201908 Spodsbjerg Jarick Kuipers

Zomervistrip Spodsbjerg 1 tot 7 augustus 2019

Donderdag 1 augustus

Om 05.00 uur vertrokken vanuit  Groningen (stad). Zonder al teveel drukte om 13.00 uur in Rudkøbing aangekomen. Daar even wat rondgekeken. Om 14.00 uur konden we de Færgegårdens camping in Spodsbjerg op. Deze keer een iets grotere hut (6 persoons) gehuurd met ons drieën. Wel zo fijn.

Om 15.00 uur in de haven de sleutels en instructie voor de boot bij Alex in ontvangst genomen. Deze keer een Raider Cuddy, een hele fijne boot. De vorige keer hadden we een Smartliner 19, die was ook oké.  Op de boot zit een Lowrance Elite plotter en een Garmin kleuren dieptemeter/ fishfinder. Niet heel hoogstaand, maar je kunt er prima mee uit de voeten.

Aan het eind van de middag nog even uitgevaren en gedrift op een stek waar schol zou moeten zitten (recht voor de haven op 27/30 meter) Inderdaad een paar schollen gevangen en ook wat gulletjes tot een centimeter of 50. Helemaal prima!

Vrijdag 2 augustus

De hele dag wat gevist verspreid over twee sessies.  Een aantal platvissen gevangen, zowel driftend als voor anker. Voor anker vonden we dit jaar maar lastig. Veel verkassen en nergens heel dik vis. Wel een hele mooie maat scharren en ook van die superbotten. Mooi om de vangen. We hebben deze dag ook gevist op de blindedarm. Hier vingen we wat schar, een koolvisje, gulletjes en een hele mooie schol van ruim in de 40 cm. Top!

Zaterdag 3 augustus

Vandaag  in het zuiden gevist. Her en der wat gul, platvis en makreel. Vanuit het zuiden op diverse plekken tot aan de gele paal geprobeerd vis te vinden op verschillende dieptes. We zagen wel wolkjes vis boven de bodem. Dit bleek later haring en makreel te zijn. (ik sloeg een haring door zijn rug met een pilkertje). Op de bodem soms kleine groepjes vis.  Al met al geen dikke vangdag, maar dat hoeft ook niet. Want puur het feit dat je met een boot op de belt kunt vissen is al mooi!

Zondag en maandag 4 en 5 augustus

Op beide dagen lagen Jos en ik rond 05.30 te vissen ver in het zuiden aan de westkant van de vaargeul. Die dag ervoor hadden we daar al wat mooie plekjes gezien. Er lag al een bootje en er kwamen nog wat meer bij.  Een behoorlijk stuk verderop zagen we voorbij de vier boeien later nog meer bootjes, maar ik vond het ver genoeg. Ondanks de geringe stroming begonnen we daar te vangen. Soms op twee opeen volgende driften, maar het beste was gewoon blijven opschuiven en blijven zoeken. Doormiddel van korte driften hebben we een mooi gebied kunnen afstruinen naar vis. Om een uur of 11 ging de beet er wel uit.

We zijn ook tussen de boeien gaan vissen en hebben we ook de oostkant bevist. Maar de meeste vis vingen we op de westkant. Beide ochtenden vingen we  9 en 12 gullen tussen de 55 en ruim in de 80 cm en nog wat kleintjes tussendoor. Niet verkeerd dachten wij zo!

’s Avonds ging het wat minder (of we waren minder scherp door de hele dag op zee). Zondagavond zijn we ook nog richting noorden (bermuda) geweest. Maar daar helaas op 1 gul na geen succes.

Dinsdag 6 augustus

S’ochtends rond half 7 naar het zuiden gevaren en weer hele mooie  vissen gevangen. Op de terugweg ook nog op de Blindedarm gevist. Daar werkelijk hele mooie makrelen van rond  de 40 cm gevangen. Maar ook twee mooie gullen en wat kleiner spul. S ’avonds ook nog gevist.  1 mooie vis gevangen op een Cutbait Herring, die ik al jaren in mijn viskoffer heb liggen.

Woensdag 7 augustus

Om half 8 uitgevaren richting zuiden. De wind viel tegen (pal zuid volgens mij) en die zorgde snel voor beste golven. Veel vingen we niet en we zijn langzaam maar teruggevaren (het was eerder surfen). Nog wat platters gevangen en toen maar naar de kant. Boot en hut schoongemaakt, hapje eten en om 17:15 uur de Ferry naar Lolland gepakt en vervolgens Rodby-Putgarden.  Dit wilde mijn Pa graag en het is ook een mooie route,  en……. een tray Tuborg classic op de boot naar Duitsland is  ook nog eens goedkoper!

Qua kosten vind ik het ook wel meevallen (volgens mij 140 euro totaal). Vanaf Putgarden was het nog zo’n 4,5 uur rijden naar Groningen, waar we rond 01.00 uur aankwamen.

Tot slot:

Deze keer best goed gul gevangen, geen extreme vissen maar dat hoeft ook niet en dit laten we graag aan de specialisten! Met de maat die we vingen zijn wij allang tevreden. Gevist met lange shads in de kleuren rood en geel op een loodkop van 80/180  gram en af een toe een pilker van 100/150 gram (jenzi).  Op mijn spinfisher 4500 heb ik spiderwire smooth ik denk 17/00. Deze lijn vist werkelijk prachtig in vergelijking met de normale spiderwire die ik ook nog op een andere molen heb.

’s Ochtends heel vroeg vissen werpt zeker zijn vruchten af,  vroeger bij Nyborg onder de brug in een rubberbootje deden we dit ook al  (mede omdat meestal de wind rond 10.00 uur opstak en het dan niet meer vertrouwd was in zo’n bootje). Maar je vangt vaak dan ook beter en het is lekker rustig op het water.

Onderschat trouwens de (Duitse) twisterforfang ook niet. Daar kun je ook de grotere vissen mee vangen, door deze rustig te slepen met een bal lood (afgeknipte loodkop) van 150 gram. Soms is dit wel zo relaxt. Leuk waren ook de supermakrelen. Platvis zoals gezegd wat minder, maar misschien hadden we die nog meer kunnen zoeken en vangen.

Na een onderbreking sinds 2016 was het weer fijn om in Denemarken Langeland te mogen vissen. Zeker nadat ik dit voorjaar ben weggewaaid  aan de westkust, hoewel je daar ook  prachtig kunt strandvissen op schar, bot enz.

Snel maar nog een keer hoop ik!

Groetjes,

Jarick, Jos en Jaap Kuipers