemaakt maar deze kunnen we helaas niet uitproberen omdat door de harde oosterwind het water op het strand wordt gedrukt en het stukje strand wat normaal droogvalt onder water blijft staan. Bij de haven drentelen inmiddels nog meer sportvissers onrustig rond en verwachtingsvol naar de zee kijken maar het blijft hard waaien en uitvaren is onverantwoord. Een enkeling probeert het toch nog maar komt al snel onverricht ter zake weer terugvaren, gewoon niet te doen vandaag, helaas. Aan de zon en temperatuur ligt het niet. De zon schijnt volop bij een temperatuur van 21 graden is het in de tuin goed toeven. Morgen een nieuwe dag met nieuwe kansen zeg maar.

Dinsdag 04-09-18

Het eerste na opstaan is uit ons raam naar zee en de vlaggenmasten kijken hoe het er voor staat. Nou nog niet best. We moeten even wachten tot de wind wat gaat afnemen. Dus vandaag de tijd doorbrengen in en rondom het huisje. We konden vandaag wel de pierenpompen uitproberen. Vissen is leuk maar dit is ook een sport hoor om in één pompbeweging meteen de pier boven water te hebben. We kwamen natuurlijk om te vissen maar dit is ook wel heel lekker hoor een dagje andere dingen doen en wat luieren. Laat in de middag ging de wind er een beetje uit en zijn we toch uitgevaren. Helaas waren de golven nog te hoog en zijn we na een half uurtje weer terug naar de haven gevaren.

Woensdag 05-09-18

Vanmorgen ja weer uit het raam gekeken en ja hoor, zonnetje water als een spiegel, vlaggen slap aan de mast dit wordt een fantastische dag. Snel ontbijten en de spullen bij elkaar zoeken dan snel naar de boot. Inderdaad bij het uitvaren een spiegelgladde zee totaal geen wind en ontzettend veel zon (’s-Middags terug in het huisje hoorden we dat half Nederland onder water staat zo hard heeft het daar geregend, wij kunnen ons dat hier niet voorstellen. Het was hier de hele dag hoogzomer). We hebben besloten naar de windmolens te varen om daar achter de platvis aan te gaan. Daar aangekomen staat er totaal geen stroming en wind. We driften met een halve kilometer per uur. We moeten de vis echt zoeken dus een mooi licht loodje met een dwarrellijn en 1 haak. Ver ingooien en dan langzaam binnenhalen. Zo konden we nog wat scharren en botten verschalken maar geen schol gezien. De meeste scharretjes waren ook erg klein die dag. Nu heeft Martin vlak voor we naar Spodsbjerg gingen een drone gekocht om ons ook eens uit de lucht op de film te zetten. Nou is zo een drone besturen heel niet gemakkelijk maar we staan er wel op en dat is wel erg leuk. Zonder dat de drone in het water belandde gingen we daarna weer door met vissen. De grote geep is nog steeds niet te vangen. We hebben het geprobeerd maar ze zijn nog steeds pink dik en 30 cm lang. Om twee uur in de middag zijn we overgestoken naar de Bermudadriehoek om het daar eens te proberen. Onderweg dreef er nog een zeehond dood aan de oppervlakte, rot om te zien maar het is niet anders. We zijn maar snel doorgevaren, Ik had de (ingevroren) zandspiering nog van eerder de week en deze heb ik met een dwarrellijn aan een Haviskeboom gemaakt om zo naar de bodem te komen. Dit is een soort stalen afhouder onder aan de lijn waar het lood direct aanhangt en aan de afhouder zit dan de dwarrellijn. Je kan met het gewicht van het lood variëren zodat je bij stroming het lood bij de drift toch net boven de bodem kan laten hangen. Dit werkte goed. Toch weer een mooi gulletje op gevangen. Verder nog wat met verschillende manieren gevist. Veren, haringpaternoster, pilker ect. Eind van de dag hadden we een aardig specimen lijstje vis. Makreel, haring, bot, schar, geep(jes) met de schol zandspiering, pieterman, lipvisje en wijting hebben we deze paar dagen al een aardig assortiment diverse soorten vis gevangen.

Donderdag 06-09-18

De oosterwind houdt aan. Vanmorgen waaide het voor ons te hard om te gaan varen, het moet wel leuk blijven we zijn daarom maar richting Ristinge gereden en net voor die plaats naar het strand gereden. Het strand was Bjørnehøj.

Een schitterende plek en ontzettend makkelijk te bereiken. Parkeerplaats bij het strand met toiletten en ongeveer 100 meter van het strand waar je komt over een pad waar ze houten latten hebben neergelegd tot aan zee wat het lopen erg gemakkelijk maakt.

De oogst was 1 bot met de hoofdletter B. hij was wel 41cm. Daar bleef het ook bij.

Maar op het strand was het heerlijk toeven en een valk was boven de duinen aan het jagen wat ik altijd mooi vind om naar te kijken.

Wij zijn in de middag weer naar Spodsbjerg gereden om te kijken of we bij eb nog wat pieren konden pompen. Helaas was het water weer te hoog door de oosterwind. Dus maar weer terug naar de auto en onderweg nog wat zwerf plastic in onze lege emmer van het strand meegenomen wat de mensen hadden achtergelaten. Op het strand werden we aangesproken door een Duitse toerist die ons vertelde dat het verboden was om daar pieren te zoeken. En inderdaad bij de opgang naar het strand stond dat op een bordje in het Deens en Duits dat er geen pieren mogen worden gestoken of gepompt. Dus dat ging ook niet meer op en ergens ook wel te begrijpen want als alle vissers die naar Spodsbjerg komen en daar hun pieren gaan steken dan is er snel geen pier meer te vinden op dat kleine stukje. Dan maar lekker in de tuin van het huisje genieten van het zonnetje. Ondanks de harde wind van de dagen schijnt de zon volop en ruim boven de 20 graden dat is gewoon heerlijk.

Vrijdag 07-09-18

Vandaag de laatste kans om te vissen. Helaas, de regen komt vanmorgen met bakken uit de hemel en het waait stevig. Maar de prognose is dat het rond 12.00 uur droog wordt. Dus nu maar vast beginnen met de spullen een beetje bij elkaar te zoeken en het huisje schoon te maken. Rond 12.00 uur klaart het weer inderdaad op en zijn we met de laatste “illegaal” gestoken pieren en “legale” zagers en gewapend met alleen een licht hengeltje (25 tot 65 gram) met wat reserve haakjes en loodjes naar de boot gegaan om ons geluk nogmaals te beproeven. De wind is naar zuidoost gedraaid en sterk afgenomen. De driften waren perfect, uit de haven stuurboord uit naar de groene paal en dan op de wind, precies langs de kust, naar de gele paal driften dit alles op de wind met een snelheid van 1 tot 1.5 km/uur want de stroming was weer nul. Het vangen ging weer moeilijk. Enkele kleine scharretjes kwamen boven en enkele mooie botten. Maar ja, het was schitterend weer geworden en we hebben heerlijk in de boot van het zonnetje genoten. Het aas is op dus weer terug naar de haven om de boot weer op te poetsen. Daarna de laatste spullen gepakt en het laatste stuk van het huisje schoongemaakt. We willen morgenochtend vroeg om 04.00 uur gaan rijden om de file bij de Elbetunnel voor te zijn.

Zaterdag 08-09-18

De terugtocht is glad verlopen. Om 04.00 uur vertrokken en om 08.00 bij Hamburg aangekomen hadden we geen problemen. We hebben verder maar 3x een klein oponthoud gehad. Eerst bij Bremen een kleine file bij wegwerkzaamheden daarna bij Groningen aldaar was een tankwagen voor levensmiddelen de berm in gereden en bij het ingaan van de polder stond de Ketelbrug open. Maar dat alles waren maar relatief korte oponthoudjes. Als ik de afgelopen week kort moet samenvatten hebben we een fantastische week gehad. Helaas vielen de vangsten tegen en was het jammer van de Oosterwind maar de temperatuur was prima en het zonnetje heeft veel geschenen. We hebben ons prima vermaakt en kijken alweer uit naar een volgende keer.