Driftzak

 

Driftzak.

Ik gebruik heel graag een driftzak bij het bootvissen in de Langelandsbelt, dit werkt alleen als er wind staat.
Voordelen van een driftzak:
– indien windrichting en stroomrichting gelijk zijn wordt de driftsnelheid van de boot afgeremd zodat je langer met licht kunstaas kunt blijven vissen.
– indien windrichting tegengesteld is aan de stroomrichting blijft de boot mooi op koers liggen en met de stroming meedriften
– als de windrichting dwars of schuin op de stroomrichting staat blijft de boot veel beter op koers met de stroomriching meedriften.
– als er geen wind staat heeft de driftzak nagenoeg geen nut

Mijn favoriete model driftzak is de kegelvorm, met name die met verzwaarde onderkant en drijvers aan de bovenzijde. Deze gooi je simpelweg overboord en dan opent hij zich vanzelf.
Aan deze modellen zit een extra band/koord dat is bevestigd aan de achterzijde. Bij het binnenhalen aan dat koord trekken en de zak draait om en kan heel makkelijk binnengehaald worden.
Verder heb ik aan elke driftzak een apart koord zitten met een drijflichaam, mocht de driftzak een keer in de weg zitten gooi je simpelweg het bevestigingskoord overboord en blijft het hele spul drijven.

Diverse driftzakken:

Het formaat van de driftzak is afhankelijk van de lengte van de boot. Op een Amerikaanse site een tabel gevonden waar je het ruwweg mee kunt bekijken:

  • Small – small boats to 14-ft. 26″
  • Medium – small boats to 16-ft. 30″
  • Large – 14-ft. to 18-ft. boats. 38″
  • X-Large – 16-ft. to 22-ft. boats. 44″
  • 2X-Large – 16-ft. to 22-ft. boats. 48″
  • 3X-Large – 18-ft. to 22-ft. boats. 56″
  • 4X-Large – 18-ft. to 26-ft. boats. 65″
  • 5X-Large – 20-ft. to 26-ft. boats. 77″

Ik heb ook 1 jaar een driftzak gebruikt van profiblinker. Die bestond uit een rechthoekig zeil met 8 koorden eraan. Daar ben ik heel de week mee aan het vechten geweest. Wat een onhandig ding, bij een beetje wind viel hij verkeerd in het water. De ene keer dat hij goed in het water kwam remde hij de boot wel enorm af, dat wel!

Ik gebruik regelmatig 2 driftzakken, 1 op de punt en 1 aan de achterzijde van de boot, de boot drift dan mooi dwars op de stroming en dat vind ik prettig vissen. Verder is de aasaanbieding veel natuurlijker als de boot met de stroomrichting meegaat. Het is niet natuurlijk als je kunstaas dwars of schuin op de stroming door het water gaat.

Afgelopen jaar hebben we voor het eerst een zeer sterke stroming meegemaakt, GPS gemeten ca 6 kilometer per uur. Normaal is er met deze stroming niet te vissen. We hebben toen een driftzak over de punt van de boot gegooid en zijn met de buitenboordmotor stationair in zijn achteruit tegen de stroming in gaan varen. Door de driftzak aan de voorzijde werd de boot afgeremd en bleef hij goed op koers. Op die manier konden we met loodgewichten van 80 gram blijven vissen.

September 2011:

Tijdens het surfen op internet kwam ik op de site Visserslatijn een interessant artikel tegen, de auteur beschrijft daarin hoe hij tijdens het vissen in de Kleine Belt een driftzak door middel van een anker tot een paar meter boven de bodem laat zakken en zodoende veel minder last heeft van de bovenstroming:
—————————————–
We zijn net weer terug van een weekendje Middelfart (DK). Super mooi weer (zon, windkracht 2). We hadden onderdak geregeld op de Galsklint camping. Dat is een mooie nette camping met erg aardige en hulpvaardige medewerkers. 
Bij aankomst rondgevraagd bij overige vissers. Resultaten waren overal erg slecht. Bij één groep hadden ze op 7 bootjes op een hele dag vissen maar 3 gulletjes gevangen!.
Vrijdag bleek al snel waarom het zo moeilijk ging:
s’morgens stond er een zeer sterke onderstroom richting Kolding en een sterke tegengestelde bovenstroom richting Middelfart. Compleet onmogelijk om verticaal te vissen. Zelfs met 200gr was de bodem op 40 meter niet te bereiken.
s’middags viel de stroming helemaal weg. Dobberen op 1 punt. Langzaam varen en vis proberen te zoeken hielp ook niet. Vis was bij weinig stroming niet actief.
Aan het eind van de middag keerde de sterke stromingen weer terug en de bodem was weer niet te bereiken.
We zijn van het water afgegaan met in totaal 12 gulletjes op 3 boten. Zeer mager.
Zaterdag en zondag hebben wij als enige van de camping goed gevangen. Hier volgt onze supertip.
Theorie: de enige manier om veel vis te vangen is lange driften maken met de stroming waarin de vis zit. De vis zit in de onderstroom. Je moet dus mee kunnen driften met de onderstroom.
Oplossing: ik weet niet of er standaard oplossingen zijn. Ik ken ze niet en ik heb ze niet. Improviseren dus. Vlak voor vertrek had ik ook een grote driftzak gekocht. Van thuis had ik ook een dik touw met een lengte van 40 meter meegenomen. We hebben het anker aan het touw vastgemaakt en aan het anker de driftzak bevestigt. Vervolgens het zaakje laten zakken op ongeveer 35/40 meter, ongeveer 3 tot 5 meter boven de bodem. De driftzak komt hierdoor in de onderstroom te hangen trekt de boot tegen de bovenstroom in mee.
Resultaat: het effect was super. De boot draaide zich 180 graden en we schoten als een speer richting Kolding tegen de stroom in. Alle overige boten dreven richting Middelfart. We moesten echt oppassen dat we niet in botsing met andere boten kwamen. De vissers op de andere boten begrepen er niets van. Op vragen antwoorden we dat we een japanse boot hadden. Die drijven altijd tegen de stroom in :18:
Ondanks een erg sterke onderstroom konden we zo toch loodrecht naar beneden vissen. Zelfs met 50gr lood! De vangsten waren gewoon goed. s’middags viel de stroming weg en was het vangen gebeurt, maar aan het eind van de middag was de onderstroom er weer en was het weer goed vangen.
Nog nooit zulke verbaasde blikken van collega vissers gezien bij terugkeer op de camping 🙂
Dus wanneer er kans op onderstroom is: vergeet niet een goede driftzak en lang touw mee te nemen. Verzwaar de driftzak. Dit kan veel extra vis opleveren. Let wel op. De boot reageert op golven nu net zo als je voor anker ligt. Let dus wel op hoge golven in een kleine boot.
—————————————–

Afgelopen september de proef op de som genomen en een loodgewicht van ca 6,5 kilo aan de driftzak bevestigd en het zaakje aan ongeveer 15 meter lijn laten zakken. Gevist werd op een diepte van 25 meter. Er stond een stevige zuidenwind, 4 Bft. De stroming ging van zuid naar noord en was erg sterk, ca 7 km/uur.
Het verschil in grondsnelheid op de GPS was aanmerkelijk, zonder driftzak ruim 7 km/uur grondsnelheid, niet te vissen dus.
Met de driftzak zonder loodgewicht gingen we met een snelheid van 5,5 km/uur over het water, moeilijk om bodem te houden met de jigkop.
Met de driftzak met het loodgewicht grondsnelheid nog 3 km/uur, met jigkoppen van 125 gram goed bodem te houden en te vissen.
Door de grote weerstand van de driftzak komt de lijn wel schuin te staan, volgende keer gaan er verschillende loodgewichten mee om een en ander uit te proberen.

Helaas is de driftzak op een dag losgeraakt van het loodgewicht, te wijten aan een slechte en inferieure sluiting die ik gebruikte… Inmiddels heb ik een nieuwe driftzak aangeschaft en gelijk een grotere maat gekocht. Volgende keer in Denemarken diverse testen uitvoeren met diverse loodgewichten en de lengte van het touw.
Misschien is dit een manier om met erg harde stroming toch nog te kunnen vissen?
Tijdens de experimenten dit jaar hebben we in ieder geval wel vissen gevangen!!

Hieronder een foto van de constructie (met ook zo’n inferieure waardeloze Kwalitatief Uitermate Teleurstellende sluiting….)