2022-09 Kabeljauwsnokkers

Langeland 10/9 tot 17/9/2022

Na een super vlotte heenreis, nergens grote problemen buiten een paar wegenwerken in Duitsland, kwamen we weer aan in Stubbegaard. Hartelijk ontvangst bij onze Belgische vrienden, het voelt er toch altijd als thuiskomen. Dan naar Nikolaj (IBI) voor onze boot, type 8.
Dan verder uitpakken, organiseren, eten en op tijd het bed in.

De eerste visdag heel de omgeving van Spodsberg afgezocht met onze “Lowrance Elite 9 TI2” van voorbij de Bermuda driehoek tot aan de groene paal, nergens lees “NERGENS” een vis te bespeuren.
Bijna alle bekende “waypoints” afgevaren zonder enig resultaat. “0
Buiten de 2 ondermaatse (- 30 cm) en een mini zo groot als de shad.
Met enige (toch zware) teleurstelling ’s avonds terug naar de haven.

De tweede dag hulp ingeroepen van Rudi, in de haven kregen we ook nog assistentie van een vaste visser op Langeland, maar die kon de kabeljauw ook niet vinden. Na de middag stelde Rudi voor om eens te proberen op de pladijs met de botlepel, nabij de 3 windmolens  veel grote schol en botten gevangen. Het driften was zelfs een plezier voor onze oudste, die normaal niet zo graag op de platvis gaat.

De derde dag ’s morgens wat veel wind dus eerst in de namiddag gaan vissen, weer op de schol, er waren weer mooie exemplaren bij.
Heel plezierig als je heel licht vist. Al goed dat we genoeg gezouten tappen van Lobbezoo bijhadden, zodat we toch konden blijven vissen.
Wat opviel is dat het waterpeil wel echt laag stond, door de wind?
De boten in de haven lagen +/- een halve meter dieper dan normaal!
Wat het op/uitstappen moeilijk maakte en ik er een paar gekneusde (gebroken?) ribben heb aan overgehouden. Pech of gewoon dom!

Daar de wind dagelijks toenam, de vierde dag niet te ver gevaren en aan de gele paal voor anker gaan liggen. Mooie pladijs, grote botten en zelfs mini kabeljauw, waarschijnlijk 1 van de enkele die door de netten kunnen glippen. Ook vingen we nog een “zwarte grondel”.
Tip: een tweede koord aan het oog (onderkant) van het anker bij de IBI boten voorzien, maakt het ophalen zoveel gemakkelijker!!!

’s Avonds het altijd fijne gezamenlijke diner met onze verhuurders, lekker smullen van de soep, de spaghetti Livignonaise en de cake.

De vijfde dag eerst naar de groene paal daar hadden we veel last van rood wier en slierten zeegras, dus terug naar gele paal. Geankerd op 10 meter zodat we op 13 a 14 m konden vissen, wat schol gevangen maar door de wind moesten we korter naar de kust. Maar zelfs op 7 meter werden nog mooie platvissen gevangen. Tot de wind te hevig werd. Terug de haven in, de boot opgekuist en afgeleverd want op vrijdag gaven ze echt te veel wind (storm) en we hadden al besloten een dag vroeger naar huis te gaan. Dus alles opkuisen en inpakken!
Dan nog op “appero” bij Chris en Rudi met lekkere Deense hapjes!

De laatste spullen ingeladen, na het appartement proper gemaakt te hebben, klaar om te vertrekken. We werden nog uitgezwaaid door Chris en Rudi en op weg naar Schoten voor een tocht vol “miserie”!
Bij Hamburg grote lange file, eindelijk terug rijden tot in Bremen,  alles vast, dan maar via alternatieve weg verder. Ondertussen nog talrijke plensbuien zodat het rijden niet aangenaam was. Uiteindelijk meer dan 3 uur later thuisgekomen dan verwacht. Maar veilig thuis!

Conclusie van onze laatste 2 trippen (mei en september) dit jaar:
er zit “geen kabeljauw” meer aan Langeland, tenzij je blijkbaar heel ver noord wil en/of kan varen. Maar van de Bermuda (noord) van Spodsberg tot aan de 3 boeien (zuid) is er geen vis boven de 40 cm meer te vangen. Triest. Wat de reden ook is dat de kabeljauw er niet meer is weet ik niet. Maar volgens ons haalt de maatregel van 1 kabeljauw per visser niets uit als ze de beroepsvissers hun gang laat gaan en heel de omgeving vol zetten met kilometers lange netten?

Tot slot: het was een leuke week met heel goed gezelschap, lekker eten en wat nieuwe manieren van vissen uitgeprobeerd. Het mooie Stubbegaard, het geweldige Langeland met zijn stilte, zijn natuur en het wild. We hebben er weer ten volle van kunnen genieten.

Maar misschien moeten we dan toch onze clubnaam veranderen van “Kabeljauw snokkers” naar
“Pladijs meppers”?

Eddy.