zagers meenemen

Onderstaand artikel is nog steeds van toepassing en bruikbaar.
Echter neem ik de laatste jaren geen zagers meer mee op water, te veel werk tijdens de vakantie 😉
Tegenwoordig neem ik voor de eerste dagen zagers mee in turf, een dag of 5 kun je daar mee vissen mits je ze goed gekoeld bewaart.
Wat ik zeker meeneem zijn de gezouten Zeeuwse tappen van de firma Lobbezoo, daar vangen wij de laatste vakanties erg goed platvis mee, zeker zo goed als met zagers. Ook de verse steekzagers in Turf worden besteld bij Frank Lobbezoo.
Via de website kun je aas bestellen dat dan per post toegestuurd wordt.

(kweek)zagers meenemen en bewaren op vakantie

Een aantal jaren geleden nam ik zelf kweekzagers van Topsy Baits vanuit Nederland mee op vakantie naar Langeland. Deze bestelde ik bij een hengelsportwinkelier.
De eerste keer heb ik 1 kilo zagers in porties van 250 gram laten verpakken in turf.
Ondanks dat ik ze gekoeld vervoerd heb, op vakantie elke dag schone kranten gegeven heb en in de koeling bewaarde bleven ze maximaal 5 dagen in een goede tot redelijke conditie. Daarna konden ze de kliko in, het was enkel snot was er overbleef.

De zagers bestelde ik in een zogenaamde transportverpakking, dan zitten ze per 500 gram in een plastic zak met water en zuurstof en gekoeld zijn ze zo tot 48 uur in prima conditie te houden.

Het is ook mogelijk om (tegen een geringe vergoeding) een tempex doos erbij te kopen. Daar kunnen de zagers dan in vervoerd worden en je kunt de doos op vakantie gebruiken als opslagbak. Als koelelementen gebruikte ik 0,5 liter frisdrankflesjes die gevuld met water ingevroren zijn.

Zodra ik op de vakantiebestemming ben aangekomen ga ik vers zeewater halen en vul daar de tempex doos (of grote koelbox) voor ruim de helft mee.

Dan gaan de zakken met zagers in het zeewater en na een half uurtje acclimatiseren knip ik de zakken open en laat de kweekzagers vrij zwemmen. Een zuurstofpompje erbij en klaar.

 

1,5 kilo kweekzagers, voldoende voor ons voor twee weken
restant zagers na 14 dagen vakantie

Elke dag ververste ik de koelelementen. Elke dag even de zagers nakijken en eventuele dode exemplaren verwijderen en de ophopingen van slijm verwijderen.
Dagelijks of om de dag ververste ik ongeveer de helft van het water.

Op deze manier hield ik 1,5 kilo zagers gedurende twee weken in topconditie. Vaak heb ik na 2 weken nog een hoeveelheid zagers over die dan weggegeven worden aan collega vissers.

Let op de volgende punten:
– neem de kweekzagers in transportverpakkingen mee
– zorg tijdens de reis en het verblijf voor voldoende koeling
– gebruik altijd een zuurstofpompje in de bak tijdens de vakantie
– niet teveel zagers bij elkaar doen, ik doe 1,5 kilo zagers op ongeveer 20 liter water
– elke dag ca de helft van het water verversen
– elke dag even controleren op dode exemplaren en de slijmproppen verwijderen
– neem op de visdag alleen mee wat je op die dag denkt op te vissen

Als je bovenstaande punten in acht neemt heb je op vakantie altijd voldoende verse kweekzagers op voorraad en kun je er mooie platvissen en gullen mee vangen!

Succes!!