201906 Wim met zwager en gezinnen

Visverslag Langeland 01 juni – 08 Juni 2019.

Het was februari 2016 wanneer we de eerste plannen hebben bedacht om eens naar Langeland te gaan. Samen met mijn zwager en beide gezinnen. Door de verhalen en visverslagen van de vissers die op Langeland waren geweest, waren wij al geprikkeld en moesten we ons geluk daar ook maar eens gaan beproeven. Daarvoor was ik al een paar keer bij Nyborg geweest en Fynshav met mijn vader en broer, met de boot van mijn vader.
Dus voor april/mei 2016 op zoek naar een boot…….die waren allemaal gewoonweg al verhuurd en was er niets meer te vinden. Toch een huisje geboekt en ons geluk daar maar vanaf de kant gaan zoeken. Botten genoeg gevangen en op de laatste 2 dagen leuk de geep belaagd in de haven van Rudkøbing. Maar de plannen waren duidelijk, terugkomen doen we zeker op Langeland, maar dan “anders”.
Juni 2018
Na nog 2 jaren lang de websites gevolgd te hebben over Langeland, visverslagen en ervaringen doorgelezen te hebben, de nodige stappen ondernomen.
Een van onze eisen was om een goede boot te hebben met goede apparatuur en veiligheid. Toen kwamen we al gauw bij de boten van Roelof Bootverhuur uit. Iemand die ook nog eens kieskeurig is op wie zijn boot huurt, sprak ons al helemaal aan. Dat moet wel goed zitten. Dus gereserveerd via de website van Roelof Boorverhuur voor 1 van de 2 pilothouse boten. Kort daarna al een bevestiging van reservering ontvangen van Roelof. Mooi dat is stap 1 nu op zoek naar een slaapplaats voor onze gezinnen. Vrouw en kinderen willen zich ook vermaken als wij op het water bij Langeland op zoek naar de kabeljauw. Die hadden we al snel gevonden via Sologstrand. Via hun hadden we al eerder gehuurd en was allemaal netjes verlopen.

En dan begint het wachten. De grote voorpret is al grote lol! Visbeurzen bezoeken, meer info inwinnen en dromen van de kabeljauwen. En de formaten worden steeds groter als we er over praten😊.
Zoals het normaal is voor de huur voor de boot, de nodige documenten uitgeprint en gekopieerd, klaar om richting Roelof op te sturen. Adres opgezocht en zag dat hij niet ver bij mij vandaan woont. Tja het is toch mooi weer, en spring op mijn andere grote groene hobby (de motor) en ben de papieren persoonlijk gaan brengen. Vind ik zelf ook wel prettig om de persoon achter deze prachtboten te ontmoeten. Ik werd zeer gastvrij ontvangen, en onder het genot van een bakkie koffie zijn de nodige visverhalen en ervaringen over tafel gegaan. Leuk en met de nodige tips weer huiswaarts gekeerd. De tijd verstrijkt en zie dat Roelof Bootverhuur een 3de boot heeft aangekocht voor de verhuur. Hij had er al wel over en zie ik de foto’s voorbij komen op de website. Wow wat een mooi schip! Een Parker 660.
Dan krijg ik een berichtje van Roelof, wat ik ervan zou vinden om deze nieuwe boot, de Parker 660, te mogen gebruiken tijdens onze huurperiode. Daar werd ik even stil van, maar wat gaaf!! Daar konden we geen nee op zeggen. De euforie werd alleen maar groter.
Links en rechts nog wat materialen aangeschaft. En hoe leuk is dan een klein dergelijk berichtje op de pakbon!

Omdat onze vertrekdag zaterdag 01 juni was en Hemelvaartsdag de donderdag ervoor viel, zaten we een beetje met het probleem om vers aas mee te nemen. Woensdag versturen en vrijdag ontvangen, gaan de pieren gewoonweg niet overleven. Contact gezocht met Frank Lobbezoo zeeaas. De Zagers zouden dit wel redden , maar de zeepieren gewoonweg niet. Om ze vers te houden zul je toch vers zeewater moeten hebben, en dat wordt moeilijk zo midden in het land. Toen het idee opgevat om zelf zeewater te gaan maken. Zeepieren besteld bij Frank Lobbezoo zeeaas.
Deze werden vers verzonden op dinsdag en zouden woensdag dan bij ons binnenkomen. Risicootje aan onze kant, maar we hebben we zout gehaald voor aquariums, en dit gemaakt met flessen bronwater. Uitgezocht welke verhouding we hier bij de kust hebben en dit gekoeld in de koelkast. 12 flessen van 1,5 liter zeezout stonden klaar. Zuurstof pompje met de bruissteentjes getest, dus laat ze maar komen.

Dinsdagmiddag netjes een postnl melding dat de pieren onderweg waren. Woensdagochtend de wekker gaat voor de laatste dag voor de vakantie en lees ik de melding dat de zending is vertraagd. “Potverdorie” (gecensureerde versie 😉). Nou straks maar even bellen met Frank Lobbezoo zeeaas. Tja, die had het ook al gezien, en ik was niet de enige. Er was nog iemand die ook naar langeland ging met eenzelfde probleem. Frank vroeg mij of hij me later terug mocht bellen, en ging hij kijken of hij het pakket nog kon terughalen bij het postagentschap. Ging helaas niet lukken, maar Frank vroeg mij of ik het een probleem vond om een stukje tegemoet te rijden voor het aas. Zijn vrouw moest in de buurt van Utrecht zijn op Hemelvaartsdag. Ik begon te glunderen van deze service, helemaal TOP natuurlijk. Omdat ik toch naar Langeland ging, of ik dan ook bestelling van deze visser mee kon nemen die ook zaterdag naar Langeland ging. Geen probleem natuurlijk. Als je elkaar kan helpen, dan doe je dat! Donderdag dus even afgezakt over de A27 en mijn pakket met kakelvers aas ontvangen en het extra pakketje. Echt super opgelost door Frank Lobbezoo zeeaas. Thuis direct de pieren in het verse zeewater gedaan met de zuurstof pomp erop. Regelmatig gecontroleerd en ging perfect! Zagers in schone kranten verpakt en in de koelkast.
Vrijdagochtend een berichtje van POSTNL, er is een zending onderweg van Frank Lobbezoo zeeaas. Hmmm, was dus niet meer te onderscheppen. Het pakket maar opgehaald bij het door mij geselecteerde afhaalpunt. De dames achter de balie een beetje in paniek, omdat ik inmiddels de melding had gekregen dat het op te halen was, maar de kar er nog maar net was met de pakketten. Omdat het buiten ruim 25 graden was, heb ik uitgelegd wat er in dit pakket zit en dat straks de stank niet meer te harden is. Toen was men wel bereidwillig om het pakket uit de kar te halen en het nu al mee te geven. Thuis aangekomen het pakket geopend. Het was maar goed dat de pieren in gesealde zakken zaten. Het water was vies bruin/zwart water. Frank Lobbezoo zeeaas een foto gestuurd en die gaf mij een gouden tip. In de gesloten zakken in de container gooien en niet open maken. Maar die had ik ook al bedacht. 😉

De zagers hadden het al wel wat warmer gekregen. Ze geurden al wel een beetje, maar dat geeft eigenlijk niet zoveel. Deze ook over gepakt in schone kranten en de dode zagers eruit gevist en ook de koeling in. Aan Frank gevraagd wat te doen met deze zending, hij zei verdeel ze maar op Langeland met de groeten van Frank Lobbezoo zeeaas.
Zaterdagochtend rond 03:30 uur vertrokken richting Langeland. Hopelijk op tijd om niet in files terecht te komen.
Maar onderweg krijg je toch wel trek en dan maar even een McDonalds bij Odense opzoeken. Ik weet niet hoe ze dat in Denemarken doen, maar ik vond hem erg grappig.

Na een heerlijke rit rond 11:30 in Rudkøbing aangekomen. Toch even gevraagd of we de sleutel van het huisje al konden krijgen, maar die was nog niet gereed helaas. Dan maar naar de haven, daar even kijken naar de boot waarmee we de komende week gaan vissen. Daar aangekomen, was er iemand op de boot aanwezig. Bleek Roelof van Roelof Bootverhuur te zijn. Gelijk een rondleiding en uitleg op de boot gekregen.

De boot is gewoon meer dan compleet uitgerust. We kunnen niet wachten om richting de visstekken te gaan, maar om 16:00 uur kunnen we bij de havenmeester de sleutel pas halen. Roelof had zijn eigen sleutel bij zich. We hebben de tijd maar even op Langeland doorgebracht en later de sleutel opgehaald van ons huis. Pieren gecheckt en die waren nog perfect. Voorzien van nieuw eigen gefabriceerd zeewater en de zuurstofpomp erop. Zagers gecheckt. Alles helemaal top!
Visspullen in orde gemaakt en een selectie gemaakt wat we mee gingen nemen naar de boot.
Zondag 02 juni 2019:
Na een heerlijke nacht slapen richting de boot. Spullen aan boord, trossen los en stapvoets haven uit. Even wennen aan de boot. Eerst even een stukje varen. Met een forse glimlach varen met de Parker 660.

Eerst maar even naar het wrakje wat niet ver voor de haven ligt. Even de apparatuur verkennen. Vinger op het scherm waar het wrak ligt en de route is ingesteld. Gas met die 150PK! Wat een stabiele boot is dat. De zee was rustig. Dag 1 hebben we eigenlijk besteed aan het verkennen van de apparatuur met een beetje vissen. De tijd vliegt en we hebben in de middag nog even links de haven uit op de platvis gevist. Die waren er in grote getale aanwezig grote scharren en schollen.

Maandag t/m donderdag zijn we veel aan het zoeken geweest naar allerlei plekken van noord tot zuid. Via Facebook zagen we vangsten voorbij komen, die wij helaas nog niet konden waarmaken. Roelof had nog wat tips doorgegeven, maar het bleef zoeken naar de Gullen.
Woensdag 05 Juni 2019:
Het was stralend weer (windstil en volop zon) en we hebben de ochtend weer de nodige plekken afgezocht naar de vis. Moeilijk te vinden. Rond het middaguur besloten om de rest van de meegereisde familieleden even te bellen of ze zin hadden om naar de haven te komen ook op de boot te komen en het water op te gaan en voor anker te gaan. De Parker 660 heeft daar ruimte zat voor. Dat vonden ze een zeer goed idee. Ze moesten nog even langs de supermarkt wat drinken en lekkers halen en dan kwamen ze er aan. Wat een supermiddag op het water was dat. Volop zon alleen het water was veel te koud om te zwemmen, maar lekker met de voetjes in het water was lekker. Alhoewel bij de mannelijk passagiers een bepaald lichaamsdeel een schildpad begon te imiteren 😊.

Na deze schitterende woensdagmiddag, s’avonds nog even de zeepieren gecheckt. Elke dag nieuwe koelelementen erbij en vers gemaakt zeewater. Kan niet anders zeggen dan dat ze er perfect uitzien!!

Vrijdag 07 juni 2019:
De laatste dag!! Het weer zag er de hele week al goed uit en zo ook voor deze vrijdag. We besloten om er heel vroeg op uit te gaan op deze laatste dag. Om 05 uur uitgevaren richting zuidkant. Er was nog geen visbootje te bekennen. Er stond (in tegenstelling van de weersverwachtingen) toch wel een briesje met aardige golven. Dan wil je met de wat kleinere bootjes niet het water op, maar met de Parker 660 van Roelof Bootverhuur was het zeer goed te doen, en ook nog fun 😊.
Eenmaal gestopt op 1 van de waypoints die in de apparatuur stond ingesteld van de Parker (die we eerder deze week ook al een paar keer hadden bezocht), de vislijnen laten zakken en het was meteen bingo de eerste kabeljauw vd week was gehaakt. Direct mijn PR met 89 cm. Wat een heerlijk gevoel geeft dat!

Meteen weer opgevaren en nog een paar keer over deze stek gedrift. Leverde wel nog een paar maatse gullen op. De wind begon af te nemen en de golfslag werd ook stukken minder rond het middaguur. Omdat we de sleutel om 16:00 uur moesten inleveren zijn we nog even voor anker gegaan om de hoek bij de haven. Daar nog even de zagers en pieren opgevist op de platvis en ondertussen alvast de boot wat schoongemaakt. Het zat er op!! Terug naar de haven. De boot grondig schoongemaakt, afgetankt en de sleutel ingeleverd bij het havenkantoor.
Kortom het was een superweek! Erg getroffen met het weer.
De volgende Langeland trip is alweer geboekt voor de laatste 2 weken van Juni 2020.