zeeforelvissen Leonard Muys

Zeeforelvissen door Leonard Muijs

Zeeforelvisserij op Langeland (Denemarken)

In Denemarken is éen van de beste zeeforelvisserij in Europa.
Als we kijken op de Landkaart van Denemarken is het niet moeilijk om te zien hoe de kusten zich kronkelen en de meest variërende bochten maken. Als we spreken over de fjorden, baaien, zandkusten, mosselbanken en palinggras bodems. Allemaal plaatsen waar je in contact kan komen naar de meest gezochte vissoort namelijk de zilverblanke zeeforel. Er zijn twee verschillende soorten zeeforellen in het zout water.
– De blanke vis die eet en actief jaagt.
– de vis die moet gaan paaien en die begonnen is met het verwisselen van zijn zilverblanke dracht naar de meer kleurrijke paaidracht.

De eerste twee groepen delen zich in twee soorten.
– De Grote volwassen zeeforellen.
– de kleine Groenlanders.

Het meeste interessante voor ons als visser op zeeforel is de Zeeforel die actief jaagt en speciaal de volwassen vis. Daarom is er een grond om te leren hoe de zeeforel zich gedraag en waar deze zich bevind afhankelijk van het seizoen en de temperatuur.

Zeeforellen in de Winter:

In de winter zijn bijna alle grote zeeforellen op in de waterlopen om te paaien maar er zijn der altijd éen paar die de paaitijd overspringen. Die noemen we de Overspringers met andere woorden de volwassen vis in topconditie die actief jaagt en die een enorme fight kunnen geven als je die aan de haak hebt. Deze zwemmen meestal alleen maar deze kan je ook vinden bij striemen kleinere zeeforellen.
Hoe de zeeforel het beste te vangen is in de winter krijg je later te lezen in dit mapje.

Vissen op Zeeforel.

Het spinvissen is de meest effectieve manier om op zeeforel te vissen. De reden is omdat je met de spinhengel langer kan werpen en meer water bevist als bv. De vliegvisser. Met het juiste materiaal kan men 80 meter bereiken met de spinhengel of wel meer. De vliegvisser zullen we zeggen werpt maar 20 meter dus in theorie bevist de spinvisser als het ware 16 keer meer water als de vliegvisser bij wijze van spreken. Ook het spinvismateriaal is ook minder gevoelig voor weer en wind. Men kan ook vissen met vlieg en buldo dobber met de spinhengel….
Het spinvissen is simpel , werpen en binnenvissen, maar soms is dit niet genoeg , daarom heeft iedereen die op zeeforel vist zijn eigen tips and tricks zoals wij er in geloven dat deze éen goede invloed kunnen hebben op de zeeforelvisserij. Hieronder krijg je de tips die het zeker waard zijn om uit te proberen.

Ophangvliegen (bijvangers) vangen meer vis.

Ik gebruik bijna altijd een ophangvlieg die ik dan monteer 30 cm van mijn kunstaas. Dikwijls is het zo dat de zeeforel kleiner voedsel zoekt en dan is zo een ophangvlieg het enige juiste om mee te vissen. Maar over het algemeen gezien is de ophangvlieg alleen maar bedoeld als appetit verwekker die de kieskeurigste zeeforel kan doen aanbijten.
Als je meer op zeeforel gaat vissen zul je duidelijk merken dat de helft wordt gevangen op de ophang-vlieg.
Een goede tip . Bij het binnendraaien maak je een spinstop en op de manier de ophangvlieg naar de bodem duikt kan zelfs de schuwste zeeforel niet weerstaan. Ook het voordeel van een ophang-vlieg is als je over tanggras heen vist, de vlieg neemt dan het tang en op die manier blijft je kunstaas vrij in langere tijd van het zeegras.
Wees actief : Het moeilijkste bij deze visserij is het vinden van de vis. Een visstek die de ene dag wemelt van de vis kan ’s anderdaags gestofzuigd zijn. Hoe vind je de beste visplaatsen . De meest effectieve manier is het actief zoeken naar de zeeforel door een half uur tot een uur te vissen op een bepaalde visstek en bij elke vijf tot 10 worpen een paar meter opschuiven zo ca. 10 — 20 meter.

Winter — Zeeforel.

De winter visserij is verbonden met koude voeten en stijve vingers daarom nog geen reden om thuis te blijven in deze koude periode. Zeeforellen zijn nog steeds op jacht in het lage water en men kan geluk hebben dat je op de juiste plaats en tijdstip bent is de mogelijkheid groot dat je in contact komt in een stream van zeeforellen. Een overspringer is dan de blanke torpedo in topconditie die je aan de haak wil slaan
Zelf vis ik het liefst in de winterperiode . De wintervisserij is moeilijker maar terwijl ook heel leerrijk.

Visplaatsen voor winter — zeeforel.

In het algemeen wordt er verteld en geschreven dat men zeeforel enkel kan vangen in baaien en inhammen omdat deze de combinatie niet kunnen hebben van koud water en het hoog zoutgehalte langs de open kusten. Daar zit waarheid in tot het tegenovergestelde is bewezen. Er wordt namelijk matig gevangen in het ijskoude water langs open kusten op zeeforel. Het antwoord daarop , de zeeforel kan aangetroffen worden op alle locaties en is niet met zekerheid te voorspellen waar de zeeforel zich verschuilt en jaagt. De zeeforel die in scholen rondzwemt zijn meestal van kleiner formaat, maar er worden ook grotere exemplaren gevangen.

Spinvisserij winter.

Geeft een massa mogelijkheden om de zeeforel te lokken. Men kan vissen met blink wobler, natuurlijk aas en buldodobber/kunstvlieg. Er is geen reden om langzaam te vissen het is beter afwisselend te spinnen vlug en langzaam met spinsstops. Hevige rode en gele of oranje woblers zijn ideaal voor deze visserij. Eveneens zoals de Stripper — blink of Moresild blink zijn aanraders.

Bobber — visserij —zeeforel (winter)

Naar mijn mening de beste visserij in de winter. Ook zinkende dobbers zijn hier ideaal voor geschikt, bind een Polar Magnus aan je onderlijn en vis afwisselend. Vliegimitaties : Tangvlooien, kleine visimitaties en garnaal en alsook , kerstboom-vlieg (juletrxt) en de Mickey — Finn.

Zomer — zeeforel.

De zomer is normaal niet het hoogseizoen voor het vissen op zeeforel. De meeste sportvissers denken dat het water te warm is en de zeeforel moeilijk te verschalken is . De zeeforel is het best te vangen ’s nachts in de zomer. Maar gelukkig is het toch zo dat je overdag zeeforel kan vangen met de juiste kennis en naargelang de omstandigheden.

Vistechniek en Tips

Het lauwe water dicht onder de kust is een mega groot provisiekamer en zeeforellen eten meer dan in de koude maanden voor hun honger te stillen.
De zeeforel is heel actief en jaagt dikwijls langs de kusten en toch hebben we het moeilijk om de zeeforel te vangen. De reden daarvan is dat de zeeforel een rijkere keuze heeft aan voedsel. Dus waarom zou de zeeforel nu net mijn blink nemen . Dus naar mijn mening zijn der twee dingen die je kan doen. Licht spinvissen met dunne nylon en kleiner kunstaas, kunstaas niet boven de 10 gr. Ofwel vliegvissen met dunne voorslag en kleine kunstvliegen. Hier prioriteer ik het vissen met kunstvliegen met buldo dobber. Vliegvissers hebben hier dus wel een voordeel.

Visplaatsen en Tijdstip.

Men zoekt een plaats met stroming of plaatsen met diep water dicht onder de kust. Het watertemperatuur is hier als het ware kouder als in laag water. Eveneens zijn perioden met sterke wind , die eveneens een rol spelen en invloed hebben op het afkoelen van het water, goede tijdstippen.
Dus in de koudste periodes van de dag zouden de kansen veel hoger liggen als overdag. Probeer in de vroege morgen , voor zonsopgang en zonsondergang en ’s nachts.

Het vissen op Gul vanaf de kust.

Het vissen op gul vanaf de kust is ook een sportieve visserij met de lichte spinhengel en wobler of blinker. Deze kan men vangen een uur voor zonsondergang en een uur na zonsondergang waar deze heel actief zijn en heel dicht onder land komen.

Techniek en Tips !!!

De favoriete methode is de gul te vangen met een lichte spinhengel en rood/gele wobler. Deze kan men langzaam binnendraaien zodat deze zijn mooie beweging niet verliest. Een zwarte blinker doet het ook goed om gul te vangen. Het binnenvissen gebeurt met gelijkmatige bewegingen en kleine rukken aan de top het op en neer gaan van de top zoals men met een Jig vist. Soms wat laten zakken en binnendraaien met kleine rukjes. Gebruik hiervoor kunstaas dat je al lang hebt willen wegdoen. De reden daarvan is je moet de blinker wat dieper laten zakken in het water omdat de gul over het algemeen op de bodem jaagt . Dus meer kans op bodembeten. Het gouden uur dat ze zeggen , een uur voor zonsondergang moet je zeker op je plaats zijn ook zodat je ogen gewend kunnen geraken aan de duisternis die op komst is. Blinkers van 20 — 40 gram kunnen daarom gebruikt worden voor deze visserij, je kan het ook proberen met kleine Jigkoppen met plastic visimitatie. Geloof me op deze manier wordt er heel wat Gul aan de kant gevangen. Is even wennen aan deze manier van vissen maar eens onder de knie te hebben deze visserij wordt het visfestijn.
Dus als je wat oude spullen van blinkers hebt kan je deze gebruiken , je kan ze ook een nieuw laagje verf geven kleur rood/geel of zwart. Als je op de goede plaats staat kan het wel is zijn dat je bij elke 3 de worp aanbeet hebt. Degene die deze visserij willen aanleren terwijl ze op Langeland zijn die week van 07/04/2007 tot 14/04/07 kunnen er een berepret aan beleven. Ook als hoofdprijs kan het wel is zijn dat je zo een zeeforel aan de haak slaat. Dus je weet nooit op voorhand wat er aan je kunstaas hangt van soort vis, gezellig toch !!!

Kleding en Toebehoor.

Aangepaste kleding is aanbevolen naargelang het weer.
Neopreen waadpak 4 -5 mm.
Rugzak waar je al je materiaal mee kan vervoeren, neem enkel het nodige mee want een zware rugzak de ganse dag op je rug is geen pretje.
Assortiment van blinkers en woblers en als mogelijk kunstvliegen en buldo dobber.
Schepnet : Liefst een schepnet met vaste versteviging , maakt het landen van de vis stukken makkelijker (zie website)
Thermometer : Dit leg ik wel uit wanneer jullie op Langeland zijn waarom deze te gebruiken.
Notaboekje : Om je vangstresultaten op te schrijven en alsook de temperatuur van het water te vermelden zoals windrichting en windsterke in het algemeen de weersomstandigheden en ook de vangstplaats en tijdstip. Kan je helpen bij u volgende zeeforel dagtrip.
Reserve driehaken die bestemd zijn voor de zeeforel, wartels, nylon voorslag voor als je met de buldo dobber gaat vissen, meetlint (minimummaat 40 cm) , een stuk touw als je een zeeforel vangt kan je deze in een lus knopen en de zeeforel door de kieuwen aan de koord hangen voor deze mee te vervoeren aan je riem of rugzak. Spinhengel stevige spinhengel 9 — 11″ met een werpgewicht tot 50 gram en een goede long cast molen met fireline op je spoel of als je liever met nylon vist kan je deze natuurlijk ook gebruiken. 30/100 van dikte nylon is goed, kan men ook gebruiken voor op gul te vissen vanaf de kust met de spinhengel. 27/100 — 30/100 is de gebruikelijk dikte van nylon.
Digitale camera om je visvangsten te vereeuwigen.
Zonnebril en pet kunnen ook nuttig zijn voor de scherpe zon die op het water weerkaatst.
Knak og braek (Good Luck) en maak er een fijne dag van zelf al vang je die dag geen zeeforel , maar je bent weer een ervaring rijker.

Stekken:

(klik op de foto’s om direct naar de internetpagina te gaan)

1)      Langelandsbrug: Vissen aan de brugfundamenten, zeeforel, regenboogforel en geep.

2)      Naeshoved: zeeforel en geep , waadpak aanbevolen.

3)      Paeregárdsbugten: zeeforel en geep  waadpak.

4)      Strandby: zeeforel en geep, mooi rif 100 m noordelijk waar de weg eindigt

5)      Korsebolle Rev (Rev = Rif): zeeforel en geep.

6)      Aaso: zeeforel geep en platvis

7)      Egelokke: zeeforel, geep en platvis, mooie kust voor zeeforel.

8)      Dagelokke: zeeforel, geep en platvis, waadvissen 100 meter west van de haven en 1 km noordelijk.

9)      Lille Kobenhavn: zeeforel en geep.

10)    Skattebolle: zeeforel.

11)    Lohals: zeeforel, platvis, paling, mosselbanken en palinggras bodem, zuid voor de haven goed vissen op zeeforel.

12)    Lohals Haven: Paling, puitaal, zeeforel en geep

13)    Frankeklint: zeeforel, geep en platvis.

14)    Orestenen: zeeforel en geep , grote stenen.

15)    Hov Osterstrand: zeeforel en geep.

16)    Hoy Nordstrand: zeeforel en geep.

17)   bij Fyr: zeeforel, geep, gul en platvis.Piatvis noord van de vuurtoren

18)    Ugleberg: zeeforel en geep , stenen.

19)    Snode Ore: zeeforel, geep en platvis. platvis direct aan de parkeerplaats.

20)    Nedergárd: zeeforel en geep.

21)    Sonderskov Huse: zeeforel en geep.

22)    Lejbolle: zeeforel en geep.

23)    Ostrig: zeeforel en geep.

24)    Ornebjerg : zeeforel en geep.

25)    Tranekwr Fyr (vuurtoren) zeeforel, geep en platvis.

26)    Stengade Skov: zeeforel en geep.

27)    Spodsbjerg Haven: Paling, puitaal, platvis en kans op gul.

28)    Nwbbe: zeeforel en geep.

29)    Longelse Sonderskov: zeeforel en geep.

30)    Illebolleskov: zeeforel, geep en platvis.

31)    Vindebystrand: zeeforel , geep en platvis.

32)    Pao: zeeforel, geep en platvis

33)    Fodslette Strand: zeeforel en geep.

34)    Fredmose: zeeforel en geep.

35)    Osteregn Strand: zeeforel, geep en gul.

36)    Keldsnor Vuurtoren: zeeforel, geep en gul.

37)    Vognsbjerg: zeeforel, geep en gul.

38)    Gulstav / Dovns KlMt: zeeforel, geep en gul ,misschien wel Langelands beste stek.

39)    Dimes Odde: zeeforel, geep en gul.

40)    Stenbaek Drej: zeeforel, geep en gul.

41)    Harres Mark: zeeforel, geep en gul.

42)    Bagenkop Haven: zeeforel, gul, paling, geep en puitaal.

43)    Vesteregn: zeeforel, geep en platvis.

44)    Ristinge Klimt: zeeforel, geep en platvis.

Kunstaas:

Gladsax Wobler

De Gladsax Wobler is een Zweedse klassieker

• Deze wobler is geschikt om ver te werpen

en uiterst goed vangende wobler. Gebruik de

zwarte uitgave om ’s nachts te vissen en de

witte pearl in het voorjaar.

Filur Blinkers

Blinkers van filur 12 — 15 gram echte vangers deze moet je zeker in

je viskoffer hebben . Mijn favoriete filur blinker is de koperkleurige

met rode rug 12— 15 gram. Deze vangen het ganse jaar door,

maar enkele van deze exemplaren in je viskoffer verzekeren u bijna

een zekere vangst. Deze kan je aanwerven in de lokale

sportviswinkels op Langeland. Als je deze in België kan aanschaffen

de reden , zal een pak goedkoper zijn.

ABU Genial

ABU Genial is een kleinere blinker van grote klasse.

Deze is ontworpen in Noorwegen om op zeeforel te

vissen in de fjorden deze is standaard met een March

Brown kunstvlieg gemonteerd aan de haak. Als je

deze mocht tegenkomen in een sportviszaak vlug het

mandje in , deze zijn te verkrijgen in 7 — 12 gram

Magic Minnow Seatrout

Magic Minnow Seatrout is zeer populair bij de

sportvisliefhebbers. Deze zijn iets duurder maar niet te min

ook goede vangers. De 13 — 18 gams zijn ideaal voor de

zeeforel en deze kan je het ganse jaar gebruiken . Dit even

vermelden de wobler genaamd “Hexen” heeft ook een deel

zeeforel op zijn geweten , spijtig heb ik er geen afbeelding

van maar is wel een aanrader.

Samba Wobler

De Samba Wobler is de topper van de

woblers , deze zijn wel duur in aankoop maar

echte killers. Deze vangen het ganse jaar

door. Dit is een Topaanrader.

Hansen Fight Blinkers

Hansen fight blinkers ook bekend bij de beste

zeeforelvissers blinkers van 12 — 18 gr liggen in vele

ervaren zeeforelvissers hun viskoffer Deze wordt

snel binnengevist en liefst met enkele stops dat kan

de zeeforel niet weerstaan. Éen aanrader dus.

Magic Minnow Salty

Magic Minnow Salty blinkers zijn uiteraard ook 1 van

de favoriete blinkers deze van 12-18 gram deze

hebben ook al heel wat zeeforel op hun naam staan

Deze langwerpige wobler hebben een leefachtige

kleur en een mooie afwerking. De zwakke S vorm

geeft een aanlokkelijke beweging in het water,

Samba Slim Wobler

Samba Slim Wobler is ook een effectieve

kustwobler. . Met een langzame lokkende

gang in het water lokt deze wobler de

zilveren torpedo’s zelfs in koud water.

Boss Blinkers

Boss blinkers van 12-16 gram zijn ideale blinkers voor

de zeeforel deze evenaren zeker de filur blink

aangaande de visvangsten Mijn favoriete boss blink is

de witte parelmoer 16 grams.Deze laat me bijna nooit

in de steek met mijn visvangsten op zeeforel. Een

aanrader dus.

Seatrout Wobler

Seatrout Wobler,  een welvangende wobler

van Nordic Lures. Een langwerpende wobler

die ideaal is voor in het harde weer te vissen

alsook in onklaar water.

Kingtrout Blink

Kingtrout Blink 12 — 15 gram ook een

aanrader , door zijn mooie gladde

beweging in het water een uiterst

welvangend kunstaas

Spoket, 6 cm Wobler

 Spoket, 6 cm wobler is een Zweeds product en deze is

uiteraard de topper van de toppers als je de zeeforel

sportvisser hoort praten. De killers der killers is een

opvolger van de gladsaxe wobler. Deze wobler wordt heel

hoog aangeschreven bij de sportvisser, Sp6ket wobler

heeft alles wat men van kunstaas verwacht. De Sp6ket is

verkrijgbaar in 10 en 18 gram.