Zwemvest of reddingsvest

Zwemvest of reddingsvest

Om te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben we een aantal cruciale dingen op een rijtje gezet. Zo kun je hieronder terug vinden wat de verschillen zijn tussen een zwem- en reddingsvest en wat het aantal newton in drijfvermogen inhoud.

De verschillen tussen een zwemvest of reddingsvest

Een zwemvest is bedoeld als drijfhulpmiddel.
Dat houdt in dat het je helpt met drijven, alleen dat je wel zelf je positie moet kunnen houden in het water, dus je hoofd omhoog. Vaak zie je zwemvesten bij het waterskiën, kanoën of banaanvaren. De meeste zwemvesten zijn te herkennen aan het 50N logo.

Een reddingsvest daarentegen is echt gemaakt om te redden.
Dat betekent dat een reddingsvest je, bij bijvoorbeeld buiten bewust zijn, op de rug draait met je hoofd omhoog en je mond vrij houdt van water. Vaak zie reddingsvesten o.a. bij jonge kinderen, het zeilen, aan boord van vliegtuigen en passagiersschepen of bij werken in de offshore.

Daarnaast stelt de waterpolitie verplicht dat er voor iedere opvarende van een boot een reddingsvest aanwezig is, dus geen zwemvest. Reddingsvesten herken je vaak aan hun opvallend gele of oranje kleur, of omdat het platte modellen zijn die als een soort hoefijzer om de nek hangen. De meeste reddingsvesten zijn te herkennen aan het 100N logo (dit geldt voor de oranje schuimvesten), of aan het 150N en 275N logo (dit geldt voor de automatische reddingsvesten).

 

100N – EN395 DRIJFVERMOGEN

Reddingsvesten met 100N drijfvermogen zijn beperkt veilig bij redding bij kustwater en het dragen van lichtere kleding, zoals een T-shirt of Bermuda. 100N is te weinig drijfvermogen voor wie het grotere water op gaat.

 

150N – EN396 DRIJFVERMOGEN

het lichtste model automatisch reddingsvest heeft een drijfvermogen van 150N. 150N is een standaard die veel gedragen wordt in de actieve watersport, dit omdat je o.a. een reddingsvest moet dragen wanneer je staand aan het varen bent. Helaas is 150N ook binnen een aantal bedrijven nog steeds de standaard. 150N is namelijk alleen geschikt bij het dragen van lichte (’s zomerse) kleding. Meer informatie hierover in het stuk over 275N reddingsvesten.

 

275N – EN399 DRIJFVERMOGEN

reddingsvesten met een drijfvermogen van 275N zijn in iedere situatie voldoende veilig. Deze vesten worden veel gebruikt voor beroepsmatig gebruik. Denk hierbij o.a. aan booreilanden, weg- en waterbouw, in de visserij en op schepen die beroepsmatig gebruikt worden. Daarnaast kom je ze ook veel tegen bij het zeilen. Waarom kiezen voor een reddingsvest met 275N drijfvermogen? Bij het dragen van wat dikkere kleding, zoals bijvoorbeeld een warm vest, veiligheidsschoenen, een zeilpak, een regenjas of andere dikke kleding, is het belangrijk dat het gewicht van deze kledingstukken gecompenseerd wordt bij te water raken.

 

SOLAS / MED OFFSHORE

SOLAS reddingsvesten zijn goedgekeurd voor het gebruik na 15 mijl uit de kust. Solas of MED reddingsvesten zijn de zwaarst uitgevoerde reddingsvesten die worden gedragen door de professional. Solas reddingsvesten zijn professionele reddingsvesten die meestal worden gebruikt op boorplatformen, scheepvaart, offshore, windmolenparken etc.

 

November 2019,
Hans Keller