Zeeforelvissen Ron Smits

Seatrout Special Wobblers/Pluggen: een fantastisch oppervlakte kunstaas

Door Ron Smits

Het begon allemaal in 2007. Voor het eerst op zeeforel in Denemarken. Veel gehoord over de zeeforel, Denemarken werd immers het eldorado van de zeeforel genoemd. In al die jaren dat ik in Denemarken viste heb ik echter nog nooit iemand een zeeforel zien vangen, terwijl er toch veel op de zeeforel werd gevist. Ik heb Leonard Muys, die ik al meer dan 20 jaar kende, om hulp gevraagd. In 2006, tijdens onze visvakantie op platvis, had ik in de omgeving van Ebeltoft, al een paar wobblers gekocht van € 7,50 per stuk.

Maats zeeforelletje aan de eerste wobbler uit Ebeltoft

In België had ik bij Peter de Kock hengels, molens, ander kunstaas en gevlochten lijn gekocht. In Denemarken, op advies van Leonard, ook nog wat specifiek kunstaas gekocht. Het kon wat ons betreft beginnen. Er stond een harde westen wind en we moesten volgens Leonard uitwijken naar de Oostkust. Veel gevist, maar niets gevangen, al had mijn zoon een zeeforel aan de haak, die net voor het net loste, balen met een hoofdletter B. Het was inmiddels woensdag en we hadden nog steeds geen zeeforel. Ik besloot om eens eigenwijs te doen en toch aan de westkust te vissen. Er stond veel wind maar met de wobblers, die ik in Ebeltoft gekocht had lukte het toch om tegen de wind in te werpen. Wat heet, bij de elfde of twaalfde worp was het raak en even later lag mijn eerste zeeforel ooit in het net. Ook mijn zoon pakte er nog een en net voor we terug gingen om te eten pakte ik er nog een. ’s Avonds nog even terug en weer had ik succes. Op de laatste dag pakte mijn zoon en ik er allebei nog een. Fantastisch en alle zeeforel gevangen op de 24 grams wobblers, die ik in Ebeltoft gekocht had. Thuis gekomen heb ik mij erg verdiept in de zeeforel, zodat deze niet veel geheimen meer had voor mij.

3 van de in Ebeltoft gekochte wobblers, waarmee het ontwikkelen van een top kunstaas begon.

Ondertussen had ik de producent van de wobblers zover gekregen dat ik deze wobblers verder uit mocht testen, in meerdere gewichten, omdat ik wat opmerkingen had over de eerste in Ebeltoft gekochte wobblers. Vele zeeforellen hebben zich aan deze wobblers vergrepen. In de loop der jaren zijn de wobblers aangepast, zodat deze zich nog beter lieten inwerpen, nog beter door het water liepen, UV kleuren kregen, de ogen van het kunstaas zijn geen plakkertjes meer, maar echte  Swarovski steentjes en tijdens een spinstop vertonen ze een speciale actie door, tijdens het naar de bodem afzinken, zich in de richting van de zeeforel te bewegen, waardoor deze alleen nog maar zijn bek hoeft te openen en het kunstaas te grijpen. Ook is de verhouding volume/gewicht aangepast en deze is nu subliem (voor de natuurkundige onder ons: de wet van Archimedes). Nu in 2014 is de testfase geheel rond en is er een top kunstaas voor de zeeforel vervaardigd. Vele Deense zeeforel vissers wilden deze wobblers en waren enthousiast over dit kunstaas. Niet alleen zeeforel vissers, maar ook voor de zeebaars in Nederland is er nu al veel vraag naar deze wobblers.

Deze pluggen zijn kleurvast (UV), kunnen tegen een stootje (slagvast) en het grootste gewicht zit in het achterste gedeelte, waardoor niet alleen verre worpen mogelijk zijn, maar ook bij een spinstop de wobbler een speciale actie heeft. Er zijn 3 gewichten verkrijgbaar: 12 gram met een bodylengte van  5,7 cm, 18 gram met een bodylengte van 7 cm en 24 gram met een bodylengte van 9 cm (de bodylengte is exclusief de bevestigingsoogjes, ringetjes en dreggen). Ze zijn te verkrijgen in 5 kleuren:      Bovenzijde zwart en onderzijde rood (UV)
Bovenzijde zwart, onderzijde koper en over de flank een groen of rood streepje (UV)
Bovenzijde oranje (UV), midden gedeelte parel wit, onderzijde geel (UV)
Bovenzijde donker groen, midden gedeelte geel/groen (UV), onderzijde parel wit
Bovenzijde blauw (UV), midden gedeelte rosé (UV) en ondergedeelte parel wit.

Proefmodel in de kleuren Bovenzijde blauw (UV), midden gedeelte rosé (UV) en ondergedeelte parel wit.

 Worpen tot 100 m behoren zeker tot de mogelijkheden en zelfs met een forse wind op kop zijn deze nog ver genoeg te werpen. Standaard worden de wobblers voorzien van VMC dreggen. Tijdens het indraaien komen de wobblers goed naar de oppervlakte, zodat deze gemakkelijk in de bovenste water lagen gevist kunnen worden. Jerken en zelfs over de bodem laten huppelen zijn ook voor deze wobblers goede technieken voor andere vissoorten. Zelf heb ik er al gul, geep, makreel en baars (zoet water) op gevangen. Ik weet zeker dat er nog meer mogelijk is.

Zolang de verdeler van deze wobblers in Nederland en België de nieuwe website nog niet op orde heeft, kunt u deze wobblers bij mij bestellen e-mail: ronsmits@skynet.be

Maats gulletje aan de wobbler overdag bij Gulstav Langeland
Foto Lucky Luc Mom