Vaarbewijs regeling Denemarken

Deense regelgeving vaarbewijs.

Er is veel onduidelijkheid over het al dan niet verplicht zijn van een vaarbewijs in Denemarken.
Een goede Deense vriend van me heeft het uitgezocht.

Basisregel: Planerende boten tot 4 meter met een motorvermogen van maximaal 25 pk zijn vaarbewijsvrij

Voor de berekening van de vaarbewijsplicht voor planerende boten langer dan 4 meter hanteert men de volgende formule om het maximale motorvermogen in pk’s te berekenen:

(lengte boot x lengte boot) + 3 = aantal Kilowatt
Vermenigvuldig de uitkomst met 1,36 om het aantal pk’s te berekenen.

Rekenvoorbeeld bootlengte 5,20 meter
5,2 x 5,2= 27,04
27,04 + 3 = 30,04 Kw
30,04 x 1,36 = 40,85 Pk
Deze boot van 5,2 meter is dus met een 40 pk motor vaarbewijsvrij

klik hier voor de volledige informatie (Engelstalige site)
Onderaan die pagina staat een berekeningstool waar je de lengte van de boot en het motorvermogen in kunt voeren om te zien of er voor die combinatie wel of geen vaarbewijs verplicht is.

Overige regelgeving met betrekking tot het varen met een (eigen) boot in  Denemarken
(bron: https://www.soefartsstyrelsen.dk/SkoleFritidssejlads/Fritidsfartoejer/Vandscootere)

Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Deens met behulp van Google translate, auteur is niet verantwoordelijk voor vertaalfouten! Heeft U een betere vertaling mail dan de webmaster.

Zeven dingen die je moet onthouden:

  1. Je moet je watervaartuigcertificaat  bij je hebben(als bestuurder van een vaartuig)
  2. Vaar niet dichter bij de kust dan 300 meter
  3. maximaal 0,5 ‰ alcohol in het bloed
  4. Er moet een reddings- of een zwemvest zijn voor elke opvarende
  5. De zeewet geldt ook voor waterscooters
  6. Neem de lokale vaarvoorschriften in acht
  7. U moet het bewijs leveren dat de verzekeringsvoorwaarden in orde zijn.

1: Vaartuig-certificaat
Een watervaartuig is een klein krachtig en planerend schip dat competenties vereist om te varen.
Daarom zijn er vaartuigcertificaten vereist voor het varen met waterscooters. Je moet 16 jaar zijn om een ​​vaartuigcertificaat te behalen. Het bewijs moet tijdens het varen worden getoond.
Je kunt hier meer lezen over hoe je een watervaartuigcertificaat kunt krijgen .Personen die vóór 1 januari 2018 voldeden aan de vereisten voor waterscooters die in het bezit waren van een bevrachter of een scheepscertificaat als navigator, mogen tot 1 januari 2020 waterscooters blijven vervoeren; Daarna moeten ze ook een vaartuigcertificaat hebben behaald door de praktijkdeeltest van de vaartuigtest af te ronden. Dezelfde regels zijn van toepassing op gast zeelieden die een Deense speedboot, waterscooter of soortgelijk vaartuig dragen.
 

2: Regels voor varen langs de kust.
De hoofdregel is dat het verboden is om dichter dan 300 meter van het land te varen.
Binnen de limiet van 300 m kun je alleen met een snelheid van minder dan 5 knopen loodrecht op de kust varen. Varen is verboden in natuurgebieden, beschermde gebieden en natuurreservaten. Lees meer onder  “On the sea” op de website van het Deense Environmental Protection Agencyen in de uitvoeringsbevel van het ministerie van Milieu voor het varen met waterscooters .

 

3: Promille-regels
Voor vaartuigen en speedboten geldt een limiet van 0,5 ‰ alcohol in het bloed.

4: reddings- of zwemvest voor iedere opvarende
Er moeten reddings- of zwemvesten zijn voor iedereen op het vaartuig. Lees meer over zwem- en reddingsvesten .

5: Zeevaartreglement
Het zeevaartreglement geldt ook voor waterscooters. Dit betekent onder andere dat u met “Veilige snelheid” moet varen, rekening houdend met duidelijkheid, verkeersdichtheid, evenals roeiers en baders.

Er is “rechtshandig” voor al het verkeer vanaf stuurboord en onvoorwaardelijk wijkplicht voor zeilboten en roeiboten. Als je de wijkplicht hebt, moet je ruim van tevoren afslaan, zodat het voor andere schepen duidelijk te zien is.
Het is belangrijk om aandacht en goede zeemanschap te tonen aan andere schepen en om te voldoen aan hun plicht, zodat zeereis niet eindigt met een ongeluk.

Wanneer de zon ondergaat, heeft een waterscooter ook de plicht om lantaarns te dragen: groen voor stuurboord, rood naar rechts en wit naar achteren. Lees meer over de zeewetgeving .

6: Naleving van de plaatselijke vaarvoorschriften
Het is belangrijk om vertrouwd te raken met de plaatselijke vaarreglementen. Ze zijn te vinden op www.politi.dk  onder de individuele regio. Er kunnen ook zeilvoorschriften van toepassing zijn op elke haven. Er kunnen gebieden zijn waar het verboden is om met vaartuigen te varen, bijv. In de haven van Kopenhagen, of snelheidslimieten kunnen worden vastgesteld. Zie de Deense havencode .

De vaarkaart van Funen en Langeland:

Klik op bovenstaande kaart voor de betreffende pagina van de Deense politie

7. Verplichte aansprakelijkheidsverzekering
Alle vaartuigen en speedboten moeten worden gedekt door een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.
De verzekering moet zowel betrekking hebben op persoonlijk letsel, verlies van afhankelijke personen en schade aan zaken. De aansprakelijkheidsverzekering moet de aansprakelijkheidslimiet van de zeerechtwetgeving dekken, ongeveer DKK 27 miljoen (ongeveer €3.620.00) in geval van persoonlijk letsel en ongeveer DKK 13,5 miljoen (ongeveer €1.810.200) in geval van materiële schade.

Als de speedboot of waterscooter niet verzekerd is, gebruik het vaartuig dan niet. Het is de bestuurder van het vaartuig die tijdens de vaart in het bezit moet zijn van een verzekeringscertificaat dat het bestaan ​​van een verzekeringsovereenkomst documenteert.
Tegen 2018 kunt u controleren met het beleid en de documentatie dat de prijs is betaald.

Er gelden speciale regels voor commercieel passagiersvervoer.

Buitenlandse gastschepen moeten ook worden gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering – eventueel. in de vorm van een grensverzekering.