2019-05 visploeg Texel

Verslag reis-en visvakantie Visploeg Texel

Hein, Bart, Onno en Dick (v.l.n.r.)

24 Mei – 1 juni 2019

Inhoud

Inleiding (Dick) 3

Voorbereidingen ( Dick) 4

Donderdag 23 mei, Dick. 6

Vrijdag 24 mei, Bart 7

Zaterdag 25 mei, Bart 11

Zondag 26 mei, Onno. 14

Maandag 27 mei, Hein, 18

Dinsdag 28 mei, Onno. 21

Woensdag 29 mei, Dick. 25

Donderdag 30 mei , Onno. 29

Vrijdag 31 mei, Hein. 35

Zaterdag 1 juni, Dick. 39

Evaluatie, Dick. 41

Visrecept ( Dick) 42

Bijlage 1 (Onno) 43

Bijlage 2 (Dick) 45

Inleiding (Dick)

Op de voorpagina van het visverslag van 2018 stond de prachtige cartoon die we mochten gebruiken van Roel Ruiter. De cartoon staat voor Denemarken en Langeland in het bijzonder, al moet iedereen voor zichzelf maar invullen wat die 4 heerlijkheden zijn. Voor ons staat het eigenlijk voor de 4 V’s. Vakantie, Varen, Vissen en Vriendschap.

In dit verslag op de voorpagina een foto van de visploeg Texel zelf.  In de outfit die we gekregen hebben van de Limburgse viscollega’s Jo en Peter van Havere. Weliswaar geen cartoon maar het illustreert wel de stemming zoals wij deze vakantie hebben beleefd, ondanks de slechte weers-en visomstandigheden. Het gaat tenslotte niet alleen om te vissen. Het gaat om de 4 V’s.  We zouden er zelfs dit jaar twee V’s aan toe kunnen voegen: Vogels en Verkenning. Onno heeft in de bijlage 1 hier een mooi overzicht van gemaakt. We hebben van Kees Michielsen de foto’s van het onweer gekregen en hebben die opgenomen in het verslag. Het is voor Dick tevens aanleiding geweest om een bijlage 2 te maken met weerinformatie.

Wij wensen u veel leesplezier met het verslag waar alle leden van de visploeg aan mee hebben gewerkt.

Bart, Hein, Onno en Dick

Voorbereidingen (Dick)

We zijn dit jaar, ter voorbereiding op de vakantie, weer naar de contactdag geweest in Raamsdonksveer. Altijd gezellig, leerzaam en je spreekt weer de nodige collega’s. Onno kon helaas dit keer niet mee. De fotograaf wist ons ook te spotten. We hebben er weer een gezellig weekend van gemaakt, want zaterdag hebben we eerst een bezoek gebracht aan het Nationaal Militair museum in Soesterberg. Op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht staat 100 jaar later het Nationaal Militair Museum. Een indrukwekkend gebouw met een spectaculair dak van 110 x 250 meter en 13 meter hoge glazen buitenwanden. Het geeft de bezoeker een gevoel van ruimte en zicht op de collectiestukken buiten en het defensiematerieel door de jaren heen. Het thema was: als de Russen komen.  Indrukwekkend. Daarna naar Rotjeknor voor de bustocht van Splashtours met tewaterlating. Spectaculair en mooi.  Vanaf de Maas de Euromast en de Holland Amerikalijn bekijken. Je moet alleen geen watervrees en/of claustrofobie hebben.

Op de contactdag werden we gespot door de fotograaf.

Op weg naar de contactdag eerst zondagmorgen nog een bezoek gebracht aan het privé oorlogsmuseum 1940-1945 van Andre Wils in Loon op Zand. Daar was een hele mooie en uitgebreide collectie. Bart had spullen mee genomen van Texel over de Russenoorlog.

Die beste man wist niet wat hij zag en was er heel blij mee.

http://www.andrewils.nl/Museum40-45/Loon-op-Zand/tour-html5.html

Donderdag 23 mei, Dick

Donderdag 23 mei was het inpakken geblazen. Onno en Hein hadden de bus s’middags opgehaald omdat Dick pas de boot van 20.30 uur terug naar Texel had. Afspraak was dat we geen strandhengels en geen haardhout mee zouden nemen en het dus veel minder zou zijn wat we mee moesten inpakken. Bart was ervan overtuigd dat we ruimte over zouden hebben. Het tegendeel was waar.

De bus, wederom onder zeer gunstige voorwaarden beschikbaar gesteld door Garage Dros uit De Cocksdorp zat uiteindelijk weer helemaal vol. Er is wel strategisch ingepakt. Er waren visspullen achterin geplaatst die we bij aankomst zo konden pakken zonder eerste de gehele bus te moeten legen.

Na het inpakken nog even samen een biertje gedronken. De stemming zat er al goed in. Ook nog snel even de weersverwachting bekeken. Dat zag er ‘’perfect’’ uit als je niet op zee wilt vissen maar daarover later meer.

Vrijdag 24 mei, Bart

Bart stond al om 8 uur bij Dick voor de deur. Hij had al vroeg zijn troeldiertjes (pieren) opgehaald in De Cocksdorp en Onno zoals andere jaren vers Waddenwater. Zelf zoals gebruikelijk vrijdagmorgen nog even de laatste (verse) boodschappen doen. Om 9.00 uur begon Dick aan de rondrit om de anderen op te halen. Eerst Hein uit De Koog. Die had duidelijk toch nog meer spullen bij zich dan de vorige avond besproken maar het paste gelukkig allemaal er nog in. Daarna Bart opgehaald in Den Burg en als laatste Onno, eveneens in Den Burg. Na Dineke gedag gezegd te hebben op tijd vertrokken naar de boot van 10.00 uur. Aan boord pakte Hein zijn taak als kasbewaker en verzorger weer direct op. We werden van voorzien van een lekker bakkie koffie en koek. We reden in een stuk naar de eerste rustplaats in Bunde voor een shaggie en een bak koffie. Helaas bleek het wegrestaurant gesloten te zijn wegens financiële omstandigheden (zoals op de deur stond aangegeven). Eerlijk gezegd hadden we dit al een aantal jaren zien aankomen, want we waren altijd de enige (vaste jaarlijkse) gasten daar en het frituurvet in de keuken rook altijd alsof er een wild zwijn gebraden werd. Het werd dus alleen een shaggie en we gingen verder op zoek naar het volgende wegrestaurant. Dat viel nog niet mee. Onderweg merkte Hein heel droog op dat hij meende een loopbrug gezien te hebben die een verbinding met de andere kant van de weg maakte…………

Met de nodige files bij Delmenhorst/Bremen bereikten we om 17.00 na 527 km ons welbekende hotel Auerhahn in Grevenkrug, pakten onze overnachtingspullen en gingen inchecken. ‘’Hallo, da sind wir wieder’’ wordt altijd begroet met een even hartelijk welkom van eigenaresse en personeel. Door het redelijke weer konden we eerst nog even lekker een biertje nemen op het terras. Op enig moment waren we Hein kwijt. Die wilde even in alle stilte gaan bellen en probeerde zich te verstoppen. Zowel in beeld als geluid konden we echter alles volgen. Waar het over ging zullen we niet verklappen maar iedereen kent het gezegde: ‘’wat op de visvakantie gebeurt, dat blijft daar ook’’.

Onno maakte van de gelegenheid gebruik en reikte met een prachtige toespraak de wisselbeker uit aan Bart, die niet alleen mooie visresultaten had maar ondanks zijn fysieke ongemakken toch altijd weer zijn steentje bijdraagt aan het geheel. Niet in het minst om op volle zee de hengel van hemzelf én de kapitein stuurman visklaar te maken. Ook voor het repareren van een onderlijn op de golven en bij weer en wind, daar draait Bart zijn hand niet voor om. Niet onvermeld mag blijven het shaggie voor de kapitein stuurman als we weer eens aan het verkassen zijn. De prijs is ook als kleine troost omdat hij zijn altijd liefdevolle verzorging van de pieren in 2018 een klein beetje zag mislukken. Vanaf woensdag waren het meer vellen dan pieren die je om de haak moest wikkelen.
De warmte door het goede weer was te veel voor ze “Ieder voordeel heb z’n nadeel.”

Bart, nogmaals van harte!!

We lieten ons het eten en bijbehorende gerstenat weer goed smaken. Dit keer kozen we voor spareribs en schnitzel met asperges. Ook in hotel Auerhahn houden ze de tradities in ere. De serveerster is er al jaren in dienst en kent ons inmiddels goed. Een aantal leden van de visploeg hebben het idee dat zij een oogje heeft op onze Hein. Zij wil ook ieder jaar een foto maken maar ondanks aanwijzingen van Onno is haar fotografeerkunst er in de jaren niet op vooruit gegaan. Wat geeft het, het gaat om de herinnering. Al moet gezegd dat ze Hein wel mooi in de lens had. Dat kan geen toeval zijn. Voor het naar bed gaan namen we nog een slaapmutsje, met heerlijke Duitse Korn. Die combinatie met een dag reizen deed ons ‘’redelijk’’ snel als een blok in slaap vallen.

Zaterdag 25 mei, Bart

Zaterdagmorgen weer bijtijds opgestaan, lekker douchen en een heerlijk ontbijt gepakt. Om 9.00 uur stapten we weer in de bus richting Flensburg. Helaas was Dick die ochtend nog niet helemaal in vorm want hij reed de afslag voorbij. Dat werd mede veroorzaakt omdat Flensburg als aanwijzing er niet meer bij stond maar wel Rensburg. Bij de laatste pomp voor de grens nog even de bus volgetankt. Volgens Anwb internet zou de diesel in Duitsland goedkoper zijn dan in Denemarken, €1,33 tegen € 1,44 in Denemarken. Achteraf voor niets staan wachten want de diesel bleek juist in Denemarken goedkoper.

  Wij waren “gelukkig” niet de enigen…..

Het blijft toch een heel eind rijden maar met goede muziek van b.v. de Golden Earring is het te doen. Zeker met het nummer Another 45 miles to go. Als je ook nog een keer wilt genieten klik dan op de afbeelding.

Om 13.30 uur kwamen we aan in Rudkobing. We hadden allerlei plannen gemaakt om gelijk de boot te gaan pakken en vissen en daarna de sleutel ophalen en naar het huisje. De goede lezer raadt het al. Planning is om vanaf te wijken. We hebben uiteindelijk gewoon om 15.00 uur de sleutel opgehaald en zijn naar de bungalow gereden. Iedereen ging zijn kamertje inrichten en spulletjes pakken. Onno was deze keer de gelukkige om in het kinderkamertje te slapen. Dick zorgde ervoor dat het eten en drinken goed onderdak hadden en Bart zorgde voor de pieren.

Zoek de verschillen………

Hein, de senior van de visploeg denkt met zijn 75 jaar nog lang niet aan stoppen, integendeel. Wat een bikkel. Hij toverde een prachtig nieuw vispak tevoorschijn en poseerde daar heel trost mee. Het bracht de visploeg leden op het idee om hem te vergelijken met Poseidon, een van de broers van Zeus, gered uit de verteringssappen van Cronus. Speciaal voor Hein, als mythologiekenner bij uitstek, een korte uitleg over Poseidon. Poseidon is de tweede zoon van Cronus, en dus in principe ouder dan oppergod Zeus zelf. Er zijn verhalen waarin Poseidon niet gered wordt door zijn broer, maar waarin Rhea, de moeder, óók op slinkse wijze zijn verorbering van Poseidon weet te voorkomen, door Cronus een vervangend object te voeren. Gulzige Cronus slikt blijkbaar een hoop.

Poseidon heeft bij de verdeling van de drie werelddelen (onderwereld, water en hemel) de zeeën toegeschreven gekregen, en zodoende is hij de god van de oceaan en zeeën. Hij is ook wel de ‘aard-bever’ genoemd, omdat hij een handje heeft in het ontwikkelen van aardbevingen. Hij wordt meestal afgebeeld als een iets oudere man met krullend haar en een baard. De krullen zijn misschien de golven van de zee? Dan is de gelijkenis met onze Hein toch heel treffend, toch?

Poseidon werd ook vooral vereerd door zeelui. Er werden offers gebracht in een tempel. Dit werd vooral gedaan voordat men de zee opging voor verre reizen of oorlogen. Poseidons naam werd uiteindelijk ook langer onthouden dan die van zijn broer Zeus. Poseidon was een erg vereerde god in Griekenland, want het maakte niet uit of je op land of zee was, hij kon je altijd pakken. Hij kon vloedgolven op je koninkrijk afsturen en je schepen laten zinken. Daar houdt gelukkig de vergelijking met Hein op. Hij is de goedheid zelve!

Bij aankomst in de haven om 16.30 uur de boot ingericht zoals we al jaren doen sinds we de Limbo 585 van IBI gebruiken. Bart en Dick voorin en Onno en Hein achterin. Naast de al aanwezige veiligheidsmiddelen van IBI hadden we zoals gebruikelijk ook onze eigen spullen weer bij ons zoals vuurpijlen, automatische reddingsvesten en een 2 liter schuimblusser, speciaal voor op de boot.

We hadden dit jaar ook voor het eerst een radarreflector bij ons voor het geval het mistig zou worden. Op een stok gemonteerd hielden we hem bij de hand mocht het mistig worden. Dan wordt je in ieder geval gezien door de beroepsvaart. Gelukkig hebben we zowel de reflector als de blusser niet nodig gehad. We hebben die dag tot 20.00 uur gevist. De visvangsten hielden niet over……, geen lange fileeravond dus.

De maaltijd bestond die avond uit soep, mals rundvlees van Bart, bonen en een heerlijke salade. Omdat we allemaal toch wel een beetje moe waren zijn we bijtijds naar bed gegaan.

Zondag 26 mei, Onno

Wakker geworden met regen en een stevige wind WZW 5. In de nacht rond kwart over vier ook al wakker geweest en een forse regenbui gehoord. De weersverwachting gisteren gaf dit niet aan. Wat gaan we doen? Hein wilde “tegenwind” naar de golven kijken. Wat hij daar mee bedoeld heeft is ons nog steeds niet duidelijk. Ook na het ontbijt: regen en wind en wind en regen dus. Tijd om aan de vogellijst te werken dus, plan B. Voor Onno geen straf en voor de anderen een mooie kans om de flora en fauna op Langeland eens nader te bestuderen. Prachtige geelgors al op onze veranda gespot en ook twee mooie zanglijsters naast een witte kwikstaart, groenling, merels. De huismussen vliegen af en aan. Nog een haas over het grasveldje en weer terug. Een topper deze dag was wel de gekraagde roodstaart (in de regen), onze eerste op Langeland. Elders in dit verslag in de bijlage 1 meer over het eindresultaat van de vogeltelling.

Bart en kapitein Dick hebben een verkenning in de haven gedaan. De eindconclusie was te veel wind en te hoge golven. Veel bootjes kwamen ook al weer terug na een half uurtje varen. Het bleef ook regenen en waaien.

In het huisje zitten is ook niks, dus de auto gepakt en op zoek naar de twee meertjes die we andere jaren ook hebben bezocht bij slecht weer. Na wat zoekwerk de meertjes gevonden en een hele mooie wandeling gemaakt in de natuur. De honderden misschien wel duizenden zwaluwen vlogen af en aan over het water, onder de struiken en in de bebossing om de vliegjes te vangen. Het was een prachtig gezicht, het bleef maar doorgaan. De kleine karekiet deed zijn best om in het riet van zich te laten horen, dat lukte. Op een kilometer wandelen waren er gauw 10 stuks. De knobbelzwaan was ook talrijk aanwezig, evenals de grauwe gans, de kluut, de slobeend en een paartje middelste zaagbekken. Na de zwartkop die uitbundig zat te zingen, zijn we teruggekeerd en weer op weg gegaan naar een bakkie met wat lekkers. Na enig zoeken lukte dat in Bagenkopf. Een lekkere bak koffie in een leuke beker met een chocoladetaartje of een stukje appelgebak met slagroom. Dat ging er best in.

Aan het gezicht van Hein te zien had hij echter liever gevist….

Vervolgens nog richting Lohals gereden om de zeearend te spotten. Hier en daar nog wel wat kantvissers, maar niet erg succesvol. Wij ook niet met de zeearend. We zagen nog wel een bruinvis, heerlijk spartelend in het water. Die had het prima naar zijn zin met dit weer.

Na wat sightseeing en vogels spotten in het zuiden van Langeland weer de weg naar het huisje gezocht. De zee was wat rustiger geworden en meerdere bootjes lagen aan de kant en gingen op platvis. Wij zijn er niet meer uitgevaren. De buren hadden wel gevaren en kwamen met een paar gullen terug. Wij gaan voor de maandag.

We zagen ook nog een rups van wel 8 cm waarvan de naam niet (definitief) hebben kunnen achterhalen. Een (goede ?) kanshebber is de Rietvink (= geen vogel!)….

De maaltijd bestond deze avond uit soep en heerlijk macaroni van Hein, aangevuld met rauwkost en salade.

Maandag 27 mei, Hein

We schrijven inmiddels maandag 27 mei 2019 en hebben ondanks onze verhoogde inspanningen helaas bij lange na de vangst van verleden jaar na twee dagen nog niet kunnen evenaren. Dan moet het dus vandaag maar gebeuren. We willen de achterstand niet verder laten oplopen en ons zeker niet laten kisten door die stomme gullen. Op naar een positie enigszins ten zuidoosten van de gele boei.

Dick had daar direct al een hoopgevend resultaat, met een kunstaasvis aan zijn onderlijn.

Kort na het ingooien ving hij daarmee al een redelijke gul.

 

Er volgde met de andere leden van de ploeg nog meerdere gullen, maar twee ervan hadden maar de bovenmaatse afmetingen en die belanden dan ook in onze viskuip. De rest zwemt weer in de Belt. Daarna begon de stroom aanmerkelijk toe te nemen en wel zodanig dat we niet meer aan de grond konden komen. En een visser weet; niet aan de grond komen, dan ook bijna geen vis. Dus dan maar een paar keer verkassen, maar de omstandigheden veranderden niet. We besloten daarop plan B maar in werking te stellen en stoomden op naar de platvisgronden ten noorden van de haven. Anker uit en met een diepte van 8 a 9 meter zouden de platjes als rijpe appelen binnen gehaald kunnen worden.

Maar weer bleken de omstandigheden roet in het eten te gooien, de stroom bleek inmiddels zo sterk te zijn toegenomen dat zelfs hier met een diepte van 8 a 9 meter de grond niet werd gehaald. Bovendien nam de wind behoorlijk toe. Na enige manhaftige pogingen legden wij tenslotte onze moede hoofden maar in de schoot en besloten met onze geringe buit van die dag maar huiswaarts te keren. Wij, en vooral onze kok Dick zouden zich dan kunnen wijden aan het drinken van een teleurstellingspilsje en het treffen van de nodige voorbereidingen voor de avond. Die avond zouden namelijk onze visvrienden Jo en Peter uit het diep in het zuiden gelegen Margraten en Maastricht bij ons komen eten.

Dick, en uiteraard de rest van het team ook, wilde zich van hun beste zijde laten zien.

Want het zuiden mocht dan wel bekend staan om zijn Bourgondische eetstijl maar wij op Texel kunnen er ook wat van. Dick had een heerlijke nasi-maaltijd met de nodige saté en pindasaus en verdere liflafjes op het menu staan en werkte zich vele keren in de rondte. De mannen uit Limburg wilden niet met lege handen aankomen, merkten wij. Zij maakten zich kennelijk zorgen om onze ruim voorradig zijnde voorraad bier. Voorzien een traytje bier arriveerden zij dan ook in ons tijdelijk onderkomen. Maar ja zij kwamen bij ons op bezoek, dus wij stonden erop dat ons bier zou worden aangesproken bij het rondje voor de hernieuwde kennismaking.

Aldus geschiedde en werden er diverse viservaringen -adviezen en -aanbevelingen besproken. Daarna aan tafel en liet eenieder van ons het zich goed smaken en waren de loftuitingen aan het adres van de kok niet van de lucht. Aan het eind van de maaltijd toverden de mannen uit Limburg voor ieder van ons Texelaars nog een hoge hoed en bijpassend T-shirt met op de rugzijde een zuidelijke tekst uit de lucht en werd overgegaan tot het genoeglijk met elkaar de avond doorbrengen voorzien van de nodige drank en snaps.

Hierbij bleek dat de mannen uit Limburg het beoefenen van de retorica en filosofie uitermate goed beheersten. Uiteraard werd daarbij het nuttigen van het o zo noodzakelijke vocht niet vergeten zonder daarbij de grenzen uit het oog te verliezen. De kijk op het hiernamaals, reïncarnatie, deja-vu, het after-life op reis gaan en wat al niet dies meer zij werd diepgaand onder de loep genomen. Hieruit blijkt maar weer eens tot welke intellectueel hoge niveaus vissers kunnen geraken door de edele vissport en alle rust die daarvan uitgaat (hoe vele huwelijken zullen daardoor zijn verrijkt dan wel niet zijn gered). Het naderen van het middernachtelijk uur maakte helaas een gedwongen einde aan deze interessante ontmoeting, want een goede nachtrust is nu eenmaal noodzaak voor optimale visprestaties voor de volgende dag. Op de laatste avond hebben we onder het genot van een biertje nog even een groet gebracht aan de Limburgse collega’s in de outfit die we hadden gekregen.

Dinsdag 28 mei, Onno

Tijdens het opstaan hadden we goed zicht op het vaantje, onze windwijzer. Dat leek goed. Goed weer en dus op weg naar Bermuda. Bij het uitvaren kregen we de fishfinder niet aan. Nicolai gebeld en weer terug gevaren naar de haven. Na controle bleek dat deze op (te) donker stond…. ☹. Na een kleine aanpassing konden we dus weer snel weg. Wij hadden Jo en Peter inmiddels een appje gestuurd om samen op pad te gaan naar Bermuda, maar de ontvangst was zeg maar niet optimaal.

Aangekomen op Bermuda viel het vissen niet mee. Het was wederom (erg) moeilijk om aan de grond te komen met het aas. De conclusie na enige tijd bij Bermuda was dat er weinig gevangen was en veel materiaal verspeeld is. Dus maar een andere visplaats gezocht boven de rood witte boei. Helaas hielp dat niet zoveel. Ook hier weer veel materiaal verspeeld. Ook door rondvaren meerdere keren lood en paternoster gered. Dick had als enige een hele mooie gul gevangen, voor de rest weinig beet en vangst. De gul had erg veel krabbetjes in zijn maag bleek bij het schoonmaken.

Wind was er wel en we hadden zo nu en dan flinke windvlagen. Later weer naar de vaargeul bij de ferry gegaan. Daar ging het beter. We konden aan de grond komen en bijna iedereen had een bijdrage aan de dag vangst. Bij Hein duurde het erg lang deze dag voor hij een maatse vis had gevangen, uiteindelijk toch nog gelukt.

Al met al hadden we zo bleek later toch zo’n 47 kilometer afgelegd in onze kleine 8 uur op het water.

Er kwam die dag ook nog een hele grote sleper langs met een kraanschip aan de trossen. Een imposant gebeuren bij elkaar.

De maaltijd bestond deze avond uit soep, gebakken aardappelen, de wereldberoemde Ballen van Bart en rauwkost. De avond werd afgesloten met ‘’enige’ glaasjes rode wijn en voor Onno een lekkere whisky.

Woensdag 29 mei, Dick

Het was weer redelijk vroeg dag. Wandelende wekker Bart heeft in de ochtend net zo veel te vertellen als in de avond en doet dat met een dusdanig volume dat ook de oordopjes niet langer de noodzakelijke nachtelijke rust kunnen garanderen. Om 7.30 uur is iedereen eruit. Bakkie doen, peukkie roken. Na een lekker ontbijt met gebakken eieren met spek worden alle spullen weer in gereed gebracht voor een nieuwe visdag. Op weg naar de haven gaan we echter eerst tanken want het verhaal van de ezel en de steen mag natuurlijk niet van toepassing zijn op de hoeveelheid benzine in de tank van de boot (vorig jaar zonder benzine). We zijn die ochtend begonnen in de vaarroute van ferry om 9.00 uur. Via de app geprobeerd contact gehouden met Jo en Peter van Havere maar dat lukte niet altijd. Wel kregen we een app van Jo dat zij zelfs onder Texelse vlag waren uitgevaren. Mooie reclame voor een mooi eiland. Helaas leverde het hun die dag geen extra vis op.

Jo maakte ook speciaal voor zeilliefhebber Hein een mooie foto van een prachtig zeilschip.

We hebben ons laten driften naar de groene boei zuid. Na een paar keer teruggevaren te zijn kozen we voor een makkelijke en vooral duurzame oplossing. We zijn toen niet meer teruggevaren maar hebben ons lekker laten meedriften richting Bagenkop en herkenden uiteindelijk het strandje van Tryggelev. Hier zijn we ooit begonnen met vissen vanaf de kant en huurden we een huisje van Torben Hansen. We merkten hoever we weg waren toen we terug moesten varen, meer dan een uur. We hebben die dag niet op platvis gevist. Het uiteindelijke resultaat was 11 maatse gullen waarvan de grootste 70 cm was. Mooie vis.

Er kwam die dag ook nog een flink containerschip langs. Op basis van het tellen van de 40ft containers kwamen Bart en Onno tot de conclusie dat het schip 200 meter lang moest zijn. Hein ving die dag een prachtige koolvis.

We waren om 17.00 terug in haven. Nog hier en daar een praatje gemaakt met collega’s en toen naar huis. Op zich is het wel leuk, visploeg Texel wordt herkend aan de bus maar ook door de leden en hun jaarlijkse visverslag op de site. Leuk om te horen. Inspanning om het verslag te maken is dus niet voor niks. Bij aankomst bungalow gingen Bart en Dick fileren en schoonmaken en Hein pakte de vis weer vakkundig in. Zo hebben we al jaren de vaste taakverdeling.

De maaltijd bestond deze avond uit kippensoep, de malse kippen filetjes van Onno (=Dineke) en diverse salades.

Het was een frisse avond en hadden spijt dat er geen hout meegenomen was. Aan de andere kant: ieder nadeel heeft weer een voordeel. Door het frisse weer en extra koelelementen waren de pieren nog in prima conditie. Fijn voor Bart die zijn verzorging vorig jaar door het warme weer helemaal zag mislukken. Onder het genot van een drankje en een zwaar shaggie (buiten) werd de avond afgesloten met voetbal kijken, Chelsea tegen Arsenal. Niet via een klein mobieltje maar gewoon op Duitse RTL.

Aan het kapsel te zien leek het wel of zij op Langeland aan het voetballen waren met tegenwind. We gingen dan ook naar bed in de wetenschap dat het donderdag slecht weer zou worden. Je kunt een weerverslechtering herkennen aan: krimpende wind, dalende luchtdruk en cirruswolken. De wind draaide van west naar Zuid-West. Helaas precies volgens de voorspelling.

Het kan echter nog slechter als je kijkt naar de foto’s die Kees Michielsen maakte van een onweerbui met zware regen, die hij maakte vanaf het terras bij Stubbegaarden. Als je dit soort wolken ziet aankomen dan moet je toch echt wegwezen vanaf het water en een veilig heenkomen zoeken. Kijk dus altijd vooraf naar de weerverwachtingen zodat je niet verrast kunt worden. Verdere informatie over het weer is opgenomen in bijlage 2.

Donderdag 30 mei, Onno

We werden wakker met windkracht 6-7. Tegen beter weten in toch nog even naar de haven geweest. Daar gingen zowaar nog twee boten uit, waarvan er eentje bij de havenmond direct weer omkeerde. Dat de andere doorgevaren is, konden wij niet bevatten: met deze wind naar buiten is vragen om problemen. Wij hadden dus (weer) alle tijd voor een alternatieve dagbesteding. Aangezien we de vogeldag al gehad hadden, werd het deze keer een educatieve dag. We begonnen in de oude haven van Rudkøping, waar veel vergane glorie te zien is. Ook leuk, een kleine veerpont naar het eilandje Styrna voor de kust.

Daarna op weg naar Museum Østergade 25 in Rudkøping. De expositie ging over de tijd dat de Zweden Denemarken deels bezet hadden en dus ook Langeland. Bij de slag in 1658 over de Grote Belt hebben de Denen samen met de Polen, Duitsers én Nederlanders het weer terug verovert. Dit ging niet zonder slag of stoot en het verhaal is goed te volgen in dit museum. Met Duitse en Engelse aparte vertalingen. De kogelgaten waren nog te zien in de bewaard gebleven deuren.

Dit museum heeft ook een mooie tuin met veel planten/kruiden en struiken.

Daarna op advies van de “museumdirectrice” gereden naar “Langeland Fort”. Op een heel groot zeer goed onderhouden complex wordt de “Kolden Krig” verteld. Er is heel veel te zien: er staan vliegtuigen, een onderzeeër en een mijnenveger uit de tijd van de koude oorlog. In 4 geschutskoepels wordt iedere keer met een ander thema de koude oorlog belicht. Erg mooi en indrukwekkend om te zien, maar jammer van het ontbreken van de Engelse of Duitse vertaling. Het beeldmateriaal moest het vertellen, dat lukte niet altijd. Ondanks meer dan 10 jaar visvakantie-ervaring, is ons Deens nog niet op dat niveau. Toch een aanrader voor een verregende en/of verwaaide visdag!!. Meer informatie is te vinden op de volgende websites http://coldwarsites.net/country/denmark/langelandsfort/ en

http://www.military-history-denmark.dk/Langelandsfortet/Museum_Langeland_ENG.htm.

Beide sites hebben wél de mogelijkheid tot een Nederlandse vertaling.

We hebben die dag bijna het hele eiland gehad. Van Lohals tot Tryggelev bij onze oude visstek toen we nog bij Torben Hansen huurden. Daar keken twee reebruine ogen ons verbaasd wat we kwamen doen.

Op de toeristische terugweg zijn we nog even op de haven geweest, waar iedereen liet horen “morgen wordt het beter”. Gelijk maar even de jaarlijkse foto gemaakt van de bus die nagenoeg belangeloos beschikbaar wordt gesteld door Garage Dros uit Zuid-Eierland in de Cocksdorp.

De maaltijd bestond deze avond uit goulashsoep, karbonade, bonen & kapucijnen en wederom salades vanwege de noodzakelijke vitamientjes én omdat het zo lekker is.

Vrijdag 31 mei, Hein

Het checken van de weersvooruitzichten gaf een zeer bemoedigend beeld maar het vaantje van onze achterburen daarentegen stond verraderlijk strak. Bart, de man die al is het midden in de nacht, voor vissen onder alle omstandigheden te porren is, gaf aan fysiek niet helemaal top te zijn en het niet verstandig te vinden mee te gaan. Nou ja we zouden wel zien, pakken aan, hengels met pieren en onze viskistjes en visafval van twee dagen geleden in de auto en op naar de haven. We stonken bijna de wagen uit met de visafval dat eigenlijk noodgedwongen een dag te lang had gestaan. Hemelvaartsdag waren de omstandigheden, zoals u hiervoor hebt kunnen lezen, namelijk zodanig ongunstig dat er niet gevist kon worden en konden wij niet op zee het afval lozen zodat ook de meeuwen een minder goede dag hadden. In de haven aangekomen leken de weersomstandigheden zeer redelijk. Wij bevrijden ons snel van de bijna ondragelijke stank en met de afnemende wind en toenemende stroming volgens het weerbericht in het vooruitzicht zou er allicht toch nog wat aan de haak geslagen moeten kunnen worden.

En inderdaad konden wij na het nodige vissersgeduld en reactiesnelheid nog zes bovenmaatse gullen aan ons schamele totaal van dit jaar toe voegen, alvorens wij naar de haven moesten terugkeren om voor een tijdige en schone aflevering van de boot te kunnen zorg dragen. Nu wachtte ons nog het inpakken voor de terugreis naar Texel en het schoonmaken van ons tijdelijk onderkomen.

 

In de loop der voorbije jaren hadden wij daarin een dusdanige ervaring opgedaan dat het ons zo langzamerhand fluitend afgaat en er voldoende tijd overblijft voor een gezamenlijk pilsje en een douchebeurt voor ons allen. Spic en span konden wij dan ook op tijd ons traditioneel gereserveerde afsluitend etentje bij Kaedeby genieten met de gebruikelijk enorme jubileumschnitzel.

Wij zijn daar zo langzamerhand kind aan huis en de al jaren steeds nog dezelfde ober kijkt altijd uit naar onze komst en verwacht ons ieder jaar dan ook steevast weer terug.

Hetgeen hij laat blijken op de afrekening. “Petri Heil en tot ziens” klinkt er dan uit zijn mond. Ter info: Petri Heil! is de traditionele aanhef van vissers en visserlui. Het bestaat uit het Latijnse genitief van de naam van Petrus en de wens “redding!”

Ook zijn grapjes en opmerkingen blijven hetzelfde wat toch iets vertrouwds geeft. Maar aan iedere tafel waar hij zijn werk doet is het lachen. Dat kan geen toeval zijn. Om een uur of negen weer huiswaarts gegaan voor nog een laatste gezamenlijke dronk en daarna tijdig pissen, poepen en te bed om de volgende dag weer vroeg de terugreis naar Texel te kunnen ondernemen.

Zaterdag 1 juni, Dick

Zoals afgesproken en gezien de ervaring van vorig jaar vroeg opgestaan, bakkie koffie gedaan en de laatste spullen ingepakt. Bij thuiskomst bleek dat Dick dat iets te rigoureus had gedaan. Hij had de beschermhoes van het bed (bed-sheet) meegenomen. Er volgde een claim van Novasol/eigenaar van 288 DKK, ofwel  €38,60. Veel geld voor een beschermhoes die bij Action slecht € 4 kost. We hebben hem gewassen teruggestuurd voor €9 en kregen later bericht dat het in orde was. Wel een aandachtspunt voor de volgende keer dus. We zijn om 05.15 uur gaan rijden, Onno en Bart sliepen duidelijk hoorbaar al voor Svendborg. Een record! Om 7.30 uur kwamen we aan bij wegrestaurant Huttenheugte, onze vaste stopplaats net over de grens. Lekker bakkie koffie gedaan met een stukje Duits appelgebak. Toch lekker in de ochtend als je al een tijdje onderweg bent. Na de koffie heeft Onno het roer over genomen tot Delmenhorst, onze volgende stopplaats. Tijdens dit stuk kon Dick even rusten. Hij wordt tenslotte ook een jaartje ouder. We hebben daar weer de traditionele braadworst gegeten. Perfect bestelt en geserveerd door Hein. Onze meereizende verzorger. Bij de Roparun huren ze daar mensen voor in, hij doet het er gewoon even bij en betaalt dan even uit de gezamenlijke kas. Bij Delmenhorst heeft Dick het roer weer overgenomen en daarna was het gas op die lolly of beter gezegd op de muziek van de Golden Earring: Back home. Als je deze rock-klassieker wilt horen klik dan even op de afbeelding hieronder.

Op een enkele rookstop voor Bart na in een keer terug naar huis, naar ons eigen vertrouwde eiland Texel. We hadden de boot van 14.30 uur, een record. Dat kwam natuurlijk ook omdat er nagenoeg geen files door “Baustelle” waren.

Op Texel aangekomen was het de bus schoonmaken en wassen en alle bagage per persoon sorteren. En natuurlijk niet te vergeten de magere visvangst van dit jaar verdelen. Bart doet dat altijd met vaste hand en als een soort veilingmeester verdeelt hij de buit in vier porties. We hebben hem nog nooit kunnen betrappen op vals spelen. Onno en Bart werden zoals altijd weer opgehaald en Dick heeft Hein naar huis gebracht en daarna de bus naar garage Dros. Om 18.00 uur was hij thuis en toe aan een lekker Deens biertje. Dat had Tineke speciaal voor hem gekocht bij Lidl op Texel. Een aangenaam en verassend biertje. Op Langeland nog niet gezien. Als je naar de afbeelding kijkt dan krijgt Bart wellicht een deja vu. Toen hij jaren geleden de kans kreeg om Ulla te versieren was hij bang dat een dergelijke Noorman achter de deur zou staan te wachten.  Niets bleek minder waar.

 

Evaluatie, Dick

We hebben dit keer ook weer een aantal zaken tegen het licht gehouden en kwamen tot de volgende punten c.q. sterrentelling. We hebben er dit keer wel, mede dankzij de Limburgers Jo en Peter van Havere, ook een onderwerp aan toegevoegd: contact met collega vissers. Dat geeft de vakantie toch een extra dimensie. Tip aan de collega’s is dan ook: zoek elkaar op, maak een praatje op de haven en laat via de agenda op de website weten of je er bent en waar je zit. Onno sliep dit jaar in het zogenaamde kinderkamertje. Een hele opgave voor hem gezien het postuur. Volgend jaar is Dick weer aan de beurt want Bart heeft dispensatie vanwege zijn rug.

Onderwerp Score *
Visweer (naar boven afgerond……) 3/5 sterren
Bungalow 4/5 sterren
Vangst 2/5 sterren
Boot 5/5 sterren
Samenwerking in en buiten de boot 5/5 sterren
Diner 5/5 sterren
Ontbijt 5/5 sterren
Contact collega vissers 5/5 sterren
Het belangrijkste, de gezelligheid en de 4 V’s 5/5 sterren

 

Tot slot

Het was weer de moeite waard, ondanks het slechte weer en de slechte vangsten. Wij komen zeker terug in 2020. Niet in de week van Hemelvaart maar waarschijnlijk in augustus. Wij wensen een ieder behouden vaart en heel veel (vis) plezier.

Visrecept (Dick)

 

Er zijn dit keer twee visrecepten.

Deense kabeljauw schotel uit de oven (1)

Ingrediënten 4 personen:

 • 2 moten verse kabeljauwvan 400 gram per stuk
 • 75 gram boter
 • 100 gram Danish Blue kaas
 • sap van 1/2 citroen
 • (zee)zout
 • (vers) gemalen peper
 • 2 eetlepels gehakte peterselie
 • 1 in schijfjes gesneden citroen

Onderkant formulier

 

Bereiding

 • Wrijf een ovenvaste schaal in met boter.
 • Leg de moten kabeljauw naast elkaar erin. De kabeljauw niet zouten!
 • Smelt in een pannetje de boter, voeg er in kleine stukjes de Danish Blue toe.
 • Roer zolang tot de kaasgesmolten is. Breng de saus op smaak met citroensap, zout en peper.
 • Schenk de saus over de vis.
 • Zet de schaal 25 minuten in een voorverwarmde oven.
 • Elektrisch 225-250 graden C. Gasovenstand 5 of 6

 

Deense kabeljauw schotel uit de oven (2)

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 600 gram dikke kabeljauwfilet (aan 1 stuk)
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 2 grote tenen knoflook, geperst
 • 2 theelepels gemalen komijn
 • (zee) zout
 • 1 eetlepel sinaasappelrasp
 • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
 • chilipeper uit een molentje
 • 12 kleine trostomaten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180℃. Meng de olijfolie met de knoflook, konijn, sinaasappelsap en tijm en maal er wat chilipeper boven. Bestrooi het stuk kabeljauw met zout en bestrijk het rondom met het oliemengsel. Leg de kabeljauw in een niet te grote lage ovenschaal. Kruis de tomaten op de bolle kant in en zet ze met de bolle kant naar boven rond de kabeljauw. Schep de rest van het oliemengsel over de tomaten en vis. Schuif de schaal in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de kabeljauw en tomaten in 30 minuten gaar worden. Lekker met aardappelpuree met olijfolie en een groene salade met peultjes en heel lekker met Texelse waddengarnaaltjes!

Bijlage 1 (Onno)

Vogeloogst visvakantie 2019

Ieder jaar als we gaan vissen doe ik (Onno) vaak na het eten een “rondje” over de camping en over het strand om te kijken naar de diverse vogels in Denemarken. Over het algemeen zijn de vogels in soorten vergelijkbaar met Nederland. Een verschil is toch wel de Bonte Kraai versus de zwarte kraai (Corvus Corone). De zwarte kraai is in Denemarken een zeldzaamheid zoals de bonte kraai (Corvus Cornix) een zeldzaamheid in Nederland is. Op Texel worden ieder wel meldingen van (dezelfde?) bonte kraai gedaan, maar dat is een eenling of heel soms met z’n tweeën. Kom je de grens over in Denemarken dan is een bonte kraai de standaard vogel net als bij ons de huismus zeg maar.

We hadden al eens eerder onze oogst in het verslag opgenomen, namelijk in 2016.

Onderstaand de volledige “tuinlijst” van ons in 2016:

Fazant, Grauwe Gans, Knobbelzwaan, Bergeend, Eider, Middelste Zaagbek, Aalscholver, Bruine Kiekendief, Torenvalk, Bontbekplevier, Kokmeeuw, Grote Mantelmeeuw, Zilvermeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Visdief, Grote Stern, Houtduif, Koekoek, Ekster, Bonte Kraai, Kauw, Koolmees, Pimpelmees, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Fitis, Rietzanger, Zwartkop, Braamsluiper, Grasmus, Spreeuw, Merel, Huismus, Gele Kwikstaart, Witte Kwikstaart, Vink, Groenling, Putter, Goudvink, Geelgors en de Bosuil met vraagteken. Met het vraagteken waren dit 41 verschillende soorten.

Onze visvakantie 2019 heeft 61 soorten opgeleverd. Met de aantekening dat de Rode Wouw en de Kraanvogel gezien zijn op de heen en terugreis in Duitsland. Toch 59 soorten dus in Denemarken! Een van de redenen dat we (veel) meer soorten hebben gescoord is een paar uur wat verder lopen in een natuurparkje. Dat heeft veel “nieuwe” soorten opgeleverd. Topper was dit jaar de al gemelde gekraagde roodstaart die bijna dagelijks in onze tuin te zien was.

Een laag overvliegende Torenvalk ( ) blijft altijd en overal een mooi gezicht.

De volledige lijst van 2019 is:

Aalscholver, Baarsman, Bergeend, Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Bonte Kraai, Bruine Kiekendief, Buizerd, Eider, Ekster, Fazant, Fuut, Geelgors, Gekraagde Roodstaart, Gierzwaluw, Goudvink, Grasmus, Grauwe Gans, Groenling, Grote Barmsijs, Grote Mantelmeeuw, Heggenmus, Houtduif, Huismus, Kauw, Kieviet, Kleine Karekiet, Kluut, Kneu, Knobbelzwaan, Koekoek, Kokmeeuw, Koolmees, Kraanvogel, Meerkoet, Merel, Middelste Zaagbek, Noordse Nachtegaal, Oeverzwaluw, Pimpelmees, Rietgors, Ringmus, Rode Wouw, Roek, Roodborst, Scholekster, Slobeend, Spotvogel (erg leuk!!), Spreeuw, Stormmeeuw, Tjiftjaf, Torenvalk, Veldleeuwerik, Visdief, Waterhoen, Wilde Eend, Witte Kwikstaart, Zanglijster, Zilvermeeuw, Zwarte Roodstaart en Zwartkop.

Bijlage 2, weerinformatie (Dick)

In deze bijlage is informatie opgenomen die van verschillende, betrouwbare bronnen komt. De info is informatief bedoeld maar kan de auteur niet worden aangerekend.

Het weer is een gevolg van zich verplaatsende lucht (wind) langs het aardoppervlak. Twee belangrijke factoren bij de weersvoorspelling zijn: verandering van de luchtdruk en de verandering van de windrichting. Je zou kunnen zeggen dat je het ‘’voelt’’ aankomen. In het algemeen kun je stellen dat het weer verslechtert als de luchtdruk daalt en de wind krimpt. Krimpende wind wil zeggen dat de windrichting verandert tegen de wijzers van de klok in. Ruimende wind wil zeggen dat de wind verandert met de klok mee.

Opvallend van zomerse onweersbuien zijn sterke cumulus-tot cumulonimbuswolken. Als de zon erop schijnt, zijn ze helderwit van buiten en donker van binnen. Bij cumulonimbuswolken kun je zware buien gepaard gaande met zware windstoten verwachten.

Hoogte Latijnse naam Kenmerken
Hoge bewolking Cirrus Windveren(ijskristallen)
Cirrostratus Sluierbewolking
Cirrocumulus Hoge schaapjeswolken
Middelhoge bewolking Altostratus Middelhoge sluierbewolking
Altocumulus Grote schapenwolken
Lage bewolking Stratocumulus Laaghangende gelaagde bewolking
Stratus Laaghangende wolken
Nimbostratus Regenwolken
Stapelwolken Cumulus Stapelwolken
Cumulonimbus Regen –en onweersbuien

Ter illustratie zijn de wolkensoorten hieronder afgebeeld (bron Wikipedia).

De schaal van Beaufort

De wind is een belangrijke graadmeter of er wel of niet gevist kan worden. Niet alleen de richting is bepalend maar ook de sterkte, weergegeven op de schaal van Beaufort. Belangrijk om te weten is dat het hier om de gemiddelde windsnelheid gaat. De wind is eigenlijk nooit constant en bevat periodes waarin de snelheid een flink stuk hoger kan zijn dan de gemiddelde wind. Vaak gaat het om enkele tientallen km/u hoger. Dit noemen we dan windstoten, windvlagen of rukwinden. Deze windvlagen duren minder dan 10 minuten en worden dus niet door de schaal van Beaufort benoemd. Deze schaal is immers gebaseerd op gemiddelde windsnelheid.

Wat te doen bij onweer?

Ga bij waarschuwingen via het weerbericht met de melding ‘kans op onweer’ niet varen en vissen. 

Als je al op het water bent denk dan aan het volgende. Ga ervan uit dat het al gevaarlijk is wanneer je donder hoort, dus ook als het droog is. Om te bepalen hoe ver de bliksem verwijderd is, tel je het aantal seconden tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder en deel je dit aantal door drie. Zoveel kilometer is de bliksem ongeveer bij je vandaan. Wordt u door onweer overvallen, haal dan de hengels binnen en leg ze plat neer. Hurk neer en omvat de knieën met uw armen en houd uw hoofd omlaag. Alleen de schipper doet zijn werk zittende en probeert dan direct aan land en/of in een veilige haven te komen. Verlaat zo snel mogelijk het water en zoek een veilig heenkomen. Mocht er geen schuilplaats in de buurt zijn, blijf dan op minstens drie meter afstand van elkaar. Blijf uit de buurt van metalen constructies en bomen. Die kunnen direct (aanraking) of indirect (nabijheid) de bliksem naar u toe leiden.

Mist

Mist doet een groot beroep op je navigatie-vaardigheden. Je wereld wordt ‘klein’ en de navigatie steeds moeilijker. Houdt altijd nauwkeurig je navigatie bij, slecht zicht kan ook onverwacht komen en het komt voor dat je de volgende ton niet meer ziet liggen. Zoek in ieder geval vóórdat je geen hand voor ogen meer ziet de rand van de geul op of vaar buiten de geul. Je hebt daar minder scheepvaartverkeer en op ondiep water is het makkelijker ankeren. In de mist zijn er andere manieren nodig om je te oriënteren:

 • Kompas en GPS: hou je vaarsnelheid en -richting in de gaten op kompas en GPS;
 • Diepte: hou de dieptemeter in de gaten;
 • Het oor: hou de motor zo lang mogelijk uit, zodat je andere schepen kunt horen naderen;
 • Vaar met slecht zicht NIET in de vaargeul en zeker niet de vaargeul kruisen.

Bij de scheepvaartweerberichten van het KNMI wordt ook het te verwachten zicht gemeld. Voor de scheepvaart is een veel uitgebreidere indeling om het zicht te omschrijven in gebruik dan voor het gewone weerbericht. Het weerbericht voor de scheepvaart gebruikt de volgende termen:

 • Goed zicht (good): het zicht is meer dan 10 kilometer;
 • Matig zicht (moderate): 4- 10 kilometer;
 • Slecht zicht (poor): 1-4 kilometer of als het in buien minder is dan 1 kilometer;
 • Mist (fog) als het zicht minder is dan 1 kilometer.

Op Langeland wordt de norm van 1 kilometer gehanteerd dat je de gele boei moet kunnen zien. Zo niet, dan is het te mistig en wordt met name door IBI en de havenmeester aangegeven niet uit te varen en te gaan vissen.

Om onszelf zichtbaar te maken tijdens hadden we dit jaar voor het eerst een radarreflector (aluminium en plat opvouwbaar) bij ons. Gekocht voor € 20 ex verzendkosten bij https://www.123watersport.nl/radarreflector-achtvlakkig.html

Plat opvouwbaar dus makkelijk op te bergen

 • Gemaakt van aluminium met beschermhoeken van kunststof