trailerhellingen

Trailerhellingen

Als je je eigen boot meeneemt naar Langeland wil je natuurlijk ook weten waar je kunt traileren. Ik heb via Google Earth screenshots gemaakt van de mij bekende trailerplaatsen op Langeland. Hieronder een overzichtsfoto van het eiland met daarop de trailerplaatsen, daarna worden de hellingen afzonderlijk even behandeld.

Bagenkop:
Ik heb deze helling nog nooit gebruikt, ben er wel een keer gaan kijken, hij ligt beschut in de haven met een aanlegsteiger ernaast en is bij alle windrichtingen te gebruiken.

Osterskovvej:
Hier ben ik nog nooit geweest, helling ligt aan de oostkust, geen aanlegsteiger erbij, uitkijken met noodoost, oosten en zuidoosten wind.
Deze helling is eigendom van Haus&Boot en er moet voor betaald worden.

Bukkemose, Slavaenget
Ongeveer 500 meter noordelijk van de Osterkovvej is een vrije helling met voldoende parkeerruimte.
Ook hier is geen steiger of andere beschutting aanwezig.
Tijdens de
visvakantie april 2015 heb ik deze helling een paar keer gebruikt, met westenwind geen probleem, wel moet je bij een wat zwaardere boot de trailer vrij ver het water inrijden.
Nadat we een keer uitgevaren waren met westenwind en tijdens de visdag de wind naar het noordoosten draaide, konden we er door de golfslag die op de kant stond niet meer fatsoenlijk uit. Mijn vismaat is toen naar Spodsbjerg gevaren en ik ben met de auto naar Spodsbjerg gereden en we hebben daar de boot eruit gehaald.

Spodsbjerg:
In de haven van Spodsbjerg ligt deze dubbele trailerhelling met een aanlegsteiger in het midden. Onder aan de helling aan beide zijden een waterkraan met slang met zoet water zodat je na het vissen je boot/hengels etc af kunt spoelen. Links van de helling een aantal gebouwen met daarin onder andere het kantoor van dxe havenmeester, fileerruimte, toiletten, diepvriesruimte en wasmachineruimte. De helling is per keer te betalen of je neemt een (week)abonnement.
Het is een erg goede helling, ik gebruik deze elk jaar.

Stoense:
Ook een helling die ik alleen ken van Google Earth, ligt open aan de westkust met een aanlegsteiger ernaast. Ook hier uitkijken met wind uit noordoost, oost en zuidoost.

Lohals:
In de haven van Lohals ligt een kleine helling met aanlegsteiger, deze is vaak erg glad en er ligt veel wier voor. De helling ligt beschut en is bij alle windrichtingen te gebruiken.
De keren dat ik er ben gaan kijken was de draairuimte erg beperkt door op de wal staande boten. Ik heb er zelf nooit getrailerd.

Rudkobing:
In de haven van Rudkobing ligt een goede helling, aan beide zijden een steigertje om je boot aan vast te leggen. Auto en trailer parkeren in de directe nabijheid is mogelijk. Traileren kost 20 kronen per keer. Een informatiebord staat naast de helling. Zelf heb ik (nog) geen gebruik gemaakt van de helling. Is een goed alternatief als het bij Spodsbjerg te wild is door oostenwind.