Dieptemeter/GPS

Dieptemeter en GPS:

Voor het vissen in de Langeland-belt is een dieptemeter onmisbaar.
Er wordt wel gesproken over visvinders en dieptemeters, voor mij is dat hetzelfde. Het gaat erom dat je ziet hoe het bodem c.q. diepteverloop is.
De bodemgesteldheid is ook belangrijk. Is het een zachte modderige bodem of is het een harde bodem. Staan er eventueel planten op de bodem. Het gebruik van een kleurendieptemeter maakt de interpretatie van de gegevens wel eenvoudiger maar met een goed zwart/wit apparaat gaat dit ook.

Update januari 2021:
Inmiddels is de Humminbird 998cxSI vervangen door een nieuwe GPS/sonar.
Na lang wikken en wegen is de keuze uiteindelijk weer gevallen op Humminbird, een Helix9 G4N


Met name omdat het menu vertrouwd is en ik dan niet het hele apparaat opnieuw hoef te leren.
Ik heb de apparatuur in laten bouwen door Pieter van predatorfishing.be, concurrerende prijs en vakkundig ingebouwd. Tevens is er een extra accu geplaatst die alleen voor de apparatuur bestemd is.


ook heb ik het programma Autochart Pro aangeschaft, dan kun je zelf waterkaarten maken.

Erg handig en de data is veel gedetailleerder dan op de standaard Navionics kaart. Een testvaart gemaakt in een industriehaven die niet gedetailleerd op de Navionics kaart staat:

Als er een Navionics kaart in zit kun je ook getijde informatie op het scherm tonen, altijd makkelijk!

Binnenkort wordt dit nog nader uitgewerkt, eerst nog een paar testvaarten maken 🙂

Historie:

Zelf gebruikte ik tot nu toe apparatuur van Lowrance, als je echter eens op internet rondkijkt zijn er meer dan voldoende merken en types te koop voor iedere beurs en ieders wens. Helaas is mijn GPS combi defect en niet meer te repareren.
Inmiddels heb ik een Humminbird 998cxSI aangeschaft. De eerste proeven ermee zijn veelbelovend.
Je kunt tijdens het varen je sporen opnemen waarbij het apparaat de sidescan, downscan en 2d diepte registreert. Die opnamen kun je afspelen op het scherm of thuis bekijken en bewerken met een speciaal programma, ik gebruik daar Humviewer voor.
Klik op onderstaande afbeelding om naar een pagina te gaan met screenshots en afbeeldingen gemaakt met het programma Humviewer.

Natuurlijk zie je bij alle dieptemeters ook wel vis op het scherm maar dat is niet heilig. De beam van je transducer meet maar een beperkt gedeelte van de bodem onder de boot en meestal vis je een eindje achter de boot. We hebben meegemaakt dat er hele scholen vis op het scherm te zien waren en we niks konden vangen, maar net zo goed dat er niets op het scherm te zien was en dat we toch veel vis gevangen hebben.
Lees de handleiding van je apparaat goed door en maak je de eigenschappen meester. Je zult daar veel plezier van hebben.

Een GPS is erg makkelijk, zelf had ik een combitoestel van Lowrance waar je je driftsporen op ziet en waar je waypoints in kunt zetten. Ik heb een navionics kaart van de Langeland-belt waarop de boeien en dieptelijnen staan. Dat is wel erg makkelijk.
Krijg je bij een drift allebei gelijk beet zet dan gelijk een waypoint en maak die drift nog een paar keer. Vaak heb je dan een school vis gevonden en kun je meerdere exemplaren vangen.
Ik sorteer kort na de vakantie altijd de sporen en waypoints. Het is geen garantie dat de vis daar het volgend jaar weer zit maar het geeft wel
vertrouwen om die plaatsen eerst af te vissen.

Er zijn hele goede combi-apparaten te koop van GPS en dieptemeter.
Voor alle apparatuur geldt dat je het zo luxe kunt maken als je zelf wilt, side-imaging, stucture-scan en ga zo maar door.
Ieder beslist zelf wat hij er aan uit wil geven. Het moet echter niet zo zijn dat je de halve dag bezig bent met het instellen van je apparatuur en zodoende niet meer aan vissen toekomt!

Hieronder een paar voorbeelden van de side-imaging van Lowrance en Huminbird

lowrance structure scan

Humminbird side-imaging

In september 2017 heb ik een Raymarine Dragonfly 7Pro gekocht. Ik ga die gebruiken als sonar apparaat naast de Humminbird die dan alleen als GPS gebruikt gaat worden. Met name de chirp technologie spreekt me erg aan!
Ik heb een review pagina gemaakt van mijn eerste testen met de Dragonfly thuis in de vijver. Na een uitvoerige praktijktest zal die pagina aangevuld worden!
Klik op onderstaande afbeelding voor de review-pagina.

Navionics boating app

Leuke app met waterkaarten waarop diepte- en navigatiegegevens staan. App is geschikt voor Android en Apple.

Navionics biedt de mogelijkheid de app 2 weken gratis te proberen! Ga je dus 1 of 2 weken naar Langeland is het handig om kort voor de vakantie de kaart van Skagerrak & Kattegat te downloaden zodat je er tijdens je vakantie gebruik van kunt maken.

Klik op onderstaande afbeelding voor de handleiding