Hengels en Molens

Hengels:

Voor het vissen op gul in de Langeland Belt voldoen spinhengels met een vermogen tussen de 50 en 150 gram uitstekend.
Zelf vis ik sinds 2014 met spinhengels van Westin.
Een 2-delige spinhengel van 2,44 meter, 8-10 lb en 40-130 gram. Loodkoppen en pilkers van 150 gram zijn er ook zeer goed mee te vissen, je moet er alleen niet uit volle kracht mee gaan gooien.

  • Kinetic Edge Dynamic Spin
  • Kinetic Edge Dynamic Spin

In 2015 heb ik een Tenryu el Grande Diablo aangeschaft (ambtsjubileumgeschenk)
Ik vis die met een Daiwa Certate 4000. Ik vind het een hele mooie set waarmee ik de beten erg goed voel en de vissen goed kan drillen.

Voor de platvis gebruiken Ingrid en ik 6-voets kayak-hengeltjes van het merk Rovex. Deze korte hengeltjes voldoen uitstekend voor het driftend vissen op platvis, zelfs een kleine platvis trekt het hengeltje nog mooi krom!

Vanaf 2018 was de Fishkix Objector S1 toegevoegd aan de hengelvoorraad. Deze had ik speciaal aangeschaft voor het vissen met de grotere shads, onder andere de Savage Gear cutbaits. Het is gebleken dat het vissen met grote shads vaak de grotere vissen in de boot brengt!
Helaas is het topgedeelte van deze hengel tijdens een dril in Denemarken gebroken!! Geen aparte dingen mee gedaan, gewoon een vis drillen. Enkele medevissers die in de buurt lagen waren hier getuige van. Bij 1 van deze getuigen, die zelf ook een Fishkix objector S1 had, brak de top van de hengel de volgende dag. Via facebook bleek dat er meerdere vissers waren waarvan de top van de Objector was gebroken, nagenoeg allemaal op dezelfde plaats. Fabrieksfout?? Volgens de contactpersoon van de Fishkix hengels was het onkunde van de vissers.. Ja hoor, natuurlijk… 👿
Voor mij dus nooit geen fishkix meer!!

Eind 2019 bij Fauna 2 Westin hengels aangeschaft, de Westin W4 boat en de Westin W4 powercast.
De W4 boat gaat tot 400 gram en is dus geschikt voor de visserij met de cutbaits en ander zwaar kunstaas.
De W4 powercast gaat tot 180 gram en is een mooie aanvulling op de andere hengels die ik al had.
In 2020 zouden deze hengels aan een praktijkproef onderworpen worden echter gooide het corona virus hier roet in het eten. In september zijn we toch even op Langeland geweest.
Met de W4 powercast gevist en deze hengel is zeker een blijvertje! Met kunstaas tot 200 gram is het fijn vissen (en vangen!) met deze hengel. De zwaardere W4 boat is niet voldoende gebruikt om daar een goed oordeel over te geven. Dat wordt voor een volgende visvakantie.

Molens:

Elke (spin)molen in de formaten 4000 tot 6000 voldoet in principe. Spoel wel de molens na gebruik goed af want zoutwater is funest voor je molens!

Zelf gebruikte ik sinds 2015 de Daiwa Certate 4000. Dit is een perfecte molen, past goed bij de hengel en viste erg prettig.
Helaas was het binnenwerk in 2019 versleten en zijn ze vervangen door de Daiwa Caldia LT5000. Deze is was lichter van uitvoering dan de Certate, ik gebruik deze molens bij het vissen op platvis en de visserij met kunstaas tot 100 gram.
Voor de zwaardere visserij is een Penn Slammer III
SLAIII5500.

De Daiwa molens zijn voorzien van de nieuwe generatie gevlochten lijn, Nanofil van Berkley in de klasse 12 tot 20/00, dat is zwaar genoeg om de grootste gullen binnen te krijgen.
De Penn molen is voorzien van Momoi lijn 20/00.
Ik gebruik wel altijd een voorslag van ca 1 tot 1,5 meter fluorocarbon 40 tot 50/00. De Deze bevestig ik met een FG-knot aan de gevlochten lijn.