Spodsbjerg, april 2017, Rob Torsk en Frank

Spodsbjerg, 22-29 april 2017.

Zaterdag
Vanwege de verkeerssituatie tussen Osnabruck en Bremen en de grenscontroles bij de Deense grens hebben we besloten om extra vroeg te vertrekken.
Ik heb om 3.00 mijn maatje Frank opgehaald om een week te gaan vissen op grote schollen.
Het was lekker rustig op de weg zo vroeg in de morgen,dus we hebben lekker door kunnen rijden.
Om 6.45 even een korte stop gedaan bij BAT Grundbergsee Süd voor een kopje koffie en thee.Ook nog even de tank bijgevuld.
De verkeerssituatie viel reuze mee, ik had meer Baustelle verwacht.Zo rond 7.45 gingen we zonder problemen de Elbe tunnel door. Hier kan het verkeer soms vaststaan,maar weinig verkeer op de weg en alle tunnels waren open. Voorbij Hamburg wel wat oponthoud vanwege de vele Baustelle, maar we konden toch lekker doorrijden. Om 9.15 passeerden we de Deense grens en we konden zo doorrijden, we werden niet gecontroleerd.
Om 10.45 kwamen we bij Middelfart, dus weer tijd voor een stop. We waren tenslotte veel te vroeg. We krijgen de sleutel van het huisje pas om 15.00, dus tijd genoeg. We zijn naar de haven gereden en hebben daar allebei een bakkie thee gedaan bij café Razz. De prijs viel wel wat tegen. € 8,33 voor 2 bakken thee, maar ja, het is vakantie en dan kijken we niet op een paar centen.

Daarna nog even in Svendborg rondgereden en door naar Rudkøbing. Daar om 14.00 aangekomen, nog iets te vroeg, dus maar het tunneltje door en bij de supermarkt wat gedronken. Om 14.45 stonden we bij Novasol en kregen we de sleutel mee van huisje G 10103 op de Slåenvænget 16 in Spodsbjerg. Eerst nog even de boot opgehaald bij IBI Bootsverleih en gelijk naar het huisje.

We hebben de auto uitgeruimd en toen het belangrijkste van de vakantie gedaan. Bier halen. Lekkere Odense Classic.

Vandaag niet meer gevist, want zo’n reis van 850 km is best vermoeiend en het weer was ook niet super met witte kopjes op het water.

Zondag,
Vandaag lekker uitgeslapen en we zijn rond 10.30 uitgevaren. We zijn de haven uitgevaren en meteen linksaf tot het einde van het bos. We hebben het anker laten zakken op 12 meter en het scholvissen kon beginnen. Om 11.00 gingen onze lijnen overboord en het duurde niet lang eer de eerste schol aan boord kwam. Frank begon zeer goed,de ene schol na de andere.Bij mij bleef het in het begin bij scharren en een enkele schol. Frank viste met zoute diepvries zagers en ik begon met de zoute Zeeuwse tappen van Lobbezoo zeeaas. Later draaide de boot een beetje en begon ik de schollen te vangen, terwijl Frank ze niet meer te pakken kreeg. Om 16.30 kwam de Color Line Fantasy weer langs en zijn we gestopt. We hadden in die 5,5 uur goed gevangen ondanks de golven van ongeveer 70 cm.

De vangst was 21 schollen,20 scharren,3 botten en een wijting voor de vriezer.

Verder wat ondermaatse gulletjes van zo’n 10-15 cm teruggezet.
We hadden vandaag ook 2 schollen gevangen en die hadden niet alleen rode stippen, maar ook witte stippen.

Dit hebben we nog nooit eerder gezien en ik vis toch al ruim 40 jaar op zee. De foto gestuurd naar Sportvisserij Nederland en die bevestigden dat het een schol was.

In de facebookgroep dacht iemand dat het een ‘griet’ zou kunnen zijn, maar dat was niet het geval.

Maandag,
Vandaag geen visweer, er stonden golven van ruim een meter en alle boten bleven binnen. Nog wel even in de haven rondgelopen en met 2 jofele Belgen gesproken.
Verder hebben we deze dag niet veel meer gedaan.

Dinsdag,
We zijn vandaag om 7.00 uitgevaren en weer linksaf. Deze keer ben ik iets verder doorgevaren en voor de vuurtoren in het noorden van het eiland ging het anker overboord op 13 meter. De zee was vlak en we hadden er een zonnetje bij en de beet zat er gelijk goed in,dus dat was genieten. Hier vingen we minder schollen,maar de schar was hier beduidend in de meerderheid.

Na een paar uurtjes verdween de zon en werden de golven ook weer wat hoger,tot 80 cm toe. We lagen niet comfortabel meer te vissen en hebben om 11.30 het anker weer opgehaald en zijn terug gevaren naar Spodsbjerg Havn.
De vangst was zeer goed in die 4 uurtjes 10 schollen, 46 scharren en 4 botten. Dat is dus elke 4 minuten een vis in de boot, het is weleens slechter geweest.

Woensdag,
We zijn vandaag weer naar het einde van het bos gevaren bij het witte huisje en daar geankerd op 14 meter. De vis had er niet veel zin in en na 2 uurtjes verkast naar de vuurtoren. Ook hier was het niks, terwijl de weersomstandigheden vrijwel hetzelfde waren als de voorgaande dagen. De wind begon toe te nemen en het werd al snel minder comfortabel, dus maar weer vroeg gestopt, om 13.00 uur.

‘s-Middags zijn we even naar Stubbegaard Langeland gereden omdat we toch wel benieuwd waren naar dit vakantie complex. Daar aangekomen zagen we onze 2 Belgische vrienden weer die daar verbleven. Even een praatje gemaakt en toen kwam Rudi, de eigenaar, de hoek om.
Hij heeft ons een rondleiding gegeven en we stonden versteld van wat we zagen. Het is daar werkelijk schitterend en hij heeft echt alles in zijn eentje gedaan. Klasse Rudi. We hebben nog even in de bar, die net een week open was, een colaatje gedronken en zijn meteen lid geworden van de Stubbe Fisk Club.
Daarna afscheid genomen en terug naar het huisje.

Donderdag,
Vandaag weer uitgeslapen en om 10.30 weer naar het witte huisje gevaren. Zou het vandaag beter worden? Het weer was goed met een vlakke zee en de zon erbij. Volgens Wisuki zou het droog blijven, maar daar zou niks van terecht komen.
De vangst kwam zeer moeizaam op gang en de vis had er wederom geen zin in.

Na 2 uur vissen kwamen er donkere wolken aan en viel er wat lichte regen. Dat is niet zo erg,regenkleding doet wonderen.
Na een half uur ging de regen over in een flinke hagelbui en daar hadden we geen zin in. Dus het anker opgehaald en richting haven. Hier was het een stuk rustiger met zon erbij, dus aan de binnenkant van de gele stroompaal op 10 meter geankerd in een geultje. Hier ving ik binnen 5 minuten 2 grote schollen en toen kwam er weer regen aan.

Dat is niks voor ons, dus terug naar de haven. Frank had hier nog een volle bak met gulletjes van 10-15 cm, die zwemmen weer.

Vrijdag,
De laatste visdag van de vakantie, dachten wij. We hadden afgesproken om vroeg te gaan vissen en dan ’s avonds terug naar Nederland te rijden.
Om 6.30 waren we wakker en keken naar buiten: Stromende regen, dus dat zou ‘m niet worden vandaag, helaas.
Ik ben weer mijn bedje ingedoken tot 10.00 en daarna een lekkere warme douche gepakt en om 11.00 hebben we de boot schoongemaakt en ingeleverd.
Het weer was wel opgeknapt, maar ik had al besloten om in de middag terug naar Tilburg te rijden. Daarna het huisje schoongemaakt, auto ingeruimd en om 16.00 de sleutel ingeleverd bij Novasol.
We waren om 00.30 weer in Tilburg. Ruim op tijd voor de contactdag in Raamsdonkveer op 30 april.
We hebben deze week niet veel uren kunnen vissen, maar hebben toch verrassend goed gevangen in minder dan 20 uur vissen.
Totale vangst was toch nog 79 scharren,45 schollen, 10 botten en een wijting.
We gingen voor grote schollen en die hebben we genoeg gevangen.
Grootste schol van mij was 44 cm, 1 cm onder mijn pr.
Grootste schol van Frank was 50!!! cm, 4 cm onder zijn pr.
Je hebt altijd baas boven baas,toch?

Frank bedankt voor de gezellige week en we gaan het zeker nog een keer overdoen.
27 mei ben ik weer in Spodsbjerg, deze keer met 3 andere vrienden en hopelijk is het weer dan beter.

Nog 1 minpuntje deze vakantie:
Ik had zondag vergeten mijn hengel van de boot te halen en deze was dinsdagochtend om 7.00 weg.
De havenmeester heeft nog wel de camerabeelden bekeken en dacht te zien dat rond 6.30 een ander bootje een vreemde beweging maakte in de haven en dat mijn hengel toen gestolen is, maar de camerabeelden waren te onduidelijk om dit goed te kunnen zien, mede door de opkomende zon.

Dus let op allemaal, laat geen spullen op de boot liggen en neem alles mee van boord. Ik heb er in ieder geval van geleerd.

Groetjes aan allen en goede vangsten op ons geliefde eiland.

Rob Torsk en Frank van den Broek.