2019-02 solotrip Kees 15-20 februari

Aangezien het op Langeland schitterend (vis)weer zou worden en ik een week vrij was, na overleg met Ingrid op vrijdagmorgen vroeg vertrokken naar Langeland om een paar dagen te gaan vissen.
De heenreis verliep voorspoedig, buiten een korte omleiding bij Osnabrück en een persoonlijke controle aan de grens geen bijzonderheden.


Mijn Deense vriend Claus Bjorn had mij uitgenodigd om langs te komen op de heenreis, hij had een prototype jigkop ontwikkeld wat uitgetest moest worden.
Hij is sinds een paar maanden bezig om met een 3D printer jigkoppen en shads te printen waarna hij er mallen van maakt.
Je kunt hem volgen  op facebook op de pagina makeasoftbait.dk

Hij heeft nu een zware jigkop gemaakt met een wokkel erin gegoten waar je de shad mee vastdraait op de kop. In de kop is een ruimte uitgespaard waarin de shad precies past, zit zo vast als een huis, geen lijm nodig 🙂
Ook zit er een apart oogje aan om de stinger te bevestigen. Aan de jigkop zit verder geen haak. Afijn, een paar foto’s zeggen meer dan een lap tekst:

Op de bovenste foto staan 2 hulpmiddeltjes om de stingers langs de shad te begeleiden. Ook deze zijn met de 3D printer gemaakt.
Claus Bjorn gebruikt gevlochten draad voor de stingers, ikzelf gebruik dikke fluorcarbon zoals in het artikel van Ninja staat beschreven. Deze is te dik om door de geleidertjes te halen vandaar op de foto’s hieronder de fluorcarbon stinger zonder geleiders.

Na een gezellig praatje (over vissen, what else..) onder een strakblauwe hemel verder gereden.
’s Avonds de hengels nog opgetuigd, kunstaas uitgezocht en hierna moe maar voldaan op tijd naar bed, morgen de eerste dag vissen!

Vanmorgen was ik als eerste in de haven 🙂

Aangezien mijn vaste stalker (K*V) nog in bed lag heb ik zelf maar een webcamselfie gemaakt met de telefoon

Ik ben naar het zuiden gevaren en na enig zoekwerk heb ik een mooie school kabeljauw gevonden, de Dragonfly 7 Pro liet veelbelovende beelden zien

Het was een erg geconcentreerde bult vis, als je erover ging was het zakken en hangen!

De meeste vissen waren kogelrond en ongeveer 50 centimeter, een enkele uitschieter naar 60 cm tot 70 cm.
Ik ben bij 25 vissen de tel kwijtgeraakt

Bij terugkomst in de haven blijkt dat niet iedereen weet wat het betekent om visafval minimaal 500 meter uit de haven te storten, dit lag 50 cm van de steiger bij de helling…

Ik heb vandaag de Bjorn-shads uitgeprobeerd en heb er goed op gevangen. De vis was vanmorgen zo bijtlustig dat ze alles pakten wat bewoog, onderstaand filmpje is het bewijs ervan 🙂

Opvallend was dat er in de diepere gaten waar afgelopen voorjaar mooie vissen gevangen zijn nu helemaal geen vis te zien was, en ook niet te vangen. Nagenoeg alle vis gevangen rond de 25 meter lijn. Omstreeks 10.30 ging de stroming eruit en werden de vangsten een stuk minder, de wind trok ook aan en om 11.30 gestopt met vissen.
Al met al een bijzonder geslaagde eerste visdag van 2019!!

Om 06.30 naar de haven voor de 2e vissessie
Ik kwam als eerste in de haven aan en terwijl ik aan het traileren was kwamen er nog meer boten aanrijden, ik was dus mooi op tijd!
Ik ben gelijk naar de stek gevaren waar ik gisteren zo goed gevangen had. De vis was er nog volop aanwezig en bijtlustig ook!

Ik heb weer veel vissen gevangen, zoals altijd de tel kwijtgeraakt maar het waren er tientallen!!

Zodra ik de school met vis op de dieptemeter zag was het vaak zakken en hangen!
Na een paar uur viel de stroming weg en was de vis minder bijtlustig, ik ben toen op mijn gemak naar de haven gevaren waar ik om 11.30 uur aankwam.
Het was inmiddels wel veel drukker geworden met trailers!

Boot traileren en spullen opruimen was ook in een mum van tijd gebeurd.

Maandag 18 februari
Vanmorgen vroeg opgestaan, om 06.45 lag de boot in het water aan de steiger.
Vandaag ervoor gekozen naar het noorden te gaan omdat volgens de diverse sites er nogal wat stroming zou staan, in het zuiden wordt het water tussen 2 eilanden door gestuwd dus ik dacht dat dan in het noorden de stroming minder sterk zou zijn….
Helaas, bij de eerste groene boei zag het er al niet best uit…

In de vaargeul was niet te vissen, je haalde met 200 gram de bodem niet eens. Wel even een aantal keren ver uptide geworpen, na 5 keer bodemcontact was de shad alweer voorbij de boot, dat is niet mijn ding.
Hierna verder naar het noorden op de plaat een stek gezocht op ongeveer 17 meter, maar ook daar stroomde het erg hard, retour dus 🙂

Terug in de haven zag ik dat Nicolai met zijn medewerkers druk bezig waren de boten voor het nieuwe seizoen in het water aan het doen waren.

de altijd goedlachse Nicolai van IBI

Zaterdag en zondag waren in ieder geval 2 geweldige dagen!!

Jammer van de stroming vandaag, dan zit er niks anders op dan…:

De volgende trip staat gepland eind april, dan ga ik met vismaat Ralph een weekje vissen.
In de zomer gaat Ingrid weer mee 🙂
Bedankt voor de leuke en lieve berichten via facebook, messenger en mail!!