Spodsbjerg, mei 2017, Rob Torsk&friends

Langeland, mei 2017

Vandaag zijn wij weer met ons groepje naar Langeland gereden om een weekje op schollen te gaan vissen. De slachtoffers waren deze keer Arie Breedveld, Berry Wolfs, Piet Eijsermans en ikzelf, Rob Chumman.

Ik werd om 4.15 opgehaald door Arie en Berry zou Piet rond deze tijd ophalen in Goirle. We hadden afgesproken om elkaar ergens onderweg te ontmoeten en dat werd dus bij de eerste pomp in Duitsland.
Na een korte stop zijn we met 2 auto’s verder gereden en na een voorspoedige reis kwamen we om 14.00 aan in Rudkøbing. Wederom een uur te vroeg, dus hebben we een lekker biertje gepakt bij de ons allen bekende supermarkt.
Na de sleutel ontvangen te hebben bij Novasol zijn we direct doorgereden naar de haven om de boot op te halen bij Nikolaj van IBI Bootsverleih.
Snel naar ons huisje gereden in Løkkeby om de auto uit te laden en nog even te gaan vissen. We hadden deze keer huisje G 10115 aan de Træløbervej 17.
Een mooi huisje met 4 slaapkamers en 2 mooie terrassen, 1 terras aan de voorzijde en 1 terras aan de achterzijde, zodat je altijd in de zon kunt zitten.Het huisje heeft ook 2 badkamers en dat is fijn als je met z’n vieren bent.

Om 17.00 zijn we uitgevaren en zijn linksaf gegaan en hebben het anker om 17.15 overboord gelaten op 12 meter, bij het einde van het bos.
We zouden deze week een wedstrijdje houden wie de meeste schollen kon vangen. Lekker spannend, zo’n wedstrijdelement.
Al vrij snel kwamen de eerste vissen boven en de schol had vandaag de overhand.
We hebben hier tot 20.30 gevist en zijn toen teruggevaren naar Spodsbjerg Havn.
Ik was vandaag de schollenkampioen met 7 schollen, Arie 5 en Berry en Piet hadden er ieder 4.
20 schollen in 3 uurtjes is supergoed en verder hadden we 6 scharren en 6 botten.
Dat belooft wat voor de rest van de week.

Zondag,
Vandaag mocht Arie varen en zijn we een paar honderd meter doorgevaren tot we recht voor het witte huisje lagen net voorbij het bos. Om 10.00 ging het anker weer overboord op 11 meter. Het duurde wel eventjes voordat de eerste vis aan boord kwam, het ging een stuk moeizamer dan gisteren. Zo nu en dan een schol, dan weer een paar scharren of een bot en de krabben waren zeer aktief. De haken waren zo leeg, dus de vis moest er snel bij zijn. We hebben hier een paar uurtjes gevist en besloten om het ergens anders te proberen.
Ik zei tegen de jongens dat ik vorige maand voor de vuurtoren zeer goed heb gevangen met mijn maatje Frank. Weliswaar hebben we op die plek meer scharren dan schollen gevangen, maar ach, je moet iets proberen als het niet wil lukken.
We hebben het anker opgehaald en weer geankerd voor de vuurtoren op 14 meter, dezelfde diepte als vorige maand.
Ook hier duurde het wel even voordat de eerste vis aan boord kwam en ook hier zeer veel krabben. De vis had er vandaag niet veel zin in. Om 15.30 hebben we het anker opgehaald en zijn we weer teruggevaren naar de haven.
Arie had vandaag 3 schollen, ik maar 1 en Berry en Piet konden er geen vangen.

Maandag,
Vandaag moest het dan gebeuren met mij weer achter het stuur. Om 8.00 uitgevaren en weer naar mijn lievelingsplekje bij het einde van het bos en geankerd op 15 meter, een meter dieper. Om 8.15 gingen onze 4 lijnen overboord en we hadden allen goede hoop, maar kwamen al vrij snel bedrogen uit. Weer had de vis er weinig zin in. Niet dat er geen vis boven kwam, maar niet in de aantallen die we hier al jaren gewend zijn. Het was gewoon sprokkelen voor een visje. Dus maar weer gaan verkassen na 2 uurtjes en geankerd bij de vuurtoren op 12 meter. Hier was het niet veel beter en na een paar uur besloten om te gaan driften. Als de vis niet naar ons komt, dan moeten we maar over een groter gebied gaan vissen. Het driften leverde wel wat mooie schollen op met een mooie driftsnelheid van 1 km/u, maar wild was het weer niet. Dan maar een paar driften gemaakt vlakbij de haven ter hoogte van de forellenvijver. Hier was het hetzelfde verhaal, af en toe een vis, maar niet spectaculair. Om 17.45 zijn we gestopt.
Arie was vandaag de kampioen met 7 schollen, Piet en ik ieder 4 schollen en Berry 3 schollen. Ook ving Arie een scholletje van 26,2 cm, net iets te klein dus die ging terug om verder te groeien.

Dinsdag,
Om 7.45 uitgevaren in de zon en weer thv de forellenvijver voor anker gegaan. Om 8.00 gingen de lijnen weer overboord en we lagen net goed en wel te vissen toen het begon te regenen. Hmm,dat was niet voorspeld. Na een uur stopte het met regenen en de vangst was nog slechter dan voorgaande dagen. Na een uur lagen er 3 vissen in de emmer, met 4 man.
We hebben besloten om weer te gaan driften om de vis op te zoeken. Dit was geen succes en na overleg maar weer besloten om het te gaan proberen bij het einde van het bos op 11 meter. Het weer was aardig opgeknapt,dus met 15 minuten varen konden we weer vissen.
Om 10.00 ging het anker weer overboord en al snel vingen we een paar schollen, dat beloofde veel goeds.
Maar, het werd donkerder en donkerder en de golfhoogte begon flink op te lopen tot golven van bijna 1 meter.
We zagen de waterkant ook niet meer, terwijl we eigenlijk ‘vlak onder de kant’ lagen, op een paar honderd meter van de kant af.
Ik zei tegen de jongens, we krijgen noodweer, we moeten maken dat we wegkomen. Met heel veel moeite het anker eruit gekregen, wat niet meevalt met zuidenwind en als een gek terug naar de haven. We hebben op de dieptemeter naar de kant moeten varen omdat we ons niet konden orienteren. Na een paar minuten klaarde het al redelijk op, maar de golven werden niet minder.
Meer bootjes dachten er zo over, want we gingen in colonne naar de haven, met 7-8 bootjes.
Terwijl wij met zijn allen richting haven gingen, ging er 1 bootje verder het water op, richting Bermuda.
Onverantwoord en gekkenwerk, ook al klaarde het wat op. Sommige mensen zien geen gevaar of willen het niet zien.
Om 11.00 lagen we weer in de haven en Arie en Berry hadden ieder 2 schollen, ik had 1 schol en Piet had er geen weten te bemachtigen. We hadden ook nog 6 scharren en 2 botten.
De bedoeling was om ’s middags weer te gaan vissen als het wat was opgeklaard, maar 1 van ons kreeg een vervelend telefoontje dat er een dierbare was overleden.
Terug in het huisje hebben we overlegd wat we zouden doen. We hebben besloten om met z’n allen de volgende dag terug naar huis te rijden, ook mede omdat het woensdag geen visweer zou zijn. Samen uit, samen thuis was ons motto.

Woensdag,
Arie en ik zijn om 9.00 naar de haven gegaan om de boot schoon te maken en weer in te leveren terwijl Berry en Piet alvast het huisje gingen poetsen. Nou ja, poetsen, we zaten er pas een paar dagen dus veel hoefden we niet te doen. We hadden besloten om 17.00 te gaan rijden om het spitsuur bij Odense te vermijden en eventuele drukte bij Hamburg. We hadden dus nog wat tijd over om iets te gaan doen. Een paar van ons wilden kijken of ze gerookte paling konden kopen, dus zijn we naar de viswinkel ‘Kutterfisk’ gereden net voorbij de haven. We parkeerden de auto’s net voorbij het winkeltje en liepen richting het winkeltje, maar kwamen langs de fileerruimte waar net een beroepsvisser bezig was met zijn net gevangen vis schoon te maken.
Ik kon mijn ogen niet geloven.De beste man was bezig met zeer grote tongen van hun vel te ontdoen. Ik was altijd in de veronderstelling geweest dat hier geen tong voorkwam. Ik dacht dat ze alleen aan de Noordzee kant van Denemarken gevangen werden en niet in de diverse belten. Ik kom al bijna 20 jaar in Denemarken en heb vaak op Fyn en Langeland gevist, maar nog nooit tong gevangen, laat staan van tongvangsten gehoord. Ze blijken hier wel degelijk voor te komen al weet ik niet waar ze gevangen zijn. In het winkeltje lagen ook grote tongen die te koop waren. Verder lag er een grote kabeljauw, een grote tarbot en noordzeekrabbenpoten. Of beter gezegd: oostzeekrabbenpoten. Hartstikke leuk om dit gezien te hebben.

Dan even terug naar onze schollen wedstrijd.
De schollenkampioen is Arie geworden met 17 schollen.
Ik ben tweede geworden met 13 schollen, Berry had de derde plek met 9 schollen en Piet wist er toch nog 8 te vangen.
Arie proficiat, je bent terecht kampioen geworden en volgend jaar gaan wij beter ons best doen.

Nadat we terugkwamen van het winkeltje hebben we de auto’s ingeladen en zijn we om 13.30 teruggereden naar Nederland. Het is onzin om tot 17.00 te wachten, dan maar een paar files.
De terugreis verliep soepel zonder files, ook niet tijdens de spits in Hamburg en om 23.30 waren we weer in Tilburg.

Het was een kortere vakantie dan gepland, maar dit is nooit te voorzien.
We hebben het toch zeer gezellig gehad en hebben veel gelachen ondanks de slechte vangst en het soms mindere weer.

Volgend jaar proberen we het opnieuw.

Groetjes aan allen en voor degenen die nog moeten gaan: veel plezier en een goede vangst gewenst door:
Arie,Berry,Piet en Rob

❤️🇩🇰

Klik op deze link voor de vakantiehuisbeoordeling
Nog een aantal foto’s van het gehuurde huisje en de huurboot: