2019-06 Lohals Flip&friends

VISVAKANTIE LOHALS LANGELAND:

 Doel:

  1. Bootvissen op de platvis
  2. Bootvissen op kabeljauw
  3. Kantvissen op geep en zeeforel bij slecht weer

Voorbereiding:

1 : aas:

-verse steekzagers en leeglopers, gedeeltelijk meenemen in turf en in tempex doos met zuurstofpompje

-verse mesheften; meenemen in koelbox

-verse kweezagers, meenemen in waterzak en in koelbox

-gezouten zagers en leeglopers.

2 : Onderlijnen:

a. platvis:

-platvislepels van Zebco in allerlei kleuren en kralen in gewicht 50 en 90 gram

-standaard platvisonderlijnen die we in Nederland gebruiken; zowel verzwaard als onverzwaard en in alle kleuren afhouders (geel,rood,staal etc.)

b. kabeljauw:

-allerhande pilkers en shads; favoriet vooral oranje en geel/rood.

-gewone onderlijnen om met natuurlijk aas te vissen

c. geep:

-geepdobbers; zowel zinkende als drijvende. Kleine haakjes (10) en lange dunne lijnen voor onder de dobber (20/100 nylon)

-zeeforel: kunstaas maar ook de geepdobber met stukje geep of kweekzager is goede vismethode bleek in Lohals

3 : Hengels:

-boothengels; maximale lengte 3 meter

-strandfeeder; werkgewicht 50 tot 150 gram; lengte 4.5 meter

-strandhengel lengte 4,5 meter

4 : Molens:

-bootmolen; fin noir/penn battle II/BG 90 met 12/100, 15/00, 20/100 gevlochten lijn

-strandmolen: shimano technicum molens

-molen feeder: klein spinmolentje

____________________________________________________________________

 

Dorpje Lohals:

Ongeveer 500 inwoners

Twee hoofdstraten: Ostergade (hoofdweg) en Kaptajn Kaasvej. Loopt maar 1 grote weg van Lohals naar Spodsbjerg/Rudkobing de 305.

Als je van Lohals naar Spodsbjerg rijdt liggen de de stranden Hou, Snode en Tranekaer aan de linkerkant.

Winkels:

Dagli Brugsen Supermarkt in straat Ostergade 80

Benzinepomp naast de Supermarkt

Pinautomaat bij de Supermarkt; kunt zowel bij de Supermarkt als bakker goed pinnen.

Rekenen in de winkels voor 1 Euro 7 Kronen. Als je betaalt met euro’s krijg je Kronen als wisselgeld terug.

Warme bakker Hedo’s Bageri, Kaptajn Kaasvej 7; zijstraat van Ostergade.

Aan de haven is 1 café en zijn er 2 eettentjes.

Er zijn geen souvenirwinkels in Lohals wel een rommelwinkel waar allerhande 2e hands spul verkocht wordt.

Er zijn geen zeeviswinkels in Lohals; er zijn er 2 in Spodsbjerg; de beste met het grootste assortiment is te vinden in Spodsbjerg zie hiervoor www.angelcentrum.dk

Visvergunningen kun je bij Baeltferie of bij de zeeviswinkels in Spodsbjerg kopen; indien je ze nog hebt. Onder 18 en boven 65 jaar heb je geen visvergunning nodig.

Aas kun je in Spodsbjerg bij de hengelsportwinkel kopen.

Havens:

Rij je recht naar de haven als je Lohals binnenkomt is aan de rechterkant een haven met trailerhelling; aan de linkerkant is de verhuurhaven van Baeltferie. Informatie boothuur: www.baeltferie.com

Vissen in Lohals:

-Vanaf het havenhoofd aan de rechterkant (geep en platvis)

-Strand aan de rechterkant van de haven; voor de haven rechtsaf gaan en de weg volgen totdat je niet verder kunt.

Kantvisstekken bij Lohals (noord/oostkant):

-Noordstrand; bij verlaten Lohals via straat Ostergade rechtsaf slaan richting Hou. Ziet op een gegeven moment een bordje Nordstrand; Slecht bereikbaar via zandweggetje met grote kuilen. Liggen veel stenen in het water; stonden hier vooral te vliegvissen

-Oststrand bij Hou Plantage: Hier hebben we twee dagen gevist; zie verder in verslag

-Strand bij Tranekaer

-Strand bij Snode; in buurt van vuurtoren en windmolens

 

Visverslag:

zondag 26 mei:

Boot:

Vandaag de eerste dag met de boot het water op geweest. Pas eind van de morgen vertrokken vanwege het slechte weer, maar eenmaal op de eerste stek ons zelf helemaal klem gevangen. Hebben gelegen op een diepte van 9,5 tot 10,5 meter ter hoogte van Snode; wilden eerst driftend vissen maar zijn voor anker gegaan.  Hoofdzakelijk actief gevist met de platvislepels van Zebco; favoriet de kleuren rood/geel en lichtgroen/wit.  Platvislepel van 50 gram was voldoende; loopt heel af en toe een stroompje dan overschakelen op 80 gram . Beste aas: verse steek- en kweekzagers.  Verse mesheften en leeglopers meer botten dan scharren/schollen. Meegenomen 36 schollen (grootste 46 cm.) en 95 scharren (van 30 tot 39 cm.) Verder nog een 20-tal botten maar die teruggegooid. Visplek hebben we zelf gevonden door de kaart en de navigatie App goed te bestuderen op richeltjes en putjes.

 

maandag 27 mei:

Kant:

Vandaag een “baaldag” vanwege de te harde wind, dus maar even vanaf de kant geprobeerd. Hadden op zondagochtend al de stranden verkend aan het Noorden en Oosten van Lohals; wind stond veelal Noordwestelijk. Gekozen voor het Oststrand aan Hou. Bleek later geen slechte keuze te zijn. Wilden porberen om op deze winderige dag geep en zeeforel te vangen. Dit is wonderwel gelukt. Ook nog hier op de bodem gevist; paar botten gevangen en veel vast aan allerhande kelp en stenen. Hebben wel weer twee soorten af kunnen strepen geep en bot, maar de bijzonderste vandaag toch “de vis van 1000 worpen” de zeeforel. Onze Kees ving hem in maar liefst 3 worpen aan de dobber met een stukje geep als aas. Totaal hadden we een 12-tal mooie gepen en dus 1 zeeforel van 42 cm.

dinsdag 28 mei:

Boot:

Op de gullen. Naar de verre visplekken, waar volgens de verhuurster van de boot grote gullen gevangen konden worden. Meer dan 40 km ver gevaren, maar geen gul na talloze driften. Op terugweg kregen we motorpech: aandrijfstang kapot. Terug naar de haven kunnen varen op eigen kracht met een vaartje van 11 km.

woensdag 29 mei:

Boot:

Na een lichtelijk teleurstellende dag gisteren met motorpech (en dus geen vis) gelukkig vandaag weer het water op kunnen gaan met een andere boot. Het plan was om vandaag mooie gullen te gaan vangen en dit is aardig gelukt. Niet de grootste, maar toch een 40 – 50 stuks kunnen vangen,  waarvan er 16 inmiddels in de vriezer liggen. Ook nog een koolvisje  gevangen dus weer een nieuwe soort erbij.  Grootste gul was 62 cm.; de rest was tussen de 40 en 52 cm. Meeste gullen gevangen op de pilker van de kleur rood; geel was de 2e favoriet. Op natuurlijk aas niets gevangen; de gullen hadden geen interesse voor de verse mesheften. Schitterend weer gehad en de neusjes goed verbrand. Morgen helaas weer te veel wind dus dat wordt weer een dagje vanaf de kant improviseren. Hopelijk vrijdag nog een keer weg om de koelboxen te vullen. Het kan niet altijd mee zitten helaas, maar ondanks  dat toch lekker genieten hier.

donderdag 30 mei:

Kant:

Vandaag windkracht 7, niet varen dus helaas, dus maar een andere invulling gegeven aan deze dag. Even wat boodschappen gedaan, souvenirs geshopt in de 2e hands winkel voor thuis en daarna toch maar even vanaf de kant een plekje uit de wind gezocht om toch nog een hengeltje uit te kunnen werpen. Weer gekozen voor dezelfde plek als waar we Wederom niet zonder succes! Hele mooie gepen gevangen en het kunstje van Kees moest even overgedaan worden. Deze keer was ik de gelukkige met een schitterende zeeforel !  Wederom was de dobber met lange wapperlijn de favoriet van de vis; echter dit keer als aas een vers kweekzagertje. Lekker uitgewaaid en toch nog een mooie dag gehad met z’n allen, ondanks de wat mindere omstandigheden. Morgen ziet het er een stuk beter uit, dus dan nog even alles uit de kast halen om de koelboxen te vullen met verse vis. Zo lekker een hapje eten met z’n allen en uiteraard nog een paar goudgele rakkers soldaat maken om de dag af te sluiten ! Wat hebben we het slecht hier …

vrijdag 31 mei:

Boot:

Vandaag was helaas alweer de laatste dag van onze visvakantie in Denemarken. Het plan was om nog een dagje te knallen en de koelbox te vullen met mooie platvissen. Op tijd opgestaan om zo vroeg mogelijk op het water te zijn. De weergoden waren gelukkig positief gezind op deze laatste visdag. Meteen koers gevaren naar de dezelfde plek waar we eerder goede resultaten hadden, maar hier bleek het vandaag even heel anders te zijn. Het liep niet hard dus verschillende plekken moeten proberen om ze te vinden. Na 5 keer het anker gelicht te hebben (en een paar kapotte handjes verder) toch een zeer goede stek gevonden waar het weer een gekkenhuis was. Scharren, schollen en botten van een mooi formaat en in grote aantallen, het begon gewoon op werken te lijken.

Het bleek dat we in het vervolg de volgende diepeten moesten zoeken om aan de vis te komen:

tussen 6 en 9 meter: vooral bot

tussen 9 en 11,5 meter: schar/schol en bot

vanaf 11,5: weinig vis maar wel meer kleine wijting met af en toe een schar.

Was in het water een grote voedselnijd onder de platvissen; Heb het idee dat de schollen die met heel actief vissen te vangen zijn geen kans kregen om het aas te pakken. Vooral de botten bleken agressieve vissen te zijn; met de Nederlandse onderlijnen waarmee we niet actief visten op de bodem vingen we vooral botten met als goede tweede scharren. Deze dag vingen we maar een 4-tal maatse schollen, maar wel een 100-tal grote botten en ook een 100-tal scharren vanaf 30 cm. De botten hebben we teruggezet; wij zijn geen botten liefhebbers. ook hebben we nog zeker een 100-tal scharren onder de 30 cm. teruggezet. Uiteindelijk dus moe maar voldaan weer met een volle kist vis terug. Vis die we meegenomen hebben zijn:

-16 gullen

-40 schollen

-205 scharren.

Nu als afsluiter nog een hapje eten en een lekker potje bier drinken met z’n allen

en morgenochtend weer op het gemakje terugrijden naar ons eigen mooie landje.

We hebben ondanks wat kleine tegenslagen een geweldige week gehad, met mooie vangsten

en uiteraard een hoop gezelligheid.