Kant-Strandvissen

Kant en strandvisserij Langeland

Op de facebookpagina van de Langelandvissers wordt vaker de vraag gesteld of vissen vanaf de kant ook mogelijk is op Langeland.
Op deze pagina vind U informatie van specialisten en fervente strandvissers verzameld.


Ron Smits en Leonard Muijs zijn “zeeforel-addicts”. Ze hebben beiden een artikel geschreven over het zeeforelvissen op Langeland: stekken, technieken en het te gebruiken kunstaaS.
Op de pagina van Leonard worden 44 kantstekken beschreven met daarbij de vissoorten die U er kunt verwachten!
Klik op onderstaande foto om naar de speciale zeeforel-pagina te gaan

Willy Gryp is een fervent strandvisser en heeft in de facebookgroep een opsomming gemaakt van visstekken in zuid-Langeland.

Op onderstaande overzichtskaart staan de stekken aangegeven, daaronder worden de stekken afzonderlijk beschreven.
(Kijk voor meer kantvisstekken ook eens op de pagina zeeforelvissen voor de beschrijving van 44 kantstekken)

1) Gulstav:
Bij de meeste van ons welbekend. Om er te komen rijd je richting Ba
genkop en zie je links van de weg een bord Gulstav, deze weg volgen tot je op een ruime parkeerplaats komt. Daar heb je de keuze of je loopt links het bos in en zit je gelijk ook beschut. Op deze plek kan het lelijk stromen en ankerlood is wel een uitkomst maar er zit een richel waar je dan moeilijk voorbij komt bij het inhalen.

Als je rechts loopt vis je onder de klif en dat is eigenlijk het meest zuidelijke punt van Langeland waar je kan vissen. Hier is een goed werpkanon noodzakelijk want overdag kan je dan op of tegen de zandplaat vissen die ongeveer 100 a 120 meter uit de kant ligt. Mooie platvissen worden regelmatig gevangen.
Op beide plekken is het zo dat tegen het schemer de gul onder de kant komt en dat je soms 1 hengel moet opruimen omdat het anders niet meer leuk is .

2) Bos bij Lunden:
Om er te komen moet je op dezelfde weg, richting Bagenkop dus, de afslag Langelandsfort nemen en die volg je tot je aan de linkerzijde een bos ziet. Belangrijk is het om niet rechtsaf te slaan maar gewoon blijven rechtdoor rijden. Ongeveer 200 meter na de kruising zie je op de linkerzijde een parkeerplaats in dat bos. Volg daarna de weg tot aan de trap en zowel links als rechts van de trap heb ik al mooie platvissen gevangen waaronder mijn record op Langeland van 63 cm.

3) Agabstrand:
Om er te komen rijd je weer richting Bagenkop en bijna in Bagenkop neem je de afslag Vesteregen, die weg blijf je volgen tot je op een bepaald moment aan de linkerzijde zowel de zee als enkele kreken ziet. Dan moet je nog een paar honderd meter verder tot je aan de linkerzijde een straatnaambordje ziet met daarop Agabet.Dit is een zandweg en die volg je ofwel tot aan de zee of je stopt bij de parkeerplaats. Als je kiest om tot aan de zee te rijden vis je in een baai waar een paar leuke zandbanken liggen. Als je kiest voor de parkeerplaats zal je zien dat er een weg loopt tot aan de klif. Onderaan de klif is een leuke plek waar je bijna altijd uit de wind zit, er is echter een groot nadeel…..je moet over ongeveer 50 meter stenen werpen om in het diepere water te komen en dat geeft problemen om in te halen …. zeker als er een wat grotere gul aan hangt, een snelle molen is hier zeker noodzakelijk. Groot voordeel van deze stek … als je wat vangt is het meestal groter dan op een andere plek en meestal heb je de stek voor jou alleen. Tot nu toe kende weinigen de locatie…. is nu ook weer opgelost dus.

4)Fredmose:
De plek waar wij meestal verblijven en waar wij, luie vissers, dan ook het meest gebruik van maken.
Ook weer richting Bagenkop, linksaf bij het bord Saedballe, en nee dit is geen joke, blijven rijden op deze weg tot je aan het einde linksaf gaat. Dan kom je op het park waar wij logeren. Er is een trailerhelling(niet zo’n veilige vind ik), maar we gingen vanaf het strand …. toch? Op het park volg je de Laxtonvej tot er een bord staat dat je hier niet met de auto verder mag, dus te voet verder tot aan de trap en dan links ongeveer 150 meter en knallen maar. Ik heb op deze plek mijn tot nog toe recordstrandgul op Langeland gevangen…. namelijk 65 cm gewicht onbekend wegens geen weegschaal voorhanden.

5) Ristinge baai:
Aan de westkant van het eiland, richting Ristinge heb je ook nog leuke plekken. Bijvoorbeeld ter hoogte van Hesslbjerg, even voorbij het dorp, heb je links een afslag waarop een parkeerplaats aangegeven staat, sla hier af en blijf de weg volgen. Niet schrikken want op een bepaald moment word het een zandweg met de nodige kuilen, of het moet intussen verbeterd zijn. Uiteindelijk kom je op een soort schiereiland aan de baai van Ristinge. Mooie stek, alleen vanwege de westenwind en de open ligging is het niet altijd fijn om daar te zitten. Zelfde verhaal qua vis met het accent meer op platvis vanwege de zanderige bodem.

6: Paovej:
Komende van Spodsbjerg kan je het makkelijkste rijden via de weg naar Lindelse of over de 9 richting Bagenkop.
Als je via de 9 rijd moet je voorbij Kaedeby,aan de linkerzijde ,een bord Hennetved tegenkomen. Hier rijd je in richting Hennetved.
In het “dorp” is het Skovsgaard museum, een weetje voor de liefhebber, daar neem je de Kagardsvej die loopt tot tegen het water.
Je zal zien dat er langs het water verschillende tuinbanken staan, wat leuk is om de familie mee te nemen en daar te picknicken. Om te vissen is dat eigenlijk niet de beste plaats vanwege de vele stenen en dus regelmatig verlies van materiaal.
Het beste is om verder te rijden, richting bos, en als je aan het bos voorbij bent begint eigenlijk de beste zone.
Je kan de auto het beste laten staan bij de laatste tuinbank en een stukje te voet verder gaan. Het is op deze stek altijd even zoeken naar een mui of een zandbank omdat, vanwege de stroming, de muien zich nogal eens verplaatsen.
Het leukste op deze plek is om met een botlepel te vissen, omdat je dan heel mobiel bent en een groot stuk strand kan bevissen. Leuke plek voor vooral platvis en wel hele mooie…..
(bij de rode streep niet vissen, daar zit je steeds vast!)

Zo mensen dat waren even een paar plekken, nog even meegeven dat je zowel bij Gulstav als bij Agab en ook bij Fredmose op de forel kan!
Hopelijk hebben jullie hier iets aan,en vragen staat nog altijd vrij …..

Willy Gryp

door: Johan en Petra vd HoogenRudkobing: Mooie stek waar je ook kunt vissen, als je het water niet op kunt, dit is in Rudkobing, langs de veerboot aanlegplaats.
Je mag hier vissen, en daar is meteen dieper water.
De vangsten daar: Bot, Puitaal, veel Geep, en er werd daar een mooie zeeforel gevangen toen wij er waren, gewoon tijdens het gepen, mooie vis van een cm of 60.
Je staat er heerlijk, harde schone en rechte ondergrond.
Wij hebben er niet vastgezeten, maar er stond wel een flinke stroming.
Met westenwind heb je hem daar van voor, met oostenwind sta je daar lekker uit de wind achter dat gebouw.
Er zater erg grote gepen tussen, soms zag je gewoon een schooltje achter het lepeltje aanzitten.
Als je bij harde oostenwind niet het water op kunt, heb je een leuk alternatief.

door: Peter Gerits

Als de wind roet in het eten gooit en u kunt niet uitvaren vanuit de haven van Spodsbjerg hieronder enkele alternatieve kantstekken aan de west-zijde van Langeland.

Ristingen Klint.

Een goede alternatieve stek om bij harde noord oosten / oosten wind eens met licht materiaal op geep en zeeforel te vissen vindt u bij Ristingen. Het hoge duin achter u houdt u uit de wind die daar dan van de achterzijde komt.
Ook is het mogelijk om op platvis te vissen, maar aangezien de ondergrond uit kiezelstenen bestaat, zult u er weinig vangen en die u vangt zijn van Lilliputter formaat.

Hoe er te komen.
Komend vanaf Humble, rijdt u richting Ristingen over de Ristingvej.
Vlak voor de kerk, rechts van de weg, slaat u linksaf richting Klinten.
Volg deze weg, totdat u aan de rechterzijde een onbewoond oud woonhuis / fabriek ziet liggen. Daar kunt u de auto parkeren en vis het pad over het duin komt u aan de zee. Er zijn verschillende paden die omlaag lopen.

U kunt er over het kiezelstrand helemaal tot aan de uiterste punt richting noordwest lopen en met kleine lepeltjes en vliegen op zeeforel vissen. Overdag zal het aas in de zomermaanden meestal door geep worden gegrepen, maar wie weet zult u er ook een zeeforel verschalken. Deze stek is erg bekend om de zeeforelvangsten.

Zelf heb ik er hoofdzakelijk met een Spro sbirulino gevist, waaronder een 1 meter lange 20/00 fluorocarbon onderlijn met daaraan een roze garnaal imitatie kunstvlieg geknoopt die ik had gekocht bij Angelcentrum Langeland in Spodsbjerg. Heel veel beet gehad en diverse grote gepen mee gevangen!

Havenpier van Lohals.

Bijna geheel in het noorden ligt het dorpje Lohals, aan de westkant van Langeland.
Het is een heel rustig dorp waar de tijd stil schijnt te hebben gestaan.
Aan de noordkant van het haventje loopt een pier die de boten in de haven moet beschermen tegen harde westelijke winden.
Op deze kop zijn een aantal visplaatsen gecreëerd, van waaruit men comfortabel in het diepere gedeelte kan vissen.
Als kunstaasvisser heb ik er uiteraard met lepels gevist en ook enkele mooie gepen kunnen verschalken.
Ook leuk voor het hele gezin is de kiosk aan het begin van de pier, waar je heerlijke frieten (met gesneden worstjes) en allerlei andere snacks en voor Deense begrippen, ook redelijk goedkope flessen bier en andere frisdranken kunt bestellen.
Heerlijk buiten eten in de frisse zeewind aan een van de vele tafeltjes aan en op de pier.

Goede zeeforelstek in de buurt van Bagenkop.

Om deze stek te bereiken moet u vlak voor u Bagenkop binnenrijdt, rechts af slaan op de Vestenvej.
Na een dikke 1,5 kilometers slaat u links af naar de Ågabet. U rijdt het huis voorbij aan de rechterzijde waar u de auto kunt parkeren (tenminste in 2008)
Van daaruit volgt u het pad naar het water. Er is daar een kleine landuitstulping waaromheen veel geep en zeeforel wordt gevangen. Er wordt in veel mindere mate ook wel wat platvis gevangen, maar ook deze stek is erg bekend voor de zeeforellen die er worden gevangen. Deze stek werd mee aangeraden door de verkoper in de winkel van Torben Hanssen in Bagenkop.
Zelf had ik er alleen (weer) gepen kunnen vangen. Ik heb er ook jongens met pieren zien vissen, zij vingen alleen maar enkele kleine botten.