knopen en verbindingen

Fluorocarbon leader aan gevlochten lijn maken

Bij het vissen met kunstaas (shads-pilkers-pluggen etc) maak ik altijd gebruik van een fluorocarbon voorslag van onveer 1,5 meter. Dikte is tussen de 0,35 en 0,60, afhankelijk van de dikte van de hoofdlijn.
Tegenwoordig bevestig ik mijn voorslag aan de gevlochten lijn met de FG-knoop, een erg dunne en sterke verbinding die niet schadelijk is voor je topoog!
Het lijkt een moeilijke knoop om te maken maar na enkele keren oefenen moet het lukken, zie hieronder het filmpje van de FG-knoop

Er zijn diverse manbieren om de FG-knoop te maken, op onderstaande tekening staat nog een manier uitgelegd:

De verbinding tussen gevlochten lijn en nylon/fluorcarbon voorslag is op vele manieren te maken. Ik gebruikte eerder ook wel een zogenaamde “not a knot” zoals op de afbeelding hieronder.
Deze zijn in verschillende maten te koop.

Klik op de foto voor een Nederlandse webshop.

Het werkt het? erg simpel!

Bevestig eventueel eerst een connector aan de no-knot zijde zoals hierboven aangegeven. Neem het uiteinde van de gevlochten lijn over een afstand van ca 15 cm dubbel zodat er een lus ontstaat.
Haak de lijnlus om het oogje. Draai de dubbele lijn minimaal 5 keer om het stangetje en trek de dubbele lijn dan vast in het bovenste oogje. Uiteindje afknippen en eventueel bolletje aanbranden en klaar.
Aan de connector knoop je dan je nylon of fluorcarbon voorslag.

Onderaan de fluorocarbon komt je kunstaas te hangen, je kunt het rechtstreeks aan de voorslag knopen, dan voorkom je dat je vaak van kunstaas wisselt, door de positie van de knoop aan het haakoog kun je de actie van het kunstaas beïnvloeden en er zit geen overbodig ijzerwerk aan je lijn.
Toch kies ik er vaak voor een Easy-snap wartel te gebruiken, dan wissel je erg eenvoudig van kunstaas wat in sommige omstandigheden beter uitkomt.